DOBRA PREPORUKA

Imamo stvarno detaljan popis hrvatskih vina koja ove godine kombiniramo uz blagdanske klasike

 Dragonimages
Ona slabija, svakodnevna desertna vina, polusuha i poluslatka, dostupna su masovno, ali kvalitetom uistunu nisu dostojna trenutka

Kod bijelih je vina počelo doba kremastih sur lie chardonnaya i odležanih malvazija. Idealno je vrijeme za zrelije graševine kasnijih berbi te za krepki i odležani pošip. Od svježih malvazija i graševina, čuvati treba samo one najmineralnije, od najboljih proizvođača, koje će i u svojoj drugoj životnoj fazi biti u dobroj kondiciji.

Od stranih bijelih vina, Alzas postaje omiljena tema, ali kako ga je kod nas vrlo malo, idealna su mu zamjena domaći traminci. Vina koja se nižim kiselinama, uvijek izraženom zrelošću i naglašenom aromatičnošću odlično uklapaju u zimske dane. Dobro dođe pokoji viognier iz doline Rhone i Australije ili, pak, njihovi domaći konkurenti poput grka, odležanog pošipa ili vugave.

Kad su crnjaci u pitanju, gotovo sve postaje poželjno. Baranjske i slavonske crne bordoške sorte merlot i cabernet sauvignon postaju vruća stvar i idealan su izbor vina uz ručak. Možete ih zamijeniti uvoznim pandanima iz Čilea, australskim shirazom ili grenache/viognierom ili južnoafričkim čokoladnim cabernet sauvignonom. Vrhunac je sezone za najbolje plavce s Pelješca, Hvara, Komarne ili Brača. To su vina koja idu uz duge večere, a još bolje će poslužiti kao katalizator dobrog raspoloženja u neformalnom društvu popraćena tvrdim i slanim sirevima i ovogodišnjim maslinovim uljem. Od ostalih uvoznih crnjaka, idealno je vrijeme za Amarone, koncentrirani portugalski Douro i tople španjolske Ribera del Duero ili Priorat. Crni Bordeaux uvijek je pogodan, ali važno je imati pravu bocu, jer količina crnog Bordeauxa loše kvalitete na tržištu je uvijek na štetu onog dobre kvalitete. Odležani teran također će naći svoje mjesto za stolom, osobito ako je pečenka od svinjetine ili janjetine.

image
Rawpixel Ltd

Slatka vina posebna su priča. Za posjet prijatelja i rodbine dobro je imati suhih smokava, biskupskog kruha, petrogradskog kolača, tamne čokolade, oraha i badema, a takvim “grickalicama” najbolje pašu slatki nektari poput prošeka, graševine prosušenih bobica, slađih verzija muškata i u konačnici slatki traminac. Na kraju, kao što i priliči svakom kraju, ali i početku, pjenušac. Jeftiniji kao aperitiv za doček gostiju, a dragocjeni vintage šampanjac ili domaći godišnjak za intimnog partnera i trenutak samoće i mira.

Blagdansko pečenje

Blagdanski ručak je svečani trenutak za koji je stol uvijek raskošno pripremljen, upravo kao i jela. Purice, patke, guske i prasci najčešće su izbor na kontinentu, teletina i pašticade u Dalmaciji, a divljač posvuda. Vino za objed treba upariti prema glavnom jelu, a za aperitiv treba otvoriti drugo vino, obično lakše i sasvim suho, kako bi potaknulo apetit i odgovaralo predjelu poput pašteta i salata. Pjenušac je idealan izbor, samo, kad je predjelo u pitanju i kad pjenušac ima aperitivnu ulogu, treba biti suh, dakle s oznakama brut nature, extra brut ili samo brut. Nakon što na stol dođe glavno jelo, poslužuje se jedno od u nastavku preporučenih tipova vina.

1. Purica (nježnija crna vina, barikirana bijela vina)

Degrassi, Terre Bianche Cuvée Rouge Riserva 2009.
Cijena: 132 kn
Kvaliteta: 91/100

Živo i elegantno vino koje polako ulazi u svoju tercijarnu fazu, a sada je u idealnom trenutku za potrošnju. Osobito ljubiteljima razvijenih i školovanih vina. Odležano, s nekom profinjenošću, a još ima odlično očuvanu voćnost crnog ribiza, začinske primjese duhana te profinjenu notu hrasta. Sve je ovdje umjereno i decentno, ali okus traje minutama nakon ispijanja. Izvanredno vino.

