STUDIJA BUDUĆNOSTI

Video: Ležiš na trbuhu i upravljaš mislima, tako će se voziti sportski Nissan za 30 godina

Dizajner Jaebum Choi je osmislio GT-R (X) kao "bionički omotač" oko čovjeka ili "exo-kostur" u kojem se leži na trbuhu
Nissan GT-R (X) 2050
 Nissan

Jaebum “JB” Choi Dizajner je u Nissanovom kalifornijskom studiju i autor dizajna studije Nissana GT-R (X) 2050.

Njegovi nacrti stvoreni u ArtCenter College of Design u Pasadeni sada su uz pomoć Nissana pretvoreni u stvarnost, u model u punoj veličini.

"Ono" što bi za trideset godina trebalo nositi naziv Nissanova ikonskog modela vrlo je neobična studija: GT-R (X) 2050 nevjerojatno je maleno vozilo jer u dužinu mjeri tek 2908 mm, u širinu 1537 mm i visinu 658 mm.

Pa kako se to uopće vozi? Postoji razlog za tako malene dimenzije: Choi je zamislio GT-R (X) kao "bionički omotač" oko čovjeka ili "exo-kostur". Vozač, naime, leži potrbuške i proteže svoje udove u obliku slova X.

image
Nissan GT-R (X) 2050
Nissan

Jedinstveni položaj osobe u vozilu nije jedina neobična značajka jer je GT-R (X) 2050 "nosivi stroj" koji se sposoban povezati s mozgom vozača putem "futurističkog, prikladnog odijela i kacige". Umjesto da koristi tradicionalne kontrole, vozač mislima upravlja vozilom.

image
Nissan GT-R (X) 2050
Nissan

Budući da je ovo zasad samo ideja i dizajnerska studija i ne postoje nikakve specifikacije, ipak je poznato kako GT-R (X) 2050 supersportaš visokih performansi pokreće struja. Također, neke od zanimljivih značajki ove studije su mogućnost okretanja za 360 stupnjeva u mjestu te aktivno stražnje "krilo" koje se preklapa za lakši ulazak i izlazak.

image
Nissan GT-R (X) 2050
Nissan

"Jaebum Choi je supertalentiran i super kreativan dizajner i njegove ideje o budućim superautomobilima vođene idejom integracije mozga za upravljanje savršeno se uklapaju u Nissanov napredni rad na polju upravljanja vozilom putem misli B2V (Brain-to-Vehicle)", izjavio je potpredsjednik studija Nissan Design America David Woodhouse.

Tko zna, možda će za 30 godina ovakva vozila namijenjena guštanju u brzini biti sasvim uobičajena...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:53