VOZILI SMO

Video, foto: Stigao je VW Taigo s cijenom od 151.920 kuna, konkurent čak i nedodirljivom Golfu

Novi model VW-a je dug je 4,26 metara i ima međuosovinski razmak od 2,57 metara što je za dva više od T-Crossa

VW Taigo 1.5 TSI DSG R-Line

 Zvonimir Jurčić

Tko sam?

Ako ste pomalo zbunjeni, odmah da pojednostavimo stvari: novi VW Taigo mogao bi se smatrati trećim crossoverskim izdankom gradskog VW Pola, nastao na MQB platformi. Međutim ona je modularna od gradskog do kompaktnog formata pa su i mogućnosti velike, pa koji god model odabrati ostaje samo pitanje stila i potreba svakog kupca.

Tako se razigrano oblikovani model T-Roc obraća mlađim i dinamičnijim osobama, kutijastiji i pragmatičniji T-Cross obiteljima i seniorima, a u VW-u su procijenili kako mjesta ima i za treću verzijom koju su nazvali Taigo.

image

VW Taigo 1.5 TSI DSG R-Line

Zvonimir Jurčić

Novi model tako na neki način objedinjuje karakteristike oba spomenuta modela i zapravo je riječ o prvom coupe SUV/crossoveru marke, sportskijom i dinamičnije oblikovanom verzijom T-Crossa sa strmije padajućom linijom krova prema stražnjem kraju, ali i s malo većim unutarnjim prostorom.

Mjere

Novi crossoverski model VW-a je dug je 4,26 metara, ima međuosovinski razmak od 2,57 metara (dva više od T-Crossa) od kojeg je i dulji za dobrih 16 centimetara, a čak je i od T-Roca dulji tri cm.

Dakle više prostora u kabini je zajamčeno, ali otrpjeti treba ponešto pognutiji položaj tijela kod ulaska na stražnju klupu zbog nagnutijeg krova.

image

VW Taigo 1.5 TSI DSG R-Line

Zvonimir Jurčić

Kao suparnici na tržištu nameću se Hyundai Bayon i Seat Arona, a ponajviše Renault Megane Conquest.

Dizajn

Prednji i stražnji kraj dijele stil s T-Crossom, ali su izvedeni samostalno. Svi vanjski elementi osvjetljenja, od glavnih svjetala sve do stražnjih svjetala, serijski su izvedeni u LED tehnologiji, a novim se dizajnom svjetala postiže markantni svjetlosni potpis što je danas jako "in".

image

VW Taigo 1.5 TSI DSG R-Line

Zvonimir Jurčić

Model Taigo od drugog paketa opreme Style serijski dolazi s novim IQ.Light Matrix LED glavnim svjetlima dok upadljiva razvučena svjetlosna traka na stražnjem dijelu vozila naglašava širinu i karakter.

Bočni dizajn odlikuje se oštrim linijama koje u kombinaciji s velikim kotačima i uzdignutim dijelovima kućišta u kontrastnim bojama dodatno naglašavaju crossover karakter modela.

image

VW Taigo 1.5 TSI DSG R-Line

Zvonimir Jurčić

Unutrašnjost

Dopadaju nam se povišena sjedala i položaj za volanom te neograničena prikladnost za svakodnevnu upotrebu kao i izdašan prostor za putnike sprijeda. Ali i straga, zahvaljujući udaljenosti od sjedeće površine do sjedala od 792 mm.

Kupci koji svoje slobodno vrijeme vole ispunjavati raznim aktivnostima cijenit će kapacitet prtljažnika od čak 440 litara. Time novi Taigo nudi gotovo jednaku količinu prostora kao i T-Cross s pomičnom stražnjom klupom (obujam prtljažnika od 385 do 455 litara).

image

VW Taigo 1.5 TSI DSG R-Line

Zvonimir Jurčić

Kokpit Taiga je moderan i digitaliziran, a sustavi povezivosti temelje se na najnovijoj generaciji modularnog infotainmenta kojim se upravlja putem velikog digitalnog središnjeg zaslona. Tu je i Climatronic s funkcijom fizičkih komandi na "touch".

Tehnologija

Taigo raspolaže IQ.DRIVE Travel Assist funkcijom kao opcijom s novim prediktivni ACC-om (automatska kontrola udaljenosti s dodatnom referencom do ograničenja brzine i podataka o ruti iz navigacijskog sustava) te Lane Assistom koje spaja s drugim elementima kako bi se formirao novi sustav pomoći koji omogućuje poluautomatiziranu vožnju razine 2 do maksimalne brzine od 210 km/h.

image

VW Taigo 1.5 TSI DSG R-Line

Zvonimir Jurčić

Svaki Taigo je standardno opremljen sustavima pomoći kao što je Front Assist, uključujući kočenje u nuždi u gradu te zadržavanje u voznoj traci.

