SVJETSKA PREMIJERA

Video/foto: Veliki povratak kultnog Mercedesa SL, sada samo iz radionice AMG-a i s četiri sjedala

Otmjeni njemački kabriolet ponovno ima platneni krov, a tu su i zakretanje stražnjih kotača i 4x4 pogon
Mercedes-AMG SL
 Mercedes-AMG

Mercedes-AMG je danas pokazao prve fotografije i video dugoočekivanog modela SL, a glavna je novost da je roadster kultnog naziva sada postao luksuzni "cruiser" za četvero.

Svejedno, moglo bi se reći da se gotovo sedam desetljeća nakon dolaska prve generacije (serija W194 je predstavljena 1952. godine), Mercedes SL vraća se svojim korijenima. Misao je to koja se provlačila tijekom cijele ceremonije otkrivanja novog modela u sklopu Mercedesova kompleksa u Stuttgartu, a uporište ima u dvije značajke: mekanom krovu i 2+2 koncepciji sjedala.

Iako se esencijalnom idejom vraća na početne postavke koje su ga 1952. vinule u orbitu, novi SL (R232) je, naravno, totalni hi-tech automobil, dragulj klase luksuznih kabrioleta koji postavlja nova mjerila.

image
Mercedes-AMG SL
Mercedes-AMG

Izgleda skupocjeno, luksuzno i u skladu s linijama i detaljima čiji se korijeni nalaze u novoj generaciji Mercedesovih modela unazad godinu-dvije. Posebno je dojmljiv uživo. Zatvoreni krov sjajno se uklapa u liniju dojmljive karoserije, a kada je uvučen SL postaje autentični član jest-set obitelji, spreman za parkirno mjesto ispred vile na Beverly Hillsu i hedonističko krstarenje duž obale.

Operacija automatskog izvlačenja ili uvlačenja iznimno čvrstog, troslojnog platnenog krova traje 15 sekundi, a može se obavljati i za vrijeme laganije vožnje, pri brzinama do 60 km/h. Krov može biti crveni, crni ili sivi, prošaran je čelično-aluminijskim ojačanjima, a stražnji prozor je stakleni, grijani.

image
Mercedes-AMG SL
Mercedes-AMG

Spremište za krov otvara se senzorski, laganim pokretom stopala ispod branika, kao i prtljažnik. Izvrsno pogođene proporcije temelje se na dužini od 4,71 metra, pozamašnoj širini od 1,92 i visini samo 1,35 metra.

Ovako širok i nizak u retrovizoru izgleda kao luksuzni bolid, a leži na novoj platformi osovinskog razmaka 2,7o metra, pripremljenoj i za budući prihvat hibridnog pogona. Prtljažnik, ovisno o poziciji krova mjeri 213 do 240 litara, a čitav auto ima osnovnu masu 1950 kilograma, uz nosivost od 320 kilograma. Naplaci, ovisno o opremi i motoru, sežu od 19 do 21 col tvorničke veličine.

image
Mercedes-AMG SL
Mercedes-AMG

Interijer je, naravno, oličenje luksuza i visoke tehnologije u svakom smislu, uglavnom prenesene iz nove generacije S-klase. Harmonija skupocjenih materijala, dizajna i opreme sjedanjem za volan djeluje opuštajuće dajući lagodan osjećaj privilegiranosti.

Digitalizacija instrumenata i kontrola preuzela je glavnu riječ, najnovija generacija multimedijalnog MBUX sustava s već poznatim Hey Mercedes glasovnim asistentom izvor je neiscrpnih informacija i zabave, a pogled na dugačak popis elektronskih sigurnosnih sustava s prediktivnim mogućnostima usađuje ugodan osjećaj sigurnosti. Novi element u tom segmentu je ovjes AMG Active Ride Control, s aktivnom stabilizacijom protiv prevrtanja.

image
Mercedes-AMG SL
Mercedes-AMG

Nagib ekrana može se električno podešavati u rasponu od 12 do 32 stupnja, digitalni izgled ima osam različitih dizajna, a glasovni asistent prepoznaje 28 svjetskih jezika. U opremi je, naravno i zračni šal (AirScarf), odnosno grijanje vrata iz zone naslona za glavu, kao izvor topline koji omogućuje ugodan osjećaj i za hladna vremena u vožnji bez krova.

