KOREJCIMA DOBAR

Jeste li znali? Volkswagen nije htio ovaj koncept pa ga je uzela Kia i s njime napravila uspjeh

Iako je sve upućivalo na to da će SUV-ovi biti budući hit u VW-u nisu vjerovali ovom modelu te ga glatko odbili

VW Fox SUV koncept

 VW

Posljednjih desetak godina mali i kompaktni SUV-ovi su kraljevi tržišta, pogotovo u Europi. Najuspješniji VW-ovi više nisu Golf i Polo već Tiguan, T-Roc i T-Cross, no Volkswagen je svoju SUV tranziciju mogao započeti i mnogo ranije. Samo da su vjerovali svojem dizajneru.

Koncept koji je tek sada prikazan javnosti napravljen je 2007. godine. Mali SUV na bazi Foxa djelo je bivšeg VW-ova dizajnera Luiza Veige. Nastao je iste godine kad je Volkswagen predstavio prvu generaciju Tiguana.

Iako je sve upućivalo na to da će SUV-ovi biti budući hit u VW-u nisu vjerovali ovom modelu te ga glatko odbili. Automobil prilično kockastih linija i robusnog izgleda sprijeda jako podsjeća na druge modele koje je VW tada proizvodio i dobro se uklapa u tadašnju ponudu.

image

VW Fox SUV koncept

VW

- Ove fotografije smo napravili u studiju Volkswagen Design Potsdam u Berlinu. Bio sam odgovoran za tržišta u rastu i predložio SUV na bazi Foxa. Bio sam potpuno siguran da bi automobil bio uspjeh, posebno u Južnoj Americi i Aziji, ali očito je bilo prerano za ovakve ideje, izjavio je Veiga.

image

VW Fox SUV koncept

VW

Volkswagen nije pokazao interes za ovaj automobil, no ideja se svidjela korejskoj Kiji koja je na osnovi ovog koncepta dvije godine kasnije razvila Soul. Iako u Europi nije dobro prihvaćen Soul je bio ogroman hit u SAD-u gdje je svojedobno bio i najprodavaniji mali auto. Samo u SAD-u je prodano više od 1,3 milijuna primjeraka.

U Volkswagen koncernu su nikad realizirani koncept ipak iskoristili za nešto. Poslužio je kao inspiracija za Škodin mali SUV Yeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:52