WRC Croatia Rally

Neuville i Formaux u Vodicama jedrili s našim olimpijcima, braćom Fantela

Tri dana uoči spektakla WRC Croatia Rallyja vozači Hyundaija i Forda proveli su jedreći s našim olimpijcima Šimom i Mihovilom Fantela

WRC Croatia Rally

 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

ACI marina Vodice ugostila je ponajbolje vozače relija, koji su ovoga puta, umjesto cestovnih puteva, imali priliku ukrotiti valove u vodičkom akvatoriju. Svjetske reli-zvijezde Thierry Neuville, Adrien Fourmaux te domaće snage Viliam Prodan i Juraj Šebalj istražili su čari adrenalinskog jedrenja na sportskim jedrilicama ClubSwan 36. Sve, dakako, pod budnim okom kormilara, naših proslavljenih olimpijaca, Šime i Mihovila Fantele.

Jedrenje na Uskrsni ponedjeljak, bila je uvertira u, rekli bismo, produženi vikend kada je reli u pitanju. Od 21. do 24. travnja Hrvatska je, naime, po drugi put domaćin Svjetskog prvenstva u reliju (WRC). Sjajna je to promocija motorsporta, ali i hrvatskog sporta općenito.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Prošle godine smo se zaista potrudili oko organizacije i dobili smo odlične kritike. Ove godine imamo i publiku, koje lani zbog pandemije nije bilo. Očekujemo ogroman broj ljudi, vjerujem da ćemo dostići brojku od 300.000 posjetitelja – istaknuo je Daniel Šaškin, predsjednik Organizacijskog odbora WRC Croatia Rallyja.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Zanimljivo je bilo vidjeti kako se profesionalni vozač relija kao što je Thierry Neuville snalazi za kormilom sportske jedrilice.

- Ovo mi je prvi put da jedrim na sportskoj jedrilici i mogu reći da je bilo zaista posebno iskustvo. Braća Fantela su vrhunski sportaši i zapravo su nam prikazali iz prve ruke kako funkcionira jedan profesionalni jedriličarski tim. Usporedio bih ovu vožnju s helihopterom kojeg često vozim, u pogledu utjecaja vjetra, dojam je dosta sličan. Što se tiče utrke koja slijedi za nekoliko dana očekujem dobar rezultat, bit će teško, ali osjećam se dobro i zaista se veselim opet voziti u Hrvatskoj – rekao je Neuville.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Impresioniran je bi i Francuz, Adrien Fourmaux.

- Doista lijepo iskustvo, zanimljiv mi je taj odnos vjetra i mora. Priznajem, iznenađen sam koliku brzinu ova jedrilica može postići, stvarno impresivno – dodao je Fourmaux.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Šime Fantela, naš proslavljeni olimpijac naglasio je da je ovaj događaj sjajna stvar za promociju sporta, te istaknuo vremenske uvjete koji su bili kao stvoreni za jedrenje.

- Imali smo doista sjajne uvjete za plovidbu. Bilo je malo i natjecateljskog duha između dviju posada, ipak smo mi profesionalni sportaši. Pokazali smo im nekakve tehničke stvari bitne kod jedrenja i vjerujem da su momci uživali – zaključio je Fantela.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:28