U opremi je, zapravo, mali miljun elemenata kao što kod elitnih Mercedesa uvijek i jest. Stražnja dva sjedala, kao u nekadašnjim generacijama, više su simbolične nego funkcionalne naravi, ali – tu su.

image
Mercedes-AMG SL
Mercedes-AMG

Novo poglavlje u antologiji o Mercedesovom kabrioletu otvara i tehnološki dio priče. Po prvi put SL dobiva djelomično zakretanje stražnjih kotača (pri nižim brzinama suprotno od smjera prednjih kotača, pri višim u istom smjeru), već primijenjeno na novim Mercedesovima limuzinama, kao i naprednu verziju 4x4 pogona poznat pod nazivom 4matic+. Šasija je čelično-aluminijska s elementima magnezija, a puno pažnje posvetilo se aerodinamici i stabilnosti, posebno pri velikim brzinama.

image
Mercedes-AMG SL
Mercedes-AMG

Kao dio doplatnog aerodinamičkog paketa ugrađuju se u podnicu ispred motora aktivni aerodinamički profili mase dva kilograma, koji se aktiviraju tipkom AMG Dynamics i iznad brzina 80 km/h spuštaju četiri centimetra prema asfaltu, novim profilom protoka zraka tvoreći Venturijev efekt, što dodatno potiskuje automobil prema podlozi. Pri brzini 250 km/h prednji dio tako “pritišće” dodatna masa oko 50 kilograma, bitno pozitivno utječući na stabilnost i upravljivost na visokim brzinama. Slično je pri nižim brzinama u vezanju zavoja.

image
Mercedes-AMG SL
Mercedes-AMG

U opremi su i aktivne horizontalne i vertikalne lamele AirPanel u sklopu rešetke maske i donjeg otvora za zrak dovoda zraka AirPanel s vertikalnim lamelama. Također usmjeravaju struju zraka prema podlozi, a zatvaraju se i otvaraju aktuatorima, ovisno o brzini i trenutnoj potrebi za hlađenjem motora. Straga je pak aktivni spojler integriran u karoseriju, a funkcionalan pri brzinama iznad 80 km/h. Ovisno o brzini ima četiri faze otvaranja od šest do 22 stupnja, a u priču su uključene i aerodinamičke komponente velikih naplataka.

image
Mercedes-AMG SL
Mercedes-AMG

U prvo vrijeme prodaje, SL će dolaziti u dvije verzije: AMG 55 4matic+ i AMG 63 4matic+. Obje imaju biturbo motor 4.0 V8 povezan s automatskim mjenjačem sa devet brzina MCT 9G, ali su različitih snaga i performansi. Ulazni 55 razvija 476 KS i 700 Nm, ubrzava za 3,9 sekunde i postiže 295 km/h, dok za dodatni stupanj brutalniji 63 ima 585 KS i 800 Nm, do stotke dolazi za 3,6 sekunde i ne staje do 315 km/h. Uz oba motora dolaze kompozitne disk kočnice promjera 390 mm sprijeda i 360 mm straga. Najavljene su i hibridne verzije, ali zasad bez ikakvih potankosti.

image
Mercedes-AMG SL
Mercedes-AMG

Dio hedonističkog paketa koji omogućuje fino balansiranje između raznih stilova vožnje je AMG Dynamic Select sustav. Profili Slippery, Comfort, Sport, Sport+, Individual i Race svaki na svoj način kalibriraju odziv na gas, brzinu i vrijeme prebačaja mjenjača, tvrdoću volana i ovjesa, parametre rada 4x4 pogona pa čak i umjetno filtriranje oštrine zvuka. Pojedini profili imaju i svoje podprofile u sklopu opcije MAG Dynamics, a ekstremni je Master koji dopušta jaka klizanja stražnjeg dijela i zato namijenjen može se reći gotovo pa profesionalcima, koji se vole ispuhati driftanjem. Taj profil se mora uključiti posebnom tipkom.

image
Mercedes-AMG SL
Mercedes-AMG

Na dolazak u prodaju neće trebati dugo čekati. Cijene naravno, nisu definirane, ali znajući dosadašnji model, početnih oko 1,5 milijuna kuna čini nam se realno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 21:34