BIRATE FAVORITA?

Video: Koji je zapravo sposobniji na terenu, pick-up Hilux ili terenac Toyota Land Cruiser?

Oba modela prošli su testove koji ispituju upravljivost, stabilnost i prianjanje u teškim situacijama

Toyota Land Cruiser i Toyota Hilux

 YouTube Screenshot

Utrke ubrzanja obično se ne odvijaju uzbrdo, ali kada su natjecatelji legendarni Toyotini modeli, stvari počinju imati više smisla. Točnije, CarWow je odlučio napraviti off-road obračun između Toyote Hiluxa i Land Cruisera.

image

Toyota Land Cruiser

YouTube Screenshot

Na ovom Land Cruiseru ćete možda primijetiti nešto drugačije. Navikli smo ih gledati u luksuznim izvedbama, ali u nekim dijelovima svijeta, poput Velike Britanije, oni se još uvijek nude u jednostavnom i robusnom formatu. Riječ je o Land Cruiseru s dvoja vrata i kratkim međuosovinskim razmakom, dok je pickup Hilux prilično 'dotjeran' u odnosu na njega.

image

Toyota Hilux

YouTube Screenshot

Ispod poklopca motora, obje Toyotine legende imaju isti 2,8-litreni turbo dizel koji proizvodi oko 207 KS (152 kW). Međutim, Hilux ima okretni moment od 500 Nm, u odnosu na 420 Nm u Land Cruiseru. Hilux također ima prednost pri terenskoj vožnji zbog stražnje blokade diferencijala i automatskog mjenjača, što mu daje kontrolu vožnje uzbrdo, što se čini korisnim za drugu utrku koja dolazi kasnije u videu.

Za početak – utrka ubrzanja. Možda ćete se iznenaditi, no unatoč nedostatku okretnog momenta i otvorenom stražnjem diferencijalu, Land Cruiser sa šeststupanjskim ručnim mjenjačem ostavlja Hilux u prašini. Ipak, u off-road svijetu, biti prvi na vrhu nije toliko važno koliko sigurno sići s njega. Tu Land Cruiser gubi, jer se drugi obračun svodi na lagano, kontrolirano spuštanje. Land Cruiser jednostavno ne može parirati upravljanom laganom 'puzanju' Hiluxa.

image

Toyota Land Cruiser i Toyota Hilux

YouTube Screenshot

Utrkivanje je samo jedan dio ovog zanimljivog Toyotinog off-road izazova. Oba terenca zatim sudjeluju u testovima koji ispituju upravljivost, stabilnost i prianjanje u nekim teškim situacijama. Sa svim zbrojenim bodovima, dva Toyotina terenca s off-road staze izlaze potpuno jednaka. Ipak, s takvim off-road sposobnostima, jeste li očekivali išta manje?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:57