A ZA HRVATE?

Video, foto: Škoda pokazala praktičnu limuzinu Slavia za 90.000 kn, ali postoji jedna ‘sitnica‘

Šteta što se neće prodavati kod nas, ovakav auto s ovakvim prtljažnikom po toj cijeni sigurno bi naišao na dobar prijem

ŠKoda Slavia

 ŠKoda

Škoda je danas službeno predstavila novi model, a riječ je o klasičnom trovolumenskom kompaktnom sedanu Slavia. Nakon malog SUV-a Kushaq, to je već drugi Škodin model rezerviran samo za tržište Indije, Česima i najvažnije tržište na globalnoj razini.

Šteta je što Škoda ovakve jeftinije sedan modele više ne plasira na tržištima Europe, ili barem one istočne, gdje su oduvijek dobro prolazili, a posljednji takav od Škode, bila je sedan izvedba na osnovi prve generacije Fabije, prije 20 godina, premda se, doduše, 10 godina kasnije pojavio samostalni mali sedan Rapid kojeg danas više nema u ponudi (u redizajniranom izdanju od prošle godine, još samo u Rusiji).

image

ŠKoda Slavia

ŠKoda

Sada su trendovi u Europi drugačiji jer ovdje vlada SUV ludilo s modelima svih veličina i fela, a ne treba zaboraviti i na visoke standarde po pitanju ispušnih plinova koje pritom treba zadovoljiti. Tako da ništa od Slavije, male limuzine s golemim prtljažnikom čak ni za Slavene.

A, Slavia pritom uopće ne izgleda loše i jeftino, izgleda poput Fabije s dodanim prtljažnikom što stilski ne djeluje nezgrapno. Inače, Slavia se temelji na platformi MQB-A0-IN koju je češki proizvođač automobila razvio samo za Indiju: dugačak je 4541 mm, širok 1752 mm, visok 1487 mm te ima međuosovinski razmak od 2651 mm što ga čini većim od prve generacije Octavije.

image

ŠKoda Slavia

ŠKoda

Sprijeda su ugrađena full-LED svjetla poput Fabijinih, a tu su i velika šesterokutna maska hladnjaka te maglenke ugrađene u bočne usisnike za zrak. Stražnji dio karakterizira nagnuta linija krova i visoko postavljena LED svjetla u obliku slova L nazvana "crystalline split". Model će Indijcima biti dostupan u tri izvedbe (Active, Ambition i Style), u pet boja ter s naplacima do 16 cola.

U unutrašnjosti se nalazi kokpit preseljen iz Fabije, ali je plastika sada nešto tvrđa i robusnija. U središtu se nalazi 10-inčni zaslon multimedije osjetljiv na dodir kombiniran s 8-inčnim digitalnom instrumentnom pločom smještenom iza upravljača s dva kraka.

image

ŠKoda Slavia

ŠKoda

Oprema uključuje ventilirana prednja sjedala, otvaranje vrata bez ključa, opcijski krovni otvor i niz Simply Clever značajki kao što su udubljenje za pomoćne uređaje na instrumentnoj ploči, podloga za bežično punjenje, USB-C priključci za putnike straga, stražnji držači za čaše, džepovi za pametne telefone, kuke za kapute, elastične trake te dosta pretinaca za odlaganje sitnijih predmeta.

image

ŠKoda Slavia

ŠKoda

Što se tiče sigurnosti, Slavia ima šest zračnih jastuka i osnovne ADAS sustave poput kočenja u nuždi te automatsku kočnicu za uzbrdice. Praktičnost je i dalje glavni fokus: kabina je prilično prostrana s dovoljno mjesta za putnike straga i prtljažnim prostorom od 521 litara.

image

ŠKoda Slavia

ŠKoda

Ispod poklopca nudi se 1,0-litreni TSI trocilindraš od 115 KS te snažniji 4-cilindarski 1,5-litreni benzinac od 150 KS, dok su po pitanju prijenosa dostupni 6-stupanjski ručni mjenjač, ili 6-stupanjski DSG.

Nova Slavia koja se suprotstavlja sličnim modelima na lokalnom indijskom tržištu već se može naručiti s početkom isporuka u prvom kvartalu 2022. godine. Cijena: preračunato iz indijske rupije - 90.000 kuna za početni model.

image

ŠKoda Slavia

ŠKoda

Šteta što se neće prodavati kod nas, ovakav automobil s ovakvim prtljažnikom po toj cijeni sigurno bi naišao na dobar prijem. Za usporedbu, nova gradska Fabia koja uskoro dolazi i u Hrvatsku stajat će od 108.000 kuna do registracije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 08:48