POČINJE SPEKTAKL

Neizvjesno i uzbudljivo: Ovi brzinci bi mogli biti odlučujući za vozače na WRC Croatia Rallyju

Na Platku je vremenska prognoza neizvjesna. Može se dogoditi da je u Zagrebu sunce, a na Platku magla ili kiša

WRC ilustracija

 Profimedia

Drugi dolazak WRC-a u Hrvatsku obilježit će neki novi uzbudljivi brzinci, ali i oni stari koji su se u 2021. godini pokazali kao idealni za neizvjesno utrkivanje najboljih relijaša svijeta.

Danas započinje novo izdanje Croatia Rallyja, a ako utrkivanje bude barem približno neizvjesno kao prošle godine, kad je Sebastien Ogier pobijedio sa samo 0,6 sekundi prednosti ispred Evansa, bit ćemo itekako zadovoljni!

Podsjetimo, WRC elita od 21. do 24. travnja odradit će 20 brzinaca u Hrvatskoj i utrkivati se jureći otprilike 300 kilometara, kroz pet hrvatskih županija (Zagrebačka, Karlovačka, Krapinsko-zagorska, Primorsko-goranska, Varaždinska).

Čeka ih šest različitih vrsta asfalta i pregršt zamki koje će od vozača tražiti maksimalnu vozačku vještinu, a izdvajamo one brzince koji su posebni i na kojima bi pobjednik mogao doći do ključne prednosti...

Mali Lipovec – Grdanjci

Sjećamo se što se dogodilo Kalleu Rovanperi prošle godine, a umalo i Sebastienu Ogieru! Prvi brzinac Croatia Rallyja tad je bio veliko iznenađenje za najbolje vozače svijeta te smo ostali bez vodećeg čovjeka prvenstva već na samom početku natjecanja.

Ovaj put jurnjava kreće od Malog Lipovca u Zagrebačkoj županiji, a vozače čeka prekrasna šumovita ruta dugačka dvadesetak kilometara, s tijesnim cestama punima skliskog lišća.

Ruta je brdska i uspinje se šumom, a ima i dijelova gdje se prolazi vrlo blizu obiteljskim kućama pa možemo reći da će već prvi brzinac tražiti izuzetnu preciznost, a vozača koji previše riskira odmah bi mogao ostaviti bez plasmana...

Kostanjevac – Petruš Vrh

Najduži brzinac Croatia Rallyja vozit će se na Žumberku u subotu i bit će definitivno jedan od ključnih i u 2022. godini.

Kroz 23,76 kilometara jurnjave vozači će naići na podosta grbavog i ispucalog asfalta, ali i brzih zavoja te dijelova gdje će se voziti gotovo maksimalnom brzinom od 200 km/h. Tražit će se maksimalna koncentracija, jer na putu vozačima bit će i nekoliko skokova, što će im dodatno otežati posao, no svakako će razveseliti okupljene navijače.

"Ako netko na ovom dugom brzincu stekne veću prednost, na kraćima koji slijede više neće morati toliko strepiti," smatra direktor utrke Daniel Šaškin.

Platak

Novost za WRC elitu, dobro poznata ruta za hrvatske vozače! Nema sumnje, brzinac oko skijališta Platak iznimno je uzbudljiv dodatak Croatia Rallyju u 2022. godini i bit će zanimljivo vidjeti tko će se na njemu najbolje snaći.

Kvaliteta asfalta ovdje je vrlo dobra, ali postoje kroz 15,85 kilometara jurnjave zahtjevni brdski dijelovi, pogotovo na dijelu iz Gornjeg Jelenja.

"Na Platku je i vremenska prognoza neizvjesna. Može se dogoditi da je u Zagrebu sunce, a na Platku magla ili kiša," naglašava direktor Šaškin.

Posebno atraktivno bit će spuštanje zavojitom cestom s Platka, jer tu puca pogled na cijeli Kvarner pa bi se ovaj brzinac mogao pobrinuti i za neke od najljepših kadrova Croatia Rallyja.

Prekrasni prizori vozače čekaju i na otvaranju jurnjave u nedjelju, kad sve kreće od Trakošćana, jednog od najatraktivnijih hrvatskih dvoraca, udaljenog dvadesetak kilometara sjeveroistočno od Krapine.

Bit će to 13,15 kilometara jurnjave šumskim područjima, s brzim dijelovima na početku, prije nego se krene u brdo, na usku cestu koja će biti izuzetno tehnički zahtjevna.

Radi se o brzincu na kojem nikad nisu vožene utrke, čak ni lokalne, što će dati dodatnu draž samom natjecanju i tu WRC elitu čekaju posljednja velika iznenađenja, prije završnog Power Stage obračuna...

Zagorska sela – Kumrovec

Kao i prošle sezone, kad je odluka o pobjedniku pala u posljednjem zavoju, Kumrovec će ponovno predstavljati cilj Croatia Rallyja, a na zadnjem brzincu dijelit će se i dodatnih pet bodova najbržem vozaču, što je vrlo bitno za ukupni poredak na kraju sezone.

WRC vozači dobro su se već u 2021. godini upoznali s 14,09 kilometara jurnjave uskim zagorskim cestama, a sad će pokušati još brže odraditi brzinac koji je dobio mnogo pohvala zbog svojih značajki i s pravom baš ovdje završava još jedno hrvatsko izdanje Svjetskog reli prvenstva.

U Kumrovcu također očekujemo veliki broj okupljenih navijača i fantastičnu proslavu u cilju, prije nego što vozači krenu u Zagreb, gdje će ispred Crkve svetog Marka biti priređeno službeno proglašenje pobjednika..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 05:03