PROBAJ OVO

Zamijesite tijesto od 3 sastojka i napravite čak 6 vrsta keksa, čokoladni su nam najdraži

 Stefan Tomic/Getty Images/istockphoto
Napravite jednostavno tijesto pa ubacite i dodatke po želji - brusnice, čokoladu, orašaste plodove ili tek začine

Vrijeme je omiljenih blagdanskih slastica, a kako biste si maksimalno olakšali pripremu, donosimo vam vrlo jednostavan trik – jedno tijesto od kojeg možete napraviti čak nekoliko vrsta keksa. Formula je prilično jednostavna, a zapravo je riječ o receptu za škotske shortbread kekse smjesa za koje se radi od samo tri sastojka - šećera, maslaca i brašna. Takvom tijestu zatim možete dodavati začine, suho voće ili ih umakati u čokoladu, a možete ih i izrezivati ili rolati poput rolade pa rezati na kriške. Važno je samo da tijesto ne mijesite predugo kako ne bi postalo žilavo i da ga prije oblikovanja odmorite u hladnjaku. U nastavku ostavljamo osnovni recept i nekoliko dobrih ideja.

Trebat će vam:

230 g maslaca

115 g šećera

240 g brašna

Prstohvat soli

Priprema:

U većoj posudi najprije miksajte omekšali maslac, šećer i sol. Miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu, a potom umiješajte brašno. Dobit ćete mrvičastu smjesu koju je potom potrebno prebaciti na radnu površinu i rukama oblikovati u kuglu ili štrucu. Spremite je u hladnjak na barem sat vremena, a zatim izvadite i izrezujte oblike po želji ili režite na kriške poput kruha. Pecite na 180-200 stupnjeva 15-ak minuta. Keksi će ostati blijedi, ali će se stajanjem stvrdnuti.

image
Mediterranean/Getty Images

SUHO VOĆE ILI ČOKOLADA

Napravite tijesto po navedenoj formuli, a zatim u njega ubacite šaku ili dvije sitno sjeckanih brusnica ili grožđica. Suho voće dat će tijestu svježinu i dodatnu slatkoću te kekse učiniti dobrim, pomalo drugačijim dodatkom blagdanskom stolu. Osim suhog voća, na isti način možete dodati i komadiće tamne, mliječne ili bijele čokolade.

image
Stephaniefrey/Getty Images/istockphoto

JOŠ MALO ČOKOLADE

Prilično jednostavna, ali učinkovita metoda bit će napraviti kakav jednostavan oblik, a potom ga cijelog umočiti u čokoladu i posipati krupnom soli zbog koje će okusi biti još izraženiji. Želite li postići elegantniji izgled, u čokoladu umočite tek pola keksa.

ZAČINI SU SVE

Dok mijesite tijesto dodati mu možete i malo cimeta, klinčića, tonku, a nemojte preskočiti niti nezaobilaznu vaniliju. Dobar odabir bit će i kardamom te limunova ili narančina korica, a razmislite i o tome da tijestu dodate malo kave. Tako od jedne smjese možete dobiti nekoliko vrsta keksa, a potom ih kombinirati s dodacima kao što su crna ili bijela čokolada ili spajati omiljenim džemom.

image
Adam Bartoszewicz/Unsplash/

ŠTO KAŽETE NA ORAŠASTE PLODOVE?

Ovo tijesto poprimit će sasvim drugačiji smisao kada mu dodate sitno sjeckane orašaste plodove. Pistacija je uvijek dobar odabir koji nitko neće moći odbiti, a dodati možete i lješnjake, pekan ili obične orahe i bademe. Dobro je dodati, oraščiće svakako najprije kratko tostirajte kako bi poprimili još intenzivniji okus, a prije nego ih dodate u tijesto, dobro ih ohladite. Nakon što su gotovi, kekse možete premazati smjesom šećera i limunova soka pa ih posipati s još malo orašastih plodova i pustiti da se stisnu.

ULTIMATIVNI ČOKOLADNI KEKSI

Dio brašna u ovom tijestu možete zamijeniti i kakaom u prahu kako biste dobili ultimativne čokoladne kekse. Dodajte im i komadiće čokolade, a u ovoj kombinaciji dobro će se slagati i orašasti plodovi, primjerice, tostirani lješnjaci. Napravite ih tako da zamijesite tijesto, formirate ga u štrucu, ohladite, a zatim kekse režete kao kriške kruha.

DODATAN SAVJET!

Ovo tijesto možete koristiti i kao podlogu. Nakon što ste tijesto ohladili, razvaljajte ga i njime obložite kalup za pečenje. Zapecite na slijepo, a zatim dodajte omiljeni džem ili pirjano voće. Pospite orašastim plodovima i ribanim ostatkom tijesta i ispecite. Na kraju narežite na prutiće i poslužite kao slatke pločice.

image
Pricilla Du Perez/UNSPLASH
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 16:56