ŠTO S MISO PASTOM?

Četiri načina da potrošite otvorenu teglicu ako je vaša novogodišnja odluka bacati manje hrane

 Vedran Peteh/
Ako ste tip osobe koja vrlo često ima pun hladnjak namirnica kojima je prošao vijek trajanja ovo je članak za vas.

Iako smo si svečano obećali da više nećemo biti ta osoba još uvijek se potkrade artikal koji ne želite testirati ni da vam život ovisi o tome. prije par dana ponovno smo napravili veliku generalku i tužno spoznali da smo zaboravili poluotvorenu vrećicu miso paste koju smo uspjeli uništiti (to nije baš lako, jer je miso pasta fermentirana, visok postotak soli štiti je od plijesni. Ovisno o tome koga pitate, miso pasta može izdržati šest mjeseci u hladnjaku). Uglavnom, bacili smo je i zato pišemo ovaj tekst da sebi i drugima pomognemo u držanju obećanja: "Bacaj manje hrane!"

Što je miso?

Intenzivna pasta od soje koja nastaje dugom fermentacijom neizostavna je namirnica u njihovim kuhinjama. Iako je zapravo nastala u Kini kao nusproizvod izrade umaka od soje, u Japanu je zaživjela kao zasebna namirnica i pod nazivom miso stekla internacionalnu slavu. Miso se već stoljećima koristi kao baza za juhe, začin za razna jela, upotrebljavamo ga i u marinadama, ali i kao sredstvo za kiseljenje povrća. Iako je izvorno od soje, za izradu misa koristile su se kroz povijest i razne druge žitarice koje su mu davale slatkoću i slast. Miso uvijek ima bogat, slan i kompleksan okus u kojem se skrivaju arome slatkih i prženih orašastih plodova.

Miso - čuvar zdravlja

Miso potiče izlučivanje probavnih sokova u želucu, osigurava ravnotežu složenih ugljikohidrata te ima značajan utjecaj na smanjenje razine kolesterola. Bogat je mineralima i vitaminima, osobito željezom, kalcijem i vitaminom B čime osnažuje naš organizam

Ako želite izbjeći slanje paničnih poruka prijateljima s pitanjem je li vaš miso siguran, evo nekoliko načina kako ga iskoristiti.

Juhe: Recepti za juhu često zahtijevaju dodavanje misoa pri kraju kuhanja kad ste sve već makli s vatre. Kako biste sačuvali probiotičke kvalitete misa, morate ga izbjegavati kuhati; umjesto toga, umiješajte miso neposredno prije posluživanja, dok je juha još topla. Ovaj "trik" pali i kod kremastih juha kad ste si dali truda i prethodno ispekli tonu povrća za vašu krem juhu ili umak ali vam nedostaje još jedan "kick". U blender, prije nego usitnite sve željene sastojke dodajte i malo miso paste. Nema na čemu.

Slatko: Miso lijepo zaokružuje slatkoću kolača bez dodavanja pretjerane slanosti. Njegovi su doprinosi suptilni i mala žličica misa dodana u banana bread podići će ga na novu razinu.

Preljev/dresing za salatu: žličica ili dvije miso paste mogu uvelike pomoći u poboljšavanju okusa raznih vrsta umaka i glazura. Upotrijebite ga kako biste pojačali šarm dobrom vinaigretu. Trebat će vam: maslinovo ulje za bazu, ocat po izboru (možete se poigrati raznim varijacijama: jabučnim octom, bijelim ili vinskim), dijon senf za kompleksnost okusa i kremoznost, malo meda, protisnuti češnjak, sol i papar. Prije dodavanja soli i papra, možete dodati malu žličicu miso paste sve zajedno pomiješati dok se sastojci ne sjedine pa po želji dodati još soli i papra ako je potrebno.

Umak: Svojevremeno smo pronašli zanimljiv, a prejednostavan recept za umak od avokada koji rado koristimo. Treba vam jedan zreli avokado srednje veličine, sok pola manjeg limuna, 2 žlice maslinova ulja, 1 žlica jabučnog ili bijelog octa, 1 žličica svijetle miso paste, 1 žličica meda, malo soli i papra. Sve sastojke izblendate ili izradite štapnim mikserom dodate malo vode ako je tekstura pregusta i možete umak preliti preko pečenog povrća ili ubaciti u tortilju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:05