VREMEPLOV

Sjećate li ih se? Top 7 rijetkih automobila iz 1990-ih koje ste možda zaboravili

Iako se možda ne čini tako, od početka 1990-ih prošlo je više od tri desetljeća, a vjerojatno ste neke od ovih automobila zaboravili

Sportski automobili iz 90-ih koje ste možda zaboravili

Prolaskom vremena mnogi modeli padaju u zaborav. Međutim, mnogi to ne zaslužuju.

Iako se možda ne čini tako, od početka 1990-ih prošlo je više od tri desetljeća, a vjerojatno ste neke od ovih automobila zaboravili. Zato vam donosimo popis rijetkih automobila iz "zlatnih devedesetih" kojih biste se trebali sjetiti.

1. Shelby Serija 1

Prvi od rijetkih automobila iz 1990-ih kojih se vjerojatno ne sjećate je Shelby, ali puno stariji od GT500. Riječ je o Seriji 1, sportskom autu čiji je razvoj inicirao i usmjeravao sam Shelby, a koji se često zanemaruje.

image

Shelby Series 1

Shelby

Uveden je u proizvodnju s ciljem ponovnog uređivanja šarma kojeg je imala originalna Cobra, ali u Roadsteru prilagođenom tom desetljeću. Proizvedeno je samo 249 primjeraka, ali Caroll Shelby je smatrao da je postigao svoju misiju. Imao je 320 KS, a do stotke je ubrzavao za 4,4 sekunde.

2. Tatra MTX V8

Ova Tatra MTX V8 čak je ekskluzivnija od Shelbyja, budući da su proizvedena samo 4 primjerka. Vrlo čudan sportski automobil iz 1990-ih za koji smo sigurni da ga niste vidjeli na ulici. U stvarnosti je ostao u fazi prototipa, što eksponencijalno povećava njegovu ekskluzivnost.

image

Tatra MTX V8

Tatra

Češkog je porijekla, a marka je proizvodila ratne modele. Zapravo, možda ste upoznati s nekima, poput T87. U početku je bilo više od 200 narudžbi za ovaj automobil, ali požar je uništio cijeli proizvodni pogon. To je sportašu s gotovo 300 KS i 1250 kg težine označilo kraj.

3. Jaguar XJR15

Jaguar je marka poznata po svojim klasičnim i elegantnim limuzinama, no s vremena na vrijeme pokaže nam da zna napraviti i druge vrste kreacija koje su puno poticajnije za ljubitelje sportskih vozila. XJR-15 je izvrstan primjer toga, ali prilično nepoznat.

image

Jaguar XJR15

Jaguar

Ikona 90-ih od koje su postojale samo 53 jedinice. Izvorno dizajniran za utrke, XJR-15 ne čini ustupke udobnosti ili luksuzu. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno je samo 3 sekunde, i to prije više od 30 godina, što je spektakularan uspjeh. U potpunosti je izrađen od karbonskih vlakana.

4. Yamaha OX99-11

Yamaha je poznata tvrtka za motocikle koja je također napravila prve korake u svijetu automobila. OX99-11 jedno je od njihovih najvećih postignuća u tom smislu, vozilo vrlo futurističkog i sportskog izgleda koje je najbliže Formuli 1 za cestu.

image

Yamaha OX99-11

Yamaha

Barem je to bio plan Japanaca koji su proizveli samo 3 primjerka, od kojih su svi bili samo prototipi. Nažalost, nikada nije bio u prodaji, ali treba znati da je njegov 3,5-litreni motor mogao "vrištati" do 10.000 okretaja u minuti. Koštao je skoro kao McLaren F1.

5. Lister Storm

Lister Storm, sa svoja 4 razrađena cestovna primjera, bila je još jedna rijetka zvjerka. Možda vam model zvuči poznatije ako ste upoznati sa sagom o Gran Turismo video igrama. Osim toga, sudjelovao je u raznim natjecanjima, poput 24 sata Le Mansa.

image

Lister Storm

Lister

Za razliku od ostalih suvremenih sportskih automobila, Storm je imao konfiguraciju motora sprijeda. Inženjeri su uspjeli ugraditi 7,0-litreni V12 Jaguarovog podrijetla, od gotovo 550 KS. Težio je samo oko 1600 kg.

6. Cizeta Moroder V16T

Cizeta Moroder V16T je također rijetka, a bilo je izrađeno samo 9 jedinica. Bio je to jedan od najpopularnijih modela Gran Turisma 4, koji je imao ogromni motor i top ubrzanje. Od 0 do 100 km/h mogao je ubrzati za 4 sekunde.

image

Cizeta Moroder V16T

Cizeta

Njegov veliki problem bio je što je jako zagađivao. Zapravo, nije bio u skladu s propisima Sjedinjenih Država u tom pogledu, što je spriječilo njegov komercijalni uspjeh. Ipak, nekoliko ih je prodano, a danas vam čak i Cizeta dopušta da naručite jedan kao nov, po cijeni od gotovo milijun eura po komadu.

7. Pagani Zonda C12

Od svih rijetkih automobila iz 1990-ih koji nisu ostali zapamćeni, Zonda C12 je najpoznatiji. Superauto čiji je razvoj započeo u spomenutom desetljeću, a koji je postao mit.

image

Pagani Zonda C12

Pagani

Originalna verzija zaslužuje da je se sjećate, a cijena joj je vrlo visoka s obzirom da je u prodaju pušteno samo 20 primjeraka. Trebat će vam 7 znamenki na vašem bankovnom računu da biste ga dobili, iako bi to s vremenom moglo biti izvrsna investicija. 400 KS za 1340 kg omogućuju mu da do 100 km/h iz mjesta stigne za 4,2 sekunde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:34