VIDEO

YouTuber želi voziti F1 bolid naopako: Već je uložio stotine tisuća dolara u projekt

Pronalaženje načina da se to učini oduvijek se smatralo toliko teškim da se zapravo nije moglo učiniti, ali Scott Mansell misli da može

Vožnja F1 bolida naopako (ilustracija)

 YouTube Screenshot

Već godinama slušamo da automobili Formule 1 i drugi trkaći automobili proizvode toliku aerodinamičku potisnu silu da bi se mogli voziti "naglavačke". Međutim, pronalaženje načina da se to doista učini oduvijek se smatralo toliko teškim da se zapravo nije moglo učiniti. Ali a YouTube kanala Driver61 smatraju da može.

Za volanom će sjediti vozač trkaćih automobila Scott Mansell, koji kaže da je već uložio stotine tisuća dolara kako bi ovaj projekt postao stvarnost. Međutim, neće vas iznenaditi da se on još uvijek suočava sa značajnim izazovima prije nego što to doista uspije.

Iako vožnja automobila naopako zvuči apsurdno, teoretski je lako. Sve što stvarno trebate je automobil koji može generirati više potisne sile nego što teži. Na primjer, moderni F1 automobili teže oko 800 kilograma i mogu generirati oko 4000 kg potisne sile.

Budući da F1 bolid stvara aerodinamičku potisnu silu pet puta veću od vlastite težine, mogao bi se lako održati na krovu tunela ako se tamo iznenada nađe. Međutim, iako je lako generirati dovoljno potisne sile da izdrži automobil, skoro svaki drugi aspekt ovog projekta je nevjerojatno težak. I zato bolid F1 zapravo nije pravi automobil za ovaj projekt.

S čisto praktične točke gledišta, F1 bolidi moraju ići brzo kako bi generirali potisnu silu, što znači da bi vam trebao nevjerojatno dugačak i jak tunel da stvarno postignete ovaj podvig. Budući da projektanti tunela ne grade krovove za vožnju, Mansell je odlučio pronaći drugi automobil s kojim će to učiniti.

Odlučio se za Empire Wraith - trkaći auto s otvorenim kotačima, dizajnirao ga je Willem Toet, koji je nekoć bio šef aerodinamike momčadi Ferrari F1. Međutim, Wraith nije dizajniran za velike otvorene trkaće staze, već za uske uspone na velike visine, što ga zapravo čini savršenim za ovaj projekt.

image

Vožnja F1 bolida naopako (ilustracija)

YouTube Screenshot

Uz nekoliko izmjena, Toet je uspio dizajnirati karoseriju koja može napraviti više od 622 kg potisne sile, ili više od duplo od težine automobila, što je samo 311 kg.

Dok je Mansell pronašao automobil koji je mogao prilagoditi za dovršetak ovog projekta, nije mogao pronaći tunel koji bi funkcionirao. Zapravo, shvatio je da su tuneli loši za ovu vrstu projekta jer imaju oštre kutove, svjetla i zatvoreni su. No, ne odustaje od svog nauma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:34