UTRKA UBRZANJA

Video: Koliku prednost treba VW Golf 1.6 TDI da pobijedi Ferrari 488 Pistu na ravnom pravcu?

Umjesto da Golfu jednostavno da prednost, tim Driven Medie je odlučio započeti utrku zadanom brzinom, točnije 96 km/h pri prvom testu
Golf 6 1.6 TDI i Ferrari 488 Pista
 YouTube Screenshot

Kad netko spomene riječ Ferrari, vrlo vjerojatno vam na um padnu dvije stvari – 'crven' i 'brz'. Ova 488 Pista je možda plava, ali je svakako brza. Međutim, koliko je brža od starog dizelskog Golfa? YouTube kanal Driven Media odlučio je saznati zanimljivom utrkom ubrzanja.

Umjesto da Golfu jednostavno da prednost, tim Driven Medie je odlučio da započne utrku zadanom brzinom, točnije 96 km/h pri prvom testu. Pista je utrku započela stojećim startom, a cilj joj je bio uhvatiti Golfa i konačno, pobijediti.

image
Golf 6 1.6 TDI
YouTube Screenshot

Šestu generaciju Golfa pokreće 1,6-litreni dizelski motor koji proizvodi 105 KS (77 kW) i 250 Nm okretnog momenta, preko petstupanjskog ručnog mjenjača. Činjenica da se i nije baš pokazao na utrci ubrzanja i nije previše iznenađujuća – do 96 km/h potrebno mu je bilo 11,2 sekunde.

image
Ferrari 488 Pista
YouTube Screenshot

S duplo više cilindara i turbopunjača, Ferrarijev 3,9-litreni motor sposoban je za 720 KS (529 kW) i 770 Nm okretnog momenta. Uz to, tu je i launch control koji mu pomaže što bolje 'uhvati' asfalt i postigne brzinu, iako čak ni računala ne mogu zadržati svu tu snagu na hladnim gumama.

https://www.youtube.com/watch?v=uwnHrq60m3Y

U prvoj utrci, vozaču Piste dopušteno je stisnuti papučicu gasa čim Golf prijeđe startnu liniju s 96 km/h. Ipak, Ferrari s lakoćom dostiže i pobjeđuje Golfa. U drugoj utrci razlika u snazi tek dolazi do izražaja – Golf mora krenuti iza zavoja kako bi dobio dovoljno ceste da uhvati još veću brzinu. Pogledajte kako se tu stvari odvijaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 13:21