Oprema

Dostupni su paketi Life, Style i R-Line, a sve tri nude sjajan omjer uloženo/dobiveno bez da ostajete uskraćeni za išta bitno.

Paketi se mogu dodatno prilagoditi pojedinačnim dodacima poput velikog panoramskog krovnog otvora, audio sustava 'Beats' s 300 vata sa 6 zvučnika, ili Digital Cockpit Pro zaslonom od 10,25 inča. Veličina kotača pak ovisi o odabranoj liniji opreme i dolaze u veličinama od 16 do 18 cola.

image

VW Taigo 1.5 TSI DSG R-Line

Zvonimir Jurčić

Motor

Pogon je uvijek izveden na prednju osovinu, a motorna je ponuda lišena dizelaša, ali i elektrifikacije te su dostupna tri benzinca.

Početni 1.0 TSI motor raspolaže s 95 KS, postiže maksimalnih 183 km/h i dolazi s ručnim 5-stupanjskim mjenjačem, dok snažnija verzija istog motora od 110 KS postiže 191 km/h i dolazi sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem (7-stupanjski DSG s dvije spojke je doplata).

Na vrhu je najsnažniji turbo benzinac 1.5 TSI od 150 KS koji dolazi isključivo s DSG mjenjačem i koji može potegnuti do 212 km/h.

image

VW Taigo 1.5 TSI DSG R-Line

Zvonimir Jurčić

U vožnji

S VW Taigom kojeg je pokretao najsnažniji 1,5-litreni turbo benzinac uparen s DSG-om družili smo se nekoliko dana, sasvim dovoljno za prve dojmove za volanom prije prvog testa. Četverocilindarski benzinac od 150 KS i 250 Nm stari je poznanik sasvim "velikih pluća" koji se ne "pati" s 1300 kg mase Taiga.

Na otvorenoj cesti uvjerljiv je pri ubrzanjima kad je sav moment dostupan već od 1500/min, a u gradu miran i tih te mu dobro pristaje DSG koji "šalta" bez trzaja.

Ovaj TSI koristi deaktivaciju dva cilindra kako bi manje trošio, no za 8 litara koliko je pisalo na putnom računalu ipak je rastrošniji za gotovo litru na 100 kilometara od VW generacije benzinaca s 48-voltnim mild hibridnim sustavom.

image

VW Taigo 1.5 TSI DSG R-Line

Zvonimir Jurčić

Travel Assist

Pritisak na gumb u vožnji dovoljan je za aktiviranje programa pomoći vozaču Travel Assist. Kao i kod drugih VW modela kalibracija je izuzetna pa i Taigo pouzdano održava brzinu, udaljenost i zadržava se u traci, a sustav prepoznaje znakove i koristi kočnicu bez trzaja i naglih reakcija.

image

VW Taigo 1.5 TSI DSG R-Line

Zvonimir Jurčić

Cijene

Primjerak koji smo isprobali s atraktivnim R-Line paketom naglašenog sportskog stila do registracije stoji 231.570 kuna, a imao je i brojne serijske dodatke (alu naplaci 18, veći 10,25 inčni digitalni kokpit, Climatronic 2, IQ.Light – LED Matrix svjetla s automatskim dugim svjetlima).

Međutim ako se možete odreći snage i skupljih dodataka, ulazni model Taigo 1.0 TSI Life s 95 KS starta s cijenom od 151.920 kuna, slijedi ga Taigo 1.0 TSI od 110 KS s opremom Style od 174.140 kuna (s R-Line paketom 174.911 kuna), dok model Taigo 1.0 TSI DSG Life sa 110 KS stoji 176.471 kuna.

Tako se Taigo i cijenama u startu smjestio između T-Crossa (početni s istom opremom stoji 146.130 kuna) i T-Roca koji starta od 164.880 kuna do registracije.

image

VW Taigo 1.5 TSI DSG R-Line

Zvonimir Jurčić

Zaključak

Na koncu, novi VW crossover nudi sve što biste i očekivali od jednog Volkswagena: robustan je i suzdržan u nastupu, ali s određenom dozom elegancije i sjajna je alternativa za T-Roc i T-Cross, te bi o njemu mogli razmišljati čak i oni koji su bacili oko na VW Golfa...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 11:01