VELIKI POVRATAK

Za volanom: Stigla su nova vremena, ali Mercedes AMG SL Roadster je i dalje SL kakav treba biti

Ekipi iz Affalterbacha je povjeren kompletan projekt, no, time SL nije uskraćena za dotjeranu figuru, udobnost, ili hi-tech rješenja

Mercedes SL

 Mercedes

Za kritičare u pitanju je tek duplikat modela AMG GT Roadster s figurativnim drugim redom sjedala i 15-ak cm dužom karoserijom. No, u svijetu u kojem brzina premašuju 300 km/h, broj konja se penje preko 500, a cijena premašuje 200.000 eura racionalnost je u drugom planu.

image

Mercedes SL

Mercedes

U Stuttgartu ipak nisu postali nemaštoviti i neracionalni, jer kao što se u matematici koja inspirira logiku u potrazi za novim smjerom racionalnog zaključivanja, do istog rezultata se može doći različitim putevima i u Mercedesu su do gotovo istog došli krenuvši s potpuno drugačijih točaka. GT je prvi put predstavljen 2014., dok se za početnu točku modela SL treba vratiti na sredinu prošlog stoljeća, a razlog koji je doveo do križanja krije se u oznaci AMG.

image

Mercedes SL

Mercedes

Nakon što su posljednje generacije Mercedesa SL više djelovale kao otvorena izdanja S-klasa s dva sjedala manje, novo sedmo izdanja vraća se svojim korijenima ili barem malo bliže onome što se nekoć smatralo najboljim sportskim automobilom na svijetu.

Snažni zaokret ponovnog otkrivanja stare slave pratila je i odluka prepuštanja razvoja novog modela ekipi iz Affalterbacha koja je prvi put u potpunosti razvila modela za serijsku ponudu. To je ujedno i razlog zbog kojeg će svi modeli SL imati oznaku AMG.

image

Mercedes SL

Mercedes

Sportski odjel trokrake zvijezde pritisnuo je gumb za resetiranje, a transformacija je započela povratkom platnenog krova umjesto sklopivog tvrdog što je omogućilo skladnije proporcije, tradicionalniji stil, niže težište i uštedu na masi. Električno pokretani platneni krov koji se diže i spušta za 15 sekundi (do 60 km/h) prekriva kabinu s četiri sjedala.

image

Mercedes SL

Mercedes

Nakon dvije generacije dvosjeda, SL se vraća konfiguraciji 2+2 u kojoj su dva mala pomoćna sjedala straga, na prvi pogleda prikladnija kao dodatni prostor za pohranu nego za prijevoz putnika. Prednja AMG Sports sjedala električno su podesiva i opremljena odvojenim sustavima grijanja za naslon i sjedeću površinu, a tu je i Mercedes zračni šal (Airscarf). Na popisu opcija je i hlađenje, ali i trkaća AMG Performance sjedala.

Unutrašnjost je podsjetnik na S klasu s novim MBUX multimedijalnim sustavom, ali platforma je potpuno nova. Kako oznaka AMG ne bi postala samo ukras, složena je vrlo učinkovita i na uvijanje otporna platforma, aluminij space frame oplemenjen magnezijem, čelikom i ugljičnim vlaknima.

image

Mercedes SL

Mercedes

Osim što je kruća i težinom (oko 270 kg), akronimu SL (Super Leicht) daje smisao, ali samo dok se ne pogleda konačan zbir koji doseže gotovo 2000 kg. Za dodatnu težinu, između ostalog, krivac je i pogon na sve kotače koji prvi put prati SL. Uz izmjenjivu raspodjela okretnog momenta između prednje i stražnje osovine pri čemu je samo stražnja stalno u pogonu, dok elektromehanička spojka uključuje prednju prema potrebi. Novost je i opcija upravljanja zakretanjem sva četiri kotača.

Naglasak na dinamičke osobine donosi inovativni ovjes Active Ride control kojim su klasične poprečne stabilizatorske šipke zamijenjene aktivnim hidrauličkim elementima koji kompenziraju nagibe automobila u djeliću sekunde.

image

Mercedes SL

Mercedes

Sustav koji poboljšava ponašanje u zavojima, jamči veću preciznost i dinamiku, ali i visoku razinu udobnosti vožnje. Uostalom SL nije ni zamišljen kao ultimativna sportiva. To je zadaća novog GT modela koji će nastati na istoj platformi.

Novi SL na tržištu dolazi koncem proljeća, a u početku će biti ponuđen s V8 4.0 turbo benzinskim motor s dvije razine snage (476 i 585 KS), 4MATIC pogonom na sva četiri kotača i automatskim mjenjačem s devet stupnjeva.

Brojke koje se spominju uz motore govore i o 700 Nm okretnog momenta za slabiju verziju AMG SL 55, te o ubrzanju od 0 do 100 km/h za 3,9 uz maksimalnu brzinu od 295 km/h. Vrijeme ubrzanja do 100 km/h pada na 3,6 sekundi, a maksimalna raste na 315 km/h u snažnijem SL 63 koji razvija 800 Nm.

image

Mercedes SL

Mercedes

Ponuda će prema najavama naknadno biti obogaćena i slabijom verzijom sa šest cilindara, a potvrđena je hibridna verzija koja će se temeljiti na novom plug-in hibridnom V8 sustavu iz modela AMG GT 63 S E-Performance, koji proizvodi kolosalnih 843 konja. Električni SL nije za očekivati, ali ni slavni V12.

Ukratko

Osim što je lakši za 20 kg od sklopivog metalnog, platneni krov dizajnerima je omogućio stvaranje privlačnije linije sa skrivenim stražnjim spojlerom

Unutrašnjost novog Mercedesa SL spaja najnovija rješenja multimedijalnog sustava već predstavljena u posljednjem izdanju luksuzne S klase, sa sportskim i tradicionalnijim dizajnom instrumenata koje su u Stuttgartu nazvali "hiper analognim kokpitom"

Na raspolaganju je čak šest programa vožnje (Race je opcija za SL 55) koji pružaju širok raspon karakteristika vozila od udobnih do dinamičnih, a prati ih specifična grafika na zaslonu instrumenata

Hidraulika aktivnog ovjesa nudi i mogućnost podizanja karoserije na prednjoj osovini (3 cm) za vožnju preko neravnina ili napada na strminu bez straha od oštećenja

Prtljažnik obujma 213 l primiti će dvije torbe za golf, a među opcijama je i klizna pregrada koja povećava veličinu prtljažnika na 240 l, kada je krov podignut

Novim sedmim izdanjem SL se vratio svojim korijenima i ušao u segment sportskih automobila Mercedesa s performansama i dinamičkim osobinama dostojnim AMG oznake, a pritom nije izgubio na udobnosti i komforu

Zahvaljujući sustavu upravljanja na sva četiri kotača (do 2,5 stupnjeva za kotače na stražnjoj osovini), SL dug 470 cm (270 cm među osovinama) ima krug okretanja kao C klasa 63 AMG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:41