BABY RAV4

Video, foto: Vozili smo Aygo X koji više nije gradski auto, već crossover i stoji od 115.000 kn

Čak 23 centimetra dulji, Aygo X platformu dijeli s Yarisom, na kojeg podsjećaju ne samo materijali, nego i osjećaj za upravljačem

Toyota Aygo X

 Toyota

A-segment nam je izuzetno važan. Ne samo zato što nam je već privukao nove kupce (koji će se jednog dana odlučiti za Yaris, Corollu ili RAV4, op.a.), nego i stoga što dokazuje da smo u stanju proizvesti automobil za svačiji ukus i potrebe.

Riječi su to Andrea Carluccija, potpredsjednika odjela za proizvode i oglašavanje u europskoj podružnici Toyota Motor Europe s međunarodne novinarske prezentacije nove Toyote Aygo X, održane početkom veljače u Barceloni.

Aygo se, kao najmanji i cijenom najpovoljniji automobil u cjeniku Toyote, pojavio još 2005., istodobno kad i braća blizanci iz grupacije PSA - Citroën C1 i Peugeot 107 (kasnije 108) s kojima je lijepih 16 godina dijelio i proizvodne trake u češkom Kolinu.

Suradnji s francuskom grupacijom, međutim, početkom prošle godine došao je kraj, a tvornica je pripala Toyoti, pa će se i novi Aygo X nastaviti proizvoditi u Češkoj, ali sada usporedno s Yarisom. Aygo X, naime, više ne želi biti obični, jeftini gradski automobil, nego high-end minijaturni crossover.

Stoga i dodatak u nazivu X - čita se Cross, baš kao i u slučaju Yarisa ili Corolle. Ideja minijaturnog crossovera, dakako, nije od jučer, niti ju je izmislila Toyota. Već više od četiri desetljeća cestama se kotrlja Fiat Panda, a više od dva postoji i Suzuki Ignis. Oba s povišenim karoserijama i kraća od 3,70 metara (po želji čak i s pogonom 4x4, koji se ni ne nudi u Toyoti Aygo X).

image

Toyota Aygo X

Toyota

Nova generacija japanskog crossovera život je počela u ožujku prošle godine, kao studija Aygo X Prologue iz Toyotinog naprednog dizajnerskog centra ED2 u francuskoj Nici, a serijskoj je proizvodnji prilagođena krajem godine u europskom dizajnerskom centru Toyote u Bruxellesu.

Premda nije atraktivna kao studija, s povišenom dvobojnom karoserijom, diodnim svjetlima, plastičnim rubovima blatobrana, trendovskim bojama (kardamom, čili, đumbir i borovica) i aluminijskim naplacima od najmanje 17 cola, izgleda kao luksuzni SUV. Samo u mjerilu 1:2.

image

Toyota Aygo X

Toyota

Naravno, ne doslovno. Aygo X, naime, samo motor dijeli s prethodnikom iz 2005., odnosno 2014. Platforma je GA-B, kao i na novom Yarisu, pa ne čudi što je novi Aygo X sa svojih 3,7 metara čak 23,5 centimetara dulji od starog Ayga.

I neusporedivo prostraniji, u svim smjerovima - čitavih 12,5 centimetara narastao je u širinu, pa je sprijeda čak 4,5 centimetara više za ramena, a krov je narastao za dodatnih pet centimetara u visinu, na 151 centimetar. S obzirom da je i sjedalo ugrađeno 5,5 cenimetara više, lakše se ulazi i izlazi, a bolja je i preglednost, pogotovo što su prednji nosači krova uspravniji i više ne zaklanjaju pogled.

Profitirao je, dakako, i prtljažnik, sa za klasu gradskih minija raskošnom 231 litrom (60 litara više nego stari Aygo).

image

Toyota Aygo X

Toyota

Bez brige, novi se Aygo X u gradskoj gužvi snalazi podjednako vješto kao i prethodnik iz 2005., odnosno 2014. Prije svega zahvaljujući krugu okretanja od samo 9,4 metra, ali i bučnom 1,0-litrenom atmosferskom trocilindrašu 1KR-FE sa 72 KS pri visokih 6000 okretaja i 93 Nm pri 4400 okretaja, odnosno sjajno proračunatom ručnom mjenjaču s pet stupnjeva prijenosa (u ponudi je i bestupanjski CVT).

Do stotke stiže za lijenih 15,6 sekudi, uz krajnju brzinu od prihvatljivih 158 km/h, ali zato u prosjeku troši svega 4,7 litara, pa mu je 35-litarski spremnik dovoljan za priličnih 745 kilometara. Tajna je u maloj težini - prazan teži svega 940 kilograma (80 kilograma više od starog, pola broja manjeg Ayga) i jedan je od najlakših u A-segmentu.

image

Toyota Aygo X

Toyota

Više od potrošnje, međutim, raduje skok u kvaliteti materijala u unutrašnjosti, u kojoj jeftine plastike i lima ima još samo u tragovima, a neusporedivo bolja je i zvučna izolacija, pogotovo pri prelasku preko neravnina na cesti.

Japanski mini sazrio je i po pitanju opreme, pa je moguće naručiti sve što i u broj većem Yarisu - od diodnih svjetala i navigacije do bežičnog punjenja telefona i audiosustava s četiri zvučnika, pojačalom od 300 watta i u prtljažnik ugrađenim subwooferom od 20 centimetara (JBL). Isto vrijedi i za sigurnosnu opremu (automatsko kočenje u slučaju opasnosti i zadržavanje vozne trake, radarski tempomat...).

image

Toyota Aygo X

Toyota

K nama novi Aygo X stiže na proljeće, a cijena bi s dosadašnjih 80.700 kuna, koliko je stajao stari Aygo, trebala narasti na oko 115.000 kuna, što je nijansu skuplje od podjednako bogato opremljene Fiat Pande City Cross sa 70 KS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 13:05