auto klub u barceloni

Vozili smo električni Tavascan: Zavodi izgledom, snagom i nastupom te je najuvjerljivija Cupra dosad

Atraktivno dizajnirani električni SUV u vožnji nudi impresivnu udobnost, upravljivost i kvalitetu izrade

Cupra Tavascan

 Cupra

Cupra je u dosadašnjih šest godina života itekako prigrabila pažnju mlađe klijentele i onih koji se tako osjećaju, odnosno svih koji automobilima pristupaju s dozom strasti i traže hrabar dizajn, kvalitetu i užitak u vožnji.

Ostvarili su to zahvaljujući Formentoru, prvom modelu u svom portfelju bez pandana sa Seatovim logom, a potom je stigao i Born, prvi električni model. Nastavak ovog uspješnog niza sad donosi Tavascan, prvi strujom pokretani SUV, koji za živahnu španjolsku marku predstavlja ispit iz male i velike mature.

image

Cupra Tavascan

Cupra

Zahvaljujući dosadašnjim uspjesima, ali i najavama u vidu zanimljivog koncepta poput Dark Rebel, očekivanja su velika, pa je stoga i zadatak bio teži. Posebice za SUV coupeovske linije, koji unutar Volkswagenove grupe pored već prokušanih modela kao što su Volkswagen ID.5 i Škoda Enyaq Coupe - s kojima dijeli MEB platformu - ima zadatak donijeti ponešto latinskog šarma, i to ne samo izgledom, već i nastupom na cesti. Tavascan je ujedno i potvrda da u Cupri nisu odustali od za mnoge šokantnog plana, da već od 2030. krenu proizvoditi isključivo električne aute.

image

Cupra Tavascan

ULA SERRA

Svijetleći amblem sprijeda (nedavno je EU uvela zabranu), neće se pojaviti na modelima koji se u salonima očekuju koncem ljeta, ali konačna izvedba zadržala je esenciju koncepta predstavljenog još 2019. Svjetlosni potpis ipak je zajamčen posebno dizajniranim stražnjim LED svjetlima koja unose dozu ekskluzivnog karaktera u elegantnu bočnu liniju, dok se krovna u naglašenom luku spušta prema stražnjem dijelu 4,64 metra dugačkog, ali i 1,6 metara visokog SUV modela.

image

Cupra Tavascan

Cupra

Unutrašnjost je uređena s pažnjom i originalnošću, ali u skladu s trendovima koje diktira Cupra. Umjesto kože i aluminija, vladaju tkanina i presvlake od mikrovlakana, uglavnom reciklirane, i plastika koja je uglavnom tvrda, ali s profinjenim estetskim obradama.

No, među opcijama su i sportska sjedala Cup Bucket, presvučena kožom. Prostor između vozača i putnika snažno je odvojen središnjim tunelom, a za upravljačem se sjedi povišeno, s ugodno ispruženim nogama. Preciznost nekih kontrola može se još poboljšati, posebno onih na upravljaču, za interakciju s digitalnom instrumentnom pločom.

image

Cupra Tavascan

Cupra

Ispred vozača je maleni digitalni zaslon od 5,3 inča, koji nudi sve informacije vezane uz vožnju, dok se na središnjem dijelu prednje armature uzdiže veliki 15-inčni zaslon multimedije, osjetljiv na dodir. Poseban detalj su ventilacijski otvori koji se praktično ne vide, ali su tu i funkcioniraju, te ambijentalno osvjetljenje koje je među najoriginalnijima ikada viđenim u ovom segmentu.

image

Cupra Tavascan

Cupra

Tavascan će biti dostupan u dvije verzije, Endurance i VZ (Veloz). Obje su opremljene baterijom od 77 kWh (neto) i postižu maksimalnu brzinu od 180 km/h, a razlikuju se po snazi i autonomiji. Kao što ime već sugerira, Endurance za pogon koristi samo jedan motor (286 KS i 545 Nm) i favorizira autonomiju uz deklariranih 568 kilometara i potrošnju od 16 kWh/100 km. Veloz, kojeg smo imali priliku isprobati u okolici Barcelone, ima pogon na sva četiri kotača, zahvaljujući dva motora.

image

Cupra Tavascan

Cupra

Uz već spomenuti stražnji koji razvija 286 KS, sprijeda je ugrađen manji od 109 KS za ukupnu snagu od 340 KS. Neizbježno i očekivano VZ troši malo više (16,8 kWh/100 km deklarirano) i nudi nešto manji doseg (520 kilometara), ali istodobno nudi bolje ubrzanje. Od 0 do 100 km/h VZ dolazi za 5,5 sekundi, dok Endurance treba 6,8.

Suhe brojke začinjene su i dinamičnijom postavkom za elektroničku kontrolu vožnje (DCC) kako bi automobil bio reaktivniji i pružao više užitka u vožnji. No, među pet programa vožnje svatko će pronaći ono što mu odgovara.

image

Cupra Tavascan

Cupra

Regenerativno kočenje podesivo je ručicama iza upravljača, a za individualizaciju, pored četiri paketa opreme, dostupni su i drugi detalji poput kovanih naplataka u kombinaciji s niskoprofilnim sportskim gumama. U sportskim aspiracijama ipak se nije pretjeralo i Tavascan pruža dobru razinu udobnosti i komfora. Cijene za naše tržište za sada nisu poznate, ali kao orijentir može poslužiti početna cijena u Italiji od 52.600 eura.

image

Cupra Tavascan

Cupra

Ukratko

Adaptivni ovjes DCC Sport omogućuje podešavanje rada ovjesa u čak 15 stupnjeva. Razlike između krajnjih položaja su izražene, a ostalo su finese

Interijerom dominira element koji se proteže duž prednje armature i spaja na središnju konzolu. Nema praktičnu funkciju, ali zaslužan je za upečatljiv, pa čak i futuristički izgled

Tavascan prate tri verzije sjedala različitih stupnjeva profiliranosti, a na vrhu ponude su ona CupBucket s kožnim presvlakama i najsnažnijim bočnicama za podršku tijelu, uz to opremljena i ventilacijom

Prtljažnik Tavascana ima obujam od 540 litara, što je brojka slična onoj koju nude Audi Q4 Sportback i Škoda Enyaq Coupe, a raste obaranjem stražnjih naslona

Španjolski SUV proizvodi se u Kini (Anhui), a u vožnji pruža dobar ugođaj i dozu sportskog štiha. Malo čak podsjeća na Born, ali nudi viši stupanj udobnosti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 07:18