image
vino prijedlozi božić

2. Patka (pinot crni, jantarna vina)

Kos, Pinot crni 2018.
Cijena: 99 kn
Kvaliteta: 89/100

Prekrasno vino. Na nosu suptilna igra drva i crvene voćnosti, višanja, kupina, malina i hrasta. U ustima svježina, visoki intenzitet okusa, jedva prisutni baršunasti tanini, ugodno naglašene kiseline i neka završna voćnost začinjena slatkim začinima. Vino očekuje dugačak životni vijek i konačno profiliranje u vino kolekcionarske vrijednosti.

image
vino prijedlozi božić

3. Pileće pečenje (svježa malvazija, maraština, svježa graševina, unoaked chardonnay)

Matočec, Chardonnay 2018.
Cijena: 62,50 kn
Kvaliteta: 89/100

Lijepi primjerak unoaked chardonnaya koji odiše svježinom i voćnošću. Dublje zelenkasto žućkaste boje. Nježnog mirisa voćnog karaktera, ponajviše na dinju, zatim na jabuku tipa crveni delišes, a u primjesama dolazi i nešto tropskog voća. U ustima vješto balansira između snage i elegancije, između voćne slasti i topline. Dugačkog je finiša. Zavodljivog karaktera i retrookusa koji zaziva novi gutljaj.

image
vino prijedlozi božić

4. Svinjsko pečenje (odojak i bečki odresci uz bijela vina s izraženijim kiselinama, rebra i druge slične pečenke iz pećnice uz jantarna ili frankovku, plavinu i pinot crni)

Roxanich, Antica 2011.
Cijena: 140 kn
Kvaliteta: 88/100

Svijetle jantarne boje s refleksom narančaste. Intenzivnog mirisa na cider, oskoruše i odstajale dunje s nešto hlapljivosti u pozadini. Živog i intenzivnog okusa ugodno naglašenih kiselina, vidljivog i ugodnog taninskog okvira, jako dugačkog trajanja te s asocijacijom na jesenske jabuke na retrookusu.

image
vino prijedlozi božić

5. Teleće pečenje (jantarna vina, odležana i strukturirana bijela vina, nježna crna vina)

Veralda, Ambra 2017.
Cijena: 120 kn
Kvaliteta: 89/100

Duboke tamno žute boje. Bogata i izražena mirisa s pregršt aroma prezrelog voća, začinskih vaniličnih tonova i kvaščanih nota. Punog je tijela, krepkog okusa, niskih kiselina, s dosta slasti porijeklom iz drva i visoke zrelosti grožđa, na retrookusu ugodno pikantnog i blago gorkastog finiša.

image
vino prijedlozi božić

6. Janjeće pečenje (sočnija crna vina poput frankovke, terana, plavine, babića, syraha)

Feravino, Frankovka Miraz 2017.
Cijena: 90 kn
Kvaliteta: 91/100

Tamne crveno ljubičaste boje. Mirisa na duhan i crno bobičasto voće s jedva čujnim dodirom zadimljenosti. Živog i slojevitog okusa koji odiše svježinom, ugodno naglašenih kiselina, ali i sa začinskom slasti. Čvrste je taninske kičme, s kolačem od višanja na retrookusu. Jako fino vino, slojevito i živo, s potencijalom za dugo čuvanje, a opet s finesom odškolovanog vina.

image
vino prijedlozi božić

7. Roast beef (merlot, ne odveć odležani cabernet sauvignon, babić, syrah, elegantniji plavac, odležani teran)

Belje, Cabernet Sauvignon vrhunsko 2016.
Cijena: 70 kn
Kvaliteta: 86/100

Duboke i neprozirne tamnocrvene boje. Razvijenog mirisa čije se arome nalaze pretežno na začinskoj strani, kao i u zoni zemljanih aroma. List sušenog duhana, dodir cedrovine, šiljevina od olovke, džem od kupine, suho lišće. Okus je ugodan, sa čvrstim taninskim okvirom i posljedičnim blagim stezanjem, zatim sa sličnim aromama kao i na nosu, osim na finišu koji obilježava zrela voćnost šumskog voća.

image
vino prijedlozi božić

8. Pašticada i drugi tipovi dugo pirjane junetine u umacima (tribidrag, plavac mali, amarone)

Hvar Hills, Pharos Maximus 2013.
Cijena: 200 kn
Kvaliteta: 92/100

Duboke i neprozirne tamnocrvene boje. Jako bogato vino punog tijela, naglašene snage i zrelosti. Obiluje zrelim i prezrelim aromama suhe šljive, džema od borovnice, likera od višnje. U ustima se još pridodaju začinske note porijeklom iz hrasta koje podsjećaju na kokos, tamnu čokoladu i dim. Posjeduje i dobro doziranu voćnost i svježinu naglašene zrelosti i snazi usprkos, tako da vino ima izvrstan balans. Tanini su sasvim zreli, ne stežu. Moćno i masivno vino punog tijela i naglašene snage, a istovremeno atraktivne svježine i sačuvanog voća.

