NA POGON FERRARIJA

Video: Ovaj kolekcionar svoje bolide zapravo vozi, poput rijetke trkaće Lancije LC2 iz 1984.

Lancia je u to vrijeme bila dio Fiat grupe i očajnički joj je trebao motor za projekt, stoga joj je Ferrari osigurao 3.0 V8

1984 Lancia LC2

 YouTube Screenshot

Bruce Canepa vlasnik je jedne prilično iznimne kolekcije klasičnih trkaćih automobila, a u jednom videozapisu imamo ga priliku vidjeti za upravljačem svoje rijetke Lancije LC2 iz 1984. godine, i to u redovnom prometu.

Lancia LC2 napravljena je za Svjetsko prvenstvo sportskih automobila za Grupu C, i iako možda u krugovima motosporta nije toliko legendarna kao neki drugi najpoznatiji Lancijini reli automobili, svakako je riječ o impresivnoj kreaciji osamdesetih godina.

Naime, kako je Lancia u to vrijeme bila dio Fiat grupe i očajnički joj je trebao motor za projekt, Ferrari joj je osigurao 3,0-litreni atmosferski V8 koji je predstavljen u 308 GTBi QV-u 1982. godine. Taj je motor prerađen, obujam je smanjen na 2,6 litre, te je dobio dva KKK turbopunjača.

Dvije godine kasnije obujam je vraćen na 3 litre kako bi se poboljšala izlazna snaga i pouzdanost. LC2 Modeli, poput ovog u videozapisu, 'ispumpavali' su oko 840 KS pri 9000 o/min i 1084 Nm okretnog momenta pri 4800 o/min!

image

1983 Lancia LC2

Classic Driver

Izrađeno je samo sedam primjeraka Lancije LC2 koje su su natjecaale u ukupno 51 utrci, pri čemu su osvojili 13 vodećih pozicija na startu utrke i odnijeli tri pobjede. Detalji o Lanciji LC2 Brucea Canepe su ograničeni, ali tijekom videozapisa ga možemo vidjeti kako vozi prigradskim cestama prije nego što se priključi na autocestu. Bruce nekoliko puta pritisne papučicu gasa do kraja, pri čemu možemo u potpunosti čuti glasanje moćnog V8. Stvarno prava rijetkost...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:55