Video

Xpengov električni zrakoplov bez pilota poletio u Dubaiju: ‘To je budućnost osobnog transporta‘

Dok Xpeng X2 naziva ‘letećim automobilom‘, trenutni proizvod pete generacije mogao bi se najbolje opisati kao autonomni kvadopter

Xpeng X2

 Xpeng

Letjelica Xpeng X2 eVTOL odradila je svoj prvi javni let, poletjevši na nebo Dubaija nakon što je dobio posebnu dozvolu za let od Uprave za civilno zrakoplovstvo Dubaija (DCAA).

Demonstracijski let održan je tijekom dana otvaranja sajma tehnologije GITEX Global u Svjetskom trgovačkom centru u Dubaiju. X2 je poletio u nebo bez ljudskog operatera u kabini.

Vozilo je izradio Xpeng Aeroht, zrakoplovni odjel tvrtke. Trenutno je u svojoj petoj generaciji i ima zatvoreni kokpit s dizajnom u obliku suze. Xpeng je konstruirao letjelicu gotovo isključivo od karbonskih vlakana i opremio je ručnim i autonomnim načinom letenja.

Tijekom svog kratkog leta, Xpeng X2 dobio je ocjenu recenzenata DCAA za njegovu stabilnost i standardizaciju cjelokupnog procesa leta. Ovo je prvi put da je autonomno leteće vozilo iz Kine završilo procjenu operativnog rizika u inozemstvu.

image

Xpeng X2

Xpeng

"GITEX je bio domaćin ključnim trenucima tijekom godina", objasnila je Trixie LohMirmand, izvršna potpredsjednica upravljanja događajima u Svjetskom trgovačkom centru u Dubaiju. “Danas smo ponosni što podržavamo prvi javni let pionirskog letećeg automobila XPENG AEROHT X2 u partnerstvu s Međunarodnom komorom Dubaija.

Električni leteći automobili budućnost su putovanja i nevjerojatno je svjedočiti povijesti koja se danas stvara.”

image

Xpeng X2

Xpeng

Dok Xpeng X2 naziva ‘letećim automobilom‘, trenutni proizvod pete generacije mogao bi se najbolje opisati kao autonomni kvadopter s posadom. Međutim, Xpengov plan je opremiti model šeste generacije kotačima kako bi mogao funkcionirati kao leteći automobil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:45