SVJETSKA PREMIJERA

Video, foto: Renault predstavio SUV Austral koji zamjenjuje Kadjar, samo na hibridne pogone

Novi Renault Austral moći će se naručiti od sredine ove godine, a službena prodaja kreće od jeseni

Renault Austral

 Renault

Kadjar je plesao samo "jedno ljeto", ili bolje rečeno jednu generaciju. Sada taj uspješan francuski SUV u najpopularnijem C segmentu na tržištu zamjenjuje novi model novog imena - Renault Austral. Francuzi su nakon poduže "teaser" kampanje danas tako premijerno predstavili novi model, a poznati su i svi tehnički detalji. Sve to samo govori o važnosti ovog SUV modela za marku, a po svemu sada kad je sve poznato, riječ je o vrlo zanimljivom modelu.

image

Renault Austral

Renault

Austral je postavljen je na istu platformu CMF-CD kao i aktualni Nissan Qashqai, a izgledom slijedi novi dizajnerski smjer marke promoviran prošle godine na Méganeu E-Tech Electric. Ime Austral potječe od latinskog "australis", što znači "jug" premda je zamišljen ponajprije za tržišta Europe, a koliko je posebno ime ovog modela toliko je poseban i njegov izgled koji ničim ne odaje da je tehnički blizanac Nissanovog SUV modela.

Vanjski dizajn novog Australa ima sve odlike modernog SUV-a: sportski je građen, karakteran i tehnološki napredan, a kombinacija mišićave karoserije i oštrih linija s odvažnim prednjim krajem djeluje moćno i suvremeno. Tom dojmu pridonose i veliki naplaci do 20 cola koji dolaze uz najbolje pakete opreme kao i mali prevjesi karoserije.

image

Renault Austral

Renault

Pritom ima i sve što očekujete od jednog SUV-a: prednju i stražnju zaštitu podvozja, bočnu zaštitu i letvice u kontrastnoj boji, visok razmak od tla (170 mm) i visoku bočnu liniju koja povećava sigurnost vozača i putnika.

Austral savršeno utjelovljuje jedan moderni SUV te sve ono što je marka Renault sposobna pružiti" rekao je na današnjoj premijeri Luca de Meo, glavni direktor Grupe Renault.

image

Renault Austral

Renault

Zanimljiv izgled naglašen je brojnim tehnološkim detaljima kao što su stražnja LED svjetla s tehnologijom mikrooptičkih vlakana (hologramski 3D efekt) i detaljima u obliku dijamanata ugrađenih u prednja svjetla. Brušeni i matirani središnji logotip "Nouvel’R" također je novost i točka na "i" vanjskog izgleda.

Multifunkcionalna prednja svjetla dostupna su u tri izvedbe: Pure LED Vision, Adaptive LED Vision i Matrix LED Vision s dinamičnim pokazivačima smjera te naravno, tu je i karakterističan svjetlosni potpis dnevnih svjetala u obliku slova C.

image

Renault Austral

Renault

Prema brojkama, s visinom od 1,62 m, širinom od 1,83 m, duljinom od 4,51 m i međuosovinskim razmakom od 2,67 m, Austral ostavlja dojam prostranosti, robusnosti i dinamičnosti. Potpuno je nova i unutrašnjost s tehnološki naprednim kokpitom i putničkim prostorom koji odiše dojmom kvalitete, praktičnosti i prostranosti.

Kokpitom dominira veliki "OpenR" zaslon kakav smo već vidjeli u novom Méganeu E-TECH Electric i spada među najveće na automobilskom tržištu.

Posebnost je i zaslon u obliku slova L - kombinacija digitalne 12,3 inčne instrumente ploče i središnjeg 12 inčnog okomitog multimedijskog sučelja (9 inča u početnoj opremi) povezanih u jednu cjelinu i iznimno je kvalitetno izrađen i pregledan.

Za oba zaslona vrijede jednake tehničke specifikacije: tehnologija TFT LCD IPS, HD rezolucija sa 167 piksela po inču, frekvencija osvježavanja od 60 Hz, 8-bitna razlučivost boje za 16 milijuna boja, 80 postotni NTSC raspon boja.

image

Renault Austral

Renault

Instrumentni dio zaslona "OpenR-a" uključuje četiri vrste prikaza, ovisno o tome što vozač želi vidjeti u danom trenutku: Classic (brzina, broj okretaja), Navigation (karte), Zen (minimalistički prikaz) i Road (vizualni prikaz ceste kojom se krećete i prometa).

Instrumentna ploča može se dodatno personalizirati uz pomoć pet widgeta (potrošnja goriva, tlak u gumama, prijeđena udaljenost, pokazatelj eko-vožnje i glazba) i osam opcija ambijentalnog osvjetljenja. Posebnost je i upravljač, pomalo četvrtastog oblika što jamči savršenu preglednost instrumenata dok su primjerice materijali korišteni za obloge i vrhunski oblikovana sjedala podatni i kvalitetni istovremeno.

image

Renault Austral

Renault

Udobno bi trebalo biti i straga s jednim od najvećih prostora za putnike u klasi, a sjedeća klupa zahvaljujući novoj platformi udobnija je i ergonomičnija nego kod konkurentskih SUV modela. Stražnja je klupa klizna (16 cm) kao i djeljiva u omjeru 2/3 : 1/3, dok se može mijenjati i nagib poleđine sjedala.

Obujam prtljažnika pritom varira ovisno o pogonu, s il bez baterije: od 430 do 500 litara. U inačicama s kliznom stražnjom klupom obujam prtljažnika može se povećati na čak 575 litara (555 s baterijom). U Austral se ulazi lako Straga se lako zahvaljujući jednim od najvećih prednjih i stražnjih otvora u klasi (67,6 cm sprijeda i 57,5 cm straga).

image

Renault Austral

Renault

Dostupan je i velik raspon tipova uređena vanjštine kao i kabine s puno "šik" i praktičnih detalja. Novost su i paketi opreme "Esprit Alpine" koji je nadahnut sportskim duhom marke Alpine te Iconic Esprit Alpine koja uključuje maksimalnu razinu opreme za udobnost ( električno podesiva grijana i masažna prednja sjedala, grijani upravljač...).

Što se tiče sigurnosti Austral već u startu raspolaže s cijelom vojskom tehnologije i naprednim sustavima aktivne pomoći u vožnji, kao što je inteligentni i proaktivni adaptivni tempomat i uglavnom, s 32 sustava za pomoć u vožnji i niz značajki pasivne sigurnosti prema Renaