vremeplov

Lude ‘osamdesete‘: Je li Rinspeed Aliporta najluđa prerada Golfa Jedinice GTI ikad?

Kako je sportski VW Golf izrastao u ekskluzivnu kreaciju kojoj je uzor bio DeLoreanu DMC-12

Rinspeed Aliporta

 Rinspeed

U svijetu automobilizma, ime Rinspeed odzvanja s posebnom težinom, posebice među posjetiteljima prestižnog Ženevskog salona automobila. Tu su, pod okriljem Rinspeeda, ljubitelji četverokotačnih ljepotana imali priliku svjedočiti predstavljanju nekih od najekstravagantnijih i globalno jedinstvenih automobila, poput električnog Lotusa sQube koji je mogao ploviti.

image

Rinspeed Aliporta

Rinspeed

Osnovan 1979. godine od strane Franka M. Rinderknechta, Rinspeed je švicarski tuner automobila koji je s vremenom izgubio dio svog sjaja, slično sudbini samog švicarskog autosalona. Unatoč tome, 1981. godine Ženevski salon automobila bio je u punom sjaju, a Rinspeed je iskoristio priliku za predstavljanje Aliporte, temeljene na redizajniranoj prvoj generaciji Golfa GTI, koja je ‘izazvala‘ DeLorean DMC-12.

image

Rinspeed Aliporta

Rinspeed

Aliporta se odlikovala ‘gullwing‘ vratima poput galebovih krila koja su se otvarala na sredini krova, značajkom koja je u to doba bila popularna i očaravajuća, inspirirana slavnim Mercedes-Benzom 300 SL iz 1950-ih.

No Rinspeed tu nije stao: prednji kraj dobio je šest pravokutnih svjetala razdijeljenih u dvije grupe središnjim usisnikom zraka, i velika stražnja svjetla spojena u reflektirajuću ploču s natpisom "Turbo", dodatno su naglašavala njegov jedinstveni izgled.

image

Rinspeed Aliporta

Rinspeed

Unutrašnjost Aliporte bila je prava poslastica za tadašnje ljubitelje tehnologije i luksuza, s Recaro sportskim sjedalima, Panasonic televizorom za prijem crno-bijelih emisija, i Sony HI-FI stereo sustavom opremljenim s 280 watta snage, šest zvučnika i tri slušalice.

Pod haubom se krila snaga originalnog 1,6-litrenog četverocilindričnog motora iz Golfa GTI, nadograđenog s turbopunjačem Rotomaster TO4B za proizvodnju tada impresivnih 135 KS. Zahvaljujući ovim poboljšanjima, Aliporta je mogla dostići brzinu od 200 km/h i ubrzati od 0 do 100 km/h za samo 7,5 sekundi što su u to vrijeme bile respektabilne brojke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 13:11