NA OVOGODIŠNJOJ FOODBALERKI

FRITULE KOJE BI MOGLE NADMAŠITI ADVENTSKI HIT: Hoće li nove fritule Roberta Hromalića nadmašiti one punjene jabukama s Adventa?

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Na festivalu Foodballerka restoran Time nudit će i sladolede inspirirane bojama nogometnih reprezentacija

Na Fuliranju adeventskom sajmu, prodano je oko 14.000 porcija fritula čarobnjaka slastičarstva Roberta Hromalića. Tada je nadjev bio poput pite od jabuka. Ako ste mislili da je Robert, čije slastice možete kušati u slastičarnici Time u Teslinoj ulici, tada odustao od fritula, varate se. Naime, na Foodballerki, festivalu koji će se od 14. lipnja do 15. svibnja održavati opet na Strossmayerovu trgu, Robert Hromalić pripremat će fritule nadjevene - jagodama. Osim fritula, na kućici Timea moći ćete kušati i nekoliko vrsta semifreda, koje je Robert specijalno osmislio nadahnut zemljama, odnosno njihovim reprezentacijama koje sudjeluju na svjetskom nogometnom prvenstvu.

Zagreb, 200917.
Slasticar Robert Hromalic ima novootvorenu slasticarnu Time u Teslinoj ulici. Robert je zavrsio cuvene slasticarske skole u Francuskoj.
Prostor slasticarnice osmislio je nas vrhunski arhitekt Ante Vrban.Trenutno je u ponudi 5 kolaci, vsaki tjedan biti ce neki novitet u ponudi.
Sada su to: cupavac, kremsnita, ljesnjak, gibanica i tart od limuna.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

- Kad smo u Timeu odlučili da ćemo sudjelovati na Foodballerki, fritule su se same nametnule jer smo svjesni da su na prošlom sajmu bile hit. Budući da je proljeće, logično je bilo da pripremim nadjev od jagoda i nadam se da će se svima svidjeti. Sladoled, odnosno semifredo osmislio sam razmišljajući o timovima, odnosno zemljama koje će sudjelovati na natjecanju. Na početku nudit ćemo sladolede hrvatskih, argentinskih, islandskih i nigerijskih boja. Kako se bliži finale, odnosno kako će koja zemlja nastaviti natjecanje sa svojom reprezentacijom, tako ćemo mijenjati boje naših sladoleda prema bojama zastava zemalja - rekao nam je Robert Hromalić.

Zagreb, 160218.
Petrinjska.
Slasticarnica Time.
Slasticar Robert Hromalic pokazuje kako napraviti slastice od cokolade i fritule punjene jabukom i vanilijom.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Osim kućice Timea sa savršenim fritulama, na Foodballerki moći ćete omastiti brk na kućicama Wurst bar, The Garden Bar&Kitchen, T&T, RougeMarin, Kitchen&Grill Plac, OLI house, Milky, Cocktail bar by Rakijarnica & Mangosta, Jamnica gemišt bar, Haustor Haus, Gost &Ona, Good Food, Gingle Bells, 50 A Burger &Champagne Bar, El Toro, Lanterna, Bar-Ba Q, Gummenyak i Pommes Frites. Teško je kopirati takvoga genijalca kao što je Robert, ali ustupio nam je recepte za fritule i semifredo nadahnut hrvatskim bojama, pa vrijedi pokušati.

CONFIT JAGODA

1000 g jagoda
500 g pirea od jagoda
40 g limunova soka
200 g šećera
70 g sjeckane metvice
18 g pektina

Jagode i pire od jagode prokuhajte do 100 ºC. Pektin izmiješajte sa šećerom i dodajte u jagode pa ponovno prokuhajte i ubacite limunov sok i metvicu te zaledite u polusferama.

KREMA MADAGASKAR VANILIJA

700 g mlijeka
100 g slatkog vrhnja
1 štapić vanilije
110 g žumanjaka
30 g kukuruznog škroba
30 g brašna
40 g kakao maslaca
5 g želatine
90 g mascarpone sira

Mlijeko, vaniliju i vrhnje zakuhajte. U zasebnoj zdjeli izmiješajte žumanjke, škrob i brašno pa prelijte preko te mješavine kipuće mlijeko s vrhnjem, sjedinite obje smjese pa vratite na vatru da se prokuha 4 minute. Maknite da se smjesa ohladi do 80 ºC i dodajte mascarpone, kakao maslac, želatinu te štapnim mikserom napravite svilenu kremu pa stavite na 24 sata u hladnjak. U donji dio sfere stavite zamrznuti confit od jagoda, stavite gornji dio kalupa i kroz rupicu nadopunite kremu od vanilije. Stavite u zamrzivač.

TIJESTO

180 g tekućeg jogurta
36 g šećera u prahu
200 g brašna
1 g soli
2 g praška za pecivo
20 g reygnaca (vrsta rosea koji se može zamijeniti primjerice prošekom)
1 g esencije vanilije
naribana korica dviju limeta

Jogurt, jaja, sol, prašak za pecivo, reygnac i vaniliju lagano izmiješajte te dodajte brašno i kratko promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine u jednu smjesu. Kalupe promjera 70 ml u obliku sfera napunite smjesom za fritule, potom stavite zamrznuti confit od jagoda s kremom od vanilije te gornji dio sfere pa kroz rupicu do kraja napunite smjesom za fritule. Potom zamrznite. Nakon zamrzavanja pecite ih 9 minuta na 160 Celzijevih stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 20:43