"ROADRUNNER"

Fanovi kritizirali dokumentarac o životu Anthonyja Bourdaina, zasmetale su im dvije važne stvari

 Roadrunner Facebook/
Nakon što je film izašao, fanovi su počeli kritizirati način na koji je cijela ideja realizirana

Kada su tek krenule najave o izlasku dokumentarca o životu Anthonyja Bourdaina, fanovi su bili oduševljeni. Prvi trailer dodatno je pojačao uzbuđenje i s nestrpljenjem se očekivao izlazak samog filma, a sada, kada je dokumentarac izašao, fanovi su prilično nezadovoljni činjenicom da su kreatori odlučili upotrijebiti lažni glas legendarnog Bourdaina.

Producent i kreator filma Morgan Neville pojasnio je kako je glas koji se pojavljuje u dokumentarcu dobiven kompjuterski te kako u početku on uopće nije trebao ni postojati.

"Kad sam tek krenuo raditi na filmu, skupio sam veliku količinu materijala, knjiga i podcasta i sastavio dokument od oko 500 stranica zapisa na kojima Anthony Bourdain govori o sebi. U jednom sam trenutku pomislio kako bih mogao napraviti cijeli film s njegovim glasom u pozadini, ali sam se brzo zaustavio u tim mislima. Kada sam naišao na stvari koje je zapisao, ali nikad nije izrekao, rodila se ideja da kompjuterski rekreiramo njegov glas i to smo i napravili", rekao je Neville, a prenio CinemaBlend.

S obzirom na činjenicu da je prepoznatljiv glas bio jedan od ključnih elemenata njegovih emisija i razlog koji ih je činio još boljima, zanimljivijima i posebnijima, kako kaže Neville, uopće nisu razmišljali o tome da ga ne uključe u dokumentarac.

Objasnio je i sam proces kojim su došli do rezultata prikazanih u dokumentarcu pa je tako rekao kako se Bourdainov glas s godinama mijenjao te kako se njegov pripovjedački, teatralniji ton glasa razlikovao od onog razgovornog. Dodao je i kako je cijelu ideju o rekreiranju njegovog glasa podijelio s obitelji prije nego se u istu uopće upustio.

"Rekli su kako bi njemu to bilo sasvim uredu. U pitanju uopće nije to da sam ja stavljao riječi u njegova usta već sam ono što je zapisao pokušao oživjeti", objasnio je Neville.

Ipak, nekoliko dana nakon Nevillove izjave, javila se i Bourdainova bivša supruga Ottavia Busia-Bourdain koja je na svom Twitteru napisala kako ona nije bila osoba koja je rekla bi se Anthony Bourdain složio s umjetno kreiranim glasom.

Zatim se opet oglasio Neville i rekao je kako je dopuštenje dobio od Bourdainovog agenta te kako je u pitanju tek nekoliko rečenica koje su zapisane i koje Bourdain nikada nije izrekao naglas, a ubacio ih je u dijelove dokumentarca za koje je smatrao da bi bilo odlično da oživi njegove riječi. Ranije je komentirao i kako je cijela stvar napravljena toliko dobro da gledatelj zapravo ne može razaznati koji je glas Bourdainov, a koji kreiran kompjuterski.

No, to nije jedini problem na koji je Neville naišao nakon što je dokumentarac ugledao svjetlo dana. Naime, kako piše Today, fanovi su ga kritizirali i zbog činjenice da se Bourdainova djevojka Asia Argento u filmu ne spominje dovoljno, a dijelovi u kojima se spominje, smatraju fanovi, napravljeni su u negativnom kontekstu. Neville je to objasnio činjenicom da nije htio da odnos koji su njegovali Anthony Bourdain i Asia Argento postane glavna tema te kako bi upuštanje dublje u taj dio njegova života narušio balans samog dokumentarca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:05