kakva melodija

Još izgleda kao futuristički svemirski brod: Poslušajte i pogledajte Lanciju Stratos HF Zero koncept je iz 1970.

HF Stratos Zero predstavljen je na Sajmu automobila u Torinu 1970. godine. Dizajnirao ga je Bertone oko slupane reli Fulvie FF1600

Lancia Stratos HF Zero

 YouTube Screenshot

Dok konceptni automobili često predstavljaju pregled budućih proizvodnih modela, mnogo ih je stvoreno jednostavno kao vježba dizajna. Među najneobičnijim i najdivljim konceptima iz 1970-ih bila je Lancia Stratos HF Zero.

HF Stratos Zero predstavljen je na Salonu automobila u Torinu 1970. godine. Dizajnirao ga je Bertone i zapravo je napravljen od ostataka slupane reli Lancie Fulvie FF1600. Karoserija je izrađena od lagane stakloplastike i ima dizajn inspiriran zrakoplovima i sada više od 50 godina nakon predstavljanja još uvijek izgleda moderno.

Vidjeti jednokratni koncept poput ovog prilično je rijedak prizor pa su oni koji su prošli tjedan bili prisutni na događaju ICE u St. Moritzu u Švicarskoj imali su ga priliku vidjeti. Ne samo da je automobil bio izložen, već se i vozio po ledenoj stazi, iako vrlo oprezno.

Pojedinosti o punoj povijesti vlasništva automobila nisu poznate, ali pretpostavlja se da je dobio sveobuhvatnu restauraciju 2000. i 2011. te da ga je prodao RM Sotheby‘s za 915.000 dolara (860.000 eura). S obzirom na to koliko je automobil jedinstven, to zvuči kao povoljna cijena i sigurni smo da bi, da se prodaje danas, postigao više od toga.

Ispod trokutastog poklopca motora Stratosa HF Zero smješten je Lancijin V4 motor iz reli Fulvie HF1600. Sićušni motor ima obujam od 1,6 litre i proizvodi oko 113 KS, ali zvuči iznenađujuće dobro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:52