KRŠ I LOM

Video: Ukrali Astru pa se zabili u drvo i zapalili nakon vožnje i izlijetanja s čuvene F1 staze

Željeli su uživati poput F1 vozača: incident se dogodio usred bijela dana zbog prevelike brzine, ali nitko nije smrtno stradao

Nesreća na Albert Parku

 Youtube screenshot

Tri osobe su ozlijeđene u sudaru nakon izlijetanja automobila s asfalta Albert Parka, staze Formule 1 Velike nagrade Australije.

Ova je pista na kojoj se utrke Formule 1 održavaju od 1996. godine smještena u poslovnom dijelu australskog Melbournea, a specifična je jer je riječ o uličnoj stazi s mješavinom brzih vezanih zavoja i vrlo malo ravnih dijelova pa je tehnički vrlo zahtjevna.

Incident se dogodio usred bijela dana zbog prevelike brzine kada je vozač Holden Astre (u Europi Opel Astre) izgubio kontrolu na dijelu "Lakeside Drive", potom prošao kroz stupiće da bi se na koncu zabio u drvo nakon čega je automobil zahvatio plamen.

Prema izvješću lokalne policije vozač je zadobio ozlijede potkoljenice, suvozačica potres mozga i modrice, a osoba koja se vozila straga je slomila zapešće. Kada je automobil već zahvatio plamen, iz Astre su ih izvukli prolaznici nakon čega su prevezeni u lokalnu bolnicu.

Kako piše Herald Sun, detektivi vjeruju da je automobil ranije ujutro istog dana bio ukraden iz predgrađa Mentone, koje se nalazi oko 20 km jugoistočno od Albert Parka.

Konkretno, Lakeside Drive čini gotovo polovicu trkaće staze, odnosno istočnu stranu koja uključuje i dionicu s 9. i 10. zavojem. Trenutno su na toj dionici radovi "ravnanja" jer su organizatori utrke Formule 1 za Veliku nagradu Australije FIA-i potvrdili kako će revidirana staza imati 14, a ne 16 zavoja kao dosad.

Video koji je snimio slučajni prolaznik Paul Maric i postavio na Twitter pokazuje da se incident dogodio na dijelu nekadašnjih 9. i 10. zavoja.

Nakon dvije godine bez natjecanja promjene na stazi s manje zavoja su namijenjene stvaranju novih prilika za pretjecanje tijekom utrka.

Velika nagrada Australije u Formuli 1 ove se godine ponovo održava i to od 8. do 10. travnja i bit će treća utrka u kalendaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:21