image
vino prijedlozi božić

9. Divljač (plavac mali i odležani babić uz krupniju divljač, teran i frankovka uz sitnu)

Tomaz, Barbarossa Superior 2017.
Cijena: 225 kn
Kvaliteta: 91/100

Snažno vino visoke koncentracije, duboke, tamne i neprozirne crvene boje s ljubičastim nijansama. Na nosu se izmjenjuju začinsko bilje, kolač od višanja, hrast, suhe šljive i list duhana. U ustima vlada džemasta voćnost, toplina i pikantnost, prosušeno voće i čvrsti taninski stisak koji ovom super zrelom i masivnom vinu daje kičmu i trajanje.

image
vino prijedlozi božić

Desertna vina

Pristojno je goste ponuditi čašicom vina, pritom i kojim suhim kolačem. Stjepanovo je prilika da se slatko vino nađe u značajno većem opticaju nego inače. Prava desertna vina se obično ne piju često jer su vrlo skupa. Ona slabija, svakodnevna desertna vina, polusuha i poluslatka su dostupna masovno, ali kvalitetom zaista nisu dostojna trenutka. Tri slatka nektara koja slijede su vina takve kvalitete da se mogu čuvati više desetljeća i stoga mogu poslužiti kao savršeni poklon ljudima do kojih vam je zaista stalo. Ako ste pak odlučili ukrasti trenutak i bočicu jednog od ovih vina za sebe i svog intimnog partnera te je isprazniti zamotani u dekicu uz romantičnu komediju na televiziji, napravili ste pravu stvar.

1. Benvenuti, Muškat San Salvatore 2015.

Cijena: 219 kn
Kvaliteta: 94/100

Desertni muškat koji je toliko sladak i gust da će s lakoćom podnijeti i društvo kolača. Iako, bilo bi puno bolje spariti ga s nekim aromatičnim tvrdim kozjim sirom ili sirom s plemenitom plijesni. Ipak, najbolje bi bilo uživati u njemu bez ikakve hrane, da mu se može posvetiti u potpunosti. Miriši na sušene marelice, med, suho cvijeće, džem od naranče. Duboke je zlatne boje, tamnije nijanse koja pomalo naginje jantarnoj. Okusa slatkog i intenzivnog, bez težine, lijepog balansa i iznimno dugog trajanja. Spreman je za potrošnju odmah, a može ga se čuvati ga još najmanje dodatnih petnaest godina.

image
vino prijedlozi božić

2. Bodren, Traminac (izborna berba prosušenih bobica) 2015.

Cijena: 325 kn
Kvaliteta: 97/100

Pravo remek-djelo. Desertni traminac koji je stilski paradoksalno smješten u razredu najfinijih tokajaca, dakle iznimno je sladak, ali istovremeno vrlo kiseo, s brojnim aromama tipičnim za taj tip vina među kojima prednjače one porijeklom iz plemenite plijesni. Lijepe svijetlojantarne boje s refleksom narančaste. Moćno na nosu, još moćnije u ustima. Nevjerojatnog intenziteta i duljine trajanja. Okus slasti titra minutama nakon ispijanja. Arome su kandirani limun, kandirana kora naranče, med, cvjetne note, botritis, sušene marelice i slatko od ruže. Riječ je o pravom kolekcionarskom biseru čiji je životni vijek minimalno pedeset godina, a vjerojatno će izdržati dulje od prosječnog ljudskog vijeka.

image
vino prijedlozi božić

3. Bibich, Ambra 2015.

Cijena: 176 kn
Kvaliteta: 95/100

Tamnosmeđe boje s obrubom jantarne i refleksom bakrene. Izvanredno vino u svakom pogledu. Jako slatko, a izvrsnog balansa, omekšano, kremozne teksture, s puno slasti na finišu. Miris je kompleksan, arome začinskog karaktera poput vanilije i finog starog konjaka se izmjenjuju sa suhim smokvama, suhim grožđicama, karameliziranim narančama i džemom od gorke naranče. Retrookus traje jako dugo, a uz svu slast se na kraju još pojavljuju salinitet i mineralnost. Vino izvanserijske kvalitete koje se može trošiti odmah ili čuvati desetljećima.

image
vino prijedlozi božić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:12