IZ HRVATSKIH GARAŽA

Video: Splitski klasični Audi Cabrio elegancijom i danas privlači pažnju gdje god se pojavi

Uz Mercedes W124 Cabrio i BMW Serije 3 e30 Cabrio, i Audi Cabriolet je bio popularan, a danas je skriveni favorit

Audi Cabriolet 1993. iz Splita

 Sven Farszky

Namijenjeni čistom, hedonističkom uživanju u vožnji sa spuštenim krovom i vjetrom u kosi, kabrioleti su oduvijek bili posebna vrsta automobila. Za razliku od roadstera koji su sportski dvosjedi, kabrioleti služe lagodnom krstarenju, imaju i stražnju klupu za još dvoje putnika, a često i sasvim upotrebljiv prtljažnik.

image

Audi Cabriolet 1993. iz Splita

Sven Farszky

U možda najbolje vrijeme automobilizma, osamdesetih i devedesetih prošloga stoljeća, pravi kabrioleti su još imali lijepe platnene pokrove, prije nego li je u novom tisućljeću nastupila masovna histerija za kabrioletima s tvrdim sklopivim krovom.

Srećom, to nije trajalo dugo, a svi proizvođači koji su se okušali u tom bezveznom trendu nezgrapno dizajniranih i teških coupe-cabrioleta s uglavnom kvarljivim sustavom otvaranja krova vratili su se kasnije na “dobro staro “platno.

image

Audi Cabriolet 1993. iz Splita

Sven Farszky

Pravi je zato trenutak da se prisjetimo kako je cabrio scena izgledala prije tridesetak godina kad je ovaj tip automobila bio u zenitu i kad su nastali neki od danas kultnih modela. Od njemačkih marki u kabrio svijetu neprikosnoven pojam tada su bili Mercedes W124 Cabriolet i BMW Serije 3 e30 Cabrio te kasnije e36 Cabrio.

Međutim, Audi koji je tada tek postajao premium marka i koji se do tog vremena više vezao uz motosport nošen na krilima relijaškog uspjeha modela Quattro i S2 coupe modela, 1991. je predstavio svoj prvi otvoreni model jednostavnog imena - Audi Cabriolet.

image

Audi Cabriolet 1993. iz Splita

Sven Farszky

Marka sa sjedištem u Ingolstadtu kao bazu za elegantni otvoreni model (baš kao i za coupe model) iskoristila je osnovu Audija 80 (B3) koji se prodavao od 1986. i koji je u to vrijeme slovio kao čvrst i pouzdan obiteljski ili umirovljenički automobil s pocinčanom karoserijom i stražnjim poklopcem na kojemu je uglavnom pisalo 1.8E ili 1.9 TDI.

No, novi kabriolet bez obzira na bazu, tehnologiju i izgled uspješno se otresao “djedica” imidža Audija 80. U prodaji se zadržao gotovo punih 10 godina sve do 2000., a isporučivao se isključivo s prednjim pogonom te gamom benzinskih atmosferskih motora od četiri, pet i šest cilindara, od 115 do 177 KS i pred kraj proizvodnje s dizelašem 1.9 TDI od 90 KS.

image

Audi Cabriolet 1993. iz Splita

Sven Farszky

Danas je ovaj automobil bitno povoljniji od W124 i e30 kabrioleta kojima su cijene odletjele u nebo i po nama je skriveni favorit za one koji vole vožnju u otvorenom klasiku. Lijepo je ostario te zato posebno danas plijeni elegantnom bočnom linijom koju ne narušuje niti podignuti krov, pa i tada djeluje skladno za razliku od mnogih drugih kabrioleta.

Danas je to primjer elegancije i minimalističkog dizajna koji ne stari, a glavne dizajnerske karakteristike su kromirani okvir vjetrobrana i kromirana lajsna koja se proteže oko cijelog putničkog prostora, potpuno raščišćenog od svega suvišnog poput masivnih naslona za glavu sjedala koji strše u vis.

image

Audi Cabriolet 1993. iz Splita

Sven Farszky

Sada kad je Audi potpuno u rangu Mercedesa i BMW-a možda bi ljubiteljima marke bilo lijepo posjedovati ovaj već povijesni “otvoreni” model, a upravo je tako mislio i vlasnik jednog od najboljih preostalih domaćih primjeraka. Dejan Vidović (31) iz Splita nabavio ga je prije tri godine u solidnom stanju od dugogodišnjeg vlasnika i od tad do danas se dao na posao vraćanja strog sjaja svom već gotovo oldtimer primjerku iz 1993.

Neke stvari koje je nagrizao zub gotovo tridesetgodišnjeg korištenja dao je potpuno obnoviti, poput rukom šivanog crnog pokrova što ga je stajalo 10.000 kuna, a ponovo je u kožu presvučena i kompletna unutrašnjost (u vrijeme našeg snimanja postavio je rezervni upravljač s četiri kraka jer je serijski sportski trokraki još bio na tapeciranju).

image

Audi Cabriolet 1993. iz Splita

Sven Farszky

Ispod poklopca se nalazi najsnažniji motor u ponudi - 2,8-litreni V6 atmosferac od 177 KS, uparen s ručnim mjenjačem za koji, kako govori Dejan, ima sve manje originalnih dijelova, ali ga vjerno služi jer je prilikom kupnje odradio “generalku”. Njegova je ideja da automobil ostane što bliže originalnom stanju, no dodao je sportski auspuh Lastovčić za bolji zvuk šestaka, “period correct” replike BBS felgi s gumama 225/45 17 i distance od 5 mm.

image

Audi Cabriolet 1993. iz Splita

Sven Farszky

Dejanov crveni Audi Cabriolet privlači pažnju gdje god se pojavi i, kako kaže, nema boljeg i elegantnijeg klasika za krstarenje uz jadransku obalu s vjetrom u kosi... S ovom njegovom tvrdnjom potpuno bismo se mogli složiti, no ovakva ekskluzivna zabava u prvom otvorenom Audiju imat će i sve veću cijenu koja bi u narednom razdoblju za vrhunske primjerke mogla samo rasti, posebno jer će nakon 30 godina ovaj model zasigurno sve manje igrati ulogu skrivenog favorita...

Ukratko

Unitrašnjost

Unutrašnjost Audija Cabriolet početkom devedesetih: najbolja plastika, besprijekorna izrada i tada obavezni dodatak - umeci od mahagonija. Analogni brzinomjer i brojač okretaja, začinjeni s još nekoliko manjih okruglih pokazivača, devedesetih su bili mjerilo prestiža jer je kokpit djelovao “avionski”. No, niti danas se ne može reći da izgledaju loše

Pogon

Motor V6 svilenkastog rada sa 177 KS i 250 Nm uparen s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem i danas 100 km/h hvata za 9,5 sekundi i vozi do 220 km/h, a vlasnik Dejan Vidović svoj je primjerak oplemenio ispuhom od Lastovčića te atraktivnom 17 colnim BBS naplacima i distancama od 5 mm

U vožnji je kabrio je stvoren za krstarenje, a za bržu vožnju zavojima bolja je Coupe verzija, premda je za kabriolet karakteristično “uvijanje karoserije” ovdje zanemarivo

image

Audi Cabriolet 1993. iz Splita

Sven Farszky

Sve zanimljiviji

Danas Audi Cabrio sa svojom besprijekornom i elegantnom linijom izgleda cool i može se smatrati mudrom investicijom jer još uvijek nije skup kao BMW e30 Cabrio

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:28