NOVI HIT U GRADU

Isprobali smo 9 novih, potpuno drugačijih kolača iz Torterie Macaron slastičarnice, potpisuje ih talentirani Juraj Klepić

Kupili smo i isprobali svih devet novih mono kolača, koji se trenutno mogu kupiti samo u POINT Shopping Centru

Nedavno je u zagrebačkom POINT Shopping Centru ponovno otvorena osvježena Torterie Macaron slastičarnica. Budući da se različite slastičarnice ovog brenda nalaze na čak osam lokacija po cijelom gradu, to možda i nije preveliko iznenađenje, no činjenica da je riječ o premium slastičarnici koja će za sada jedina, među ostalim, nuditi i kolače koje potpisuje poznati hrvatski slastičar Juraj Klepić, itekako je dobra i velika vijest.

image
Gordan Zecic/

Zagrebačka publika Klepića je imala prilike upoznati za vrijeme njegovog rada u slastičarnici Jolie Petite, iza koje stoje Ljupka Gojić Mikić i Mihael Mikić i koja se nalazi na zagrebačkoj Knežiji. Kada je mladi slastičar nedavno napustio to radno mjesto, bilo je samo pitanje vremena tko će iskoristiti priliku i ponuditi mu novi angažman. Jer, tko god je probao njegove slastice, zna da je Juraj Klepić iznimno talentirani slastičar sa smislom za lijepo i kvalitetnim načinom razmišljanja kada je u pitanju kreiranje deserata, a mnogi ga svrstavaju i u društvo velikih slastičarskih imena kao što su Petra Jelenić i Robert Hromalić.

image
@jurajklepic Instagram/

Upravo zato, kada smo čuli da iza novih slastica Torterie Macaron stoji upravo Klepić, bilo je jasno da ih moramo isprobati što prije. Zaputili smo se zato u POINT Shopping Center, kupili od svake vrste po jedan kolač, okupili ekipu od četvero gastro entuzijasta i testirali ih.

Za početak, svaka slastica dolazi na svom podlošku i već na prvi pogled jasno je kako su u pitanju jasno promišljene, delikatne kreacije koje se prilično razlikuju od dosadašnje ponude Torterie Macaron slastičarnica. U pitanju su, naime, pažljivo sastavljene i dizajnirane mono porcije kakve ne viđamo često, posebice ne u slastičarnicama u shopping centrima, a svakoj od devet novih slastica zajedničko je i to da je barem jedan element napravljen od kvalitetne Valrhona čokolade. Osim toga, kako naglašavaju iz Torterie Macaron, u svojim slasticama koriste maslac i svježe slatko vrhnje, što svakako doprinosi punijem i boljem okusu.

image
Lidija Loncaric/

KAKO JE PROŠLO TESTIRANJE I KOJI SU NAŠI FAVORITI?

Isprobali smo, dakle, sve nove slastice i odmah na početku, izdvojili bismo Hazel, kolač s mouseom od čokolade, mliječnom čokoladom, namelakom i pastom od lješnjaka i podlogom od prhkog tijesta, te Marigold, kombinaciju curda od marakuje, kockica manga, podloge od pečenih badema i kokosa i kreme od bijele Valrhona čokolade i mascarponea. Ove dvije slastice, iako potpuno različite, imale su sve što dobra slastica treba imati - nježnu, svilenkastu kremu, dozu hrskavosti, prhke i nimalo dosadne podloge, dozu iznenađenja i onaj jedan element koji ih čini posebnima. Kod moćnog lješnjaka to je bila intenzivna pasta, a kod laganog, pravog ljetnog kolača s marakujom kiselkasti curd.

image
Lidija Loncaric/
image
Lidija Loncaric/

DOBAR ODABIR ZA KLASIČARE

Klasičarima bi se mogao svidjeti i Blossom, jednostavan tart od vanilije i jagode, jedan od dva kolača koji je osvojio čak i dio ekipe koja inače ne voli slatko. Jasno vidljive točkice vanilije i sočne svježe jagode učinile su ovaj kolač primamljivim već na prvi pogled, a lagana, proljetna krema od jagoda dala je dozu osvježenja. Ovaj smo primjerak bez previše okolišanja proglasili pravim proljetnim hitom.

Također, zaključili smo nakon kušanja, dobar odabir za klasičare mogao bi biti i nježan, kremasti tart od vanilije - Blanche.

image
Lidija Loncaric/
image
Lidija Loncaric/

Ako, pak, u slastičarnicama uvijek birate slastice koje vas podsjećaju na legendarnu Švarcvaldicu, dobar odabir za vas bit će Amareno, kombinacija sotiranih višanja s vanilijom, engleske kreme, tamne Valrhona čokolade, amarena višanja, biskvita i mirror glazure. Unatoč jačim, težim i zasitnijim sastojcima, ovaj kolač zapravo uopće nije pretežak, višnje ima dovoljno i lijepo podiže cijelu slasticu. Dobro je dodati, ova slastica izgleda toliko elegantno da će vam u početku vjerojatno biti žao uzeti prvi zalogaj.

image
Maja Sokcevic Lovric/

PISTACIJA, BOROVNICA I ČOKOLADA

Kolač Verde s namelakom od pistacije i bijelom čokoladom, cvijetom soli i crumbleom od pistacija bio je nešto slađi i teži, nekima čak i masniji, ali lijepe, intenzivne arome pistacije i s odličnom hrskavom podlogom.

Ljetnim hitom proglasili smo Ametist, lagani, svježi kolač s mousseom od grčkog jogurta i bijele Valrhona čokolade, gelom od borovnice, prhkim tijestom i borovnicama, ali bismo svakako voljeli da je poslužen bolje ohlađen, poput finog kremastog sladoleda.

Cijene svih navedenih kolača kreću se od 4,50 do 4,80 eura, što je prilično poštena cijena ako u obzir uzmemo kompleksnost, sastojke i sam izgled slastice te ih usporedimo sa sličnim slasticama koje se u drugim slastičarnicama prodaju po cijenama od 5 do 6 eura.

Totalna suprotnost ljetnom hitu, ozbiljan i jak, pomalo gorkast, slojevit i moćan je Chococube s mousseom od tamne čokolade, čokoladnim biskvitom i ganacheom, a kolač koji nam se najmanje svidio i kojem bismo svakako dodali dozu kiseline i učinili ga svježijim je Reina. U ovom kolaču Klepić spaja malinu i karamelu s hrskavom podlogom od badema i, iako je ideja odlična, čak malo podsjeća na Ninu Miu kojom se mladi slastičar proslavio u Jolie Petite slastičarnici, karameli nedostaje soli, a malinama malo kiseline od, primjerice, limunova ili soka limete.

image
Maja Sokcevic Lovric/

Da zaključimo, iako je jedan od kušača osjetljivijeg nepca naglasio kako su pojedine slastice ipak preslatke, veći dio redakcije nije imao značajnijih zamjerki (koje se tiču tehnika, a ne osobnog ukusa) i gotovo svaki od ovih kolača rado bismo ponovili. Klepić je još jednom napravio sjajan posao i pokazao svoj talent na nekoliko razina, a jedino što sada preostaje jest pričekati novih pet najavljenih kolača koje će za Torterie Macaron još osmisliti. Za više detalja svakako zapratite društvene mreže Torterie Macaron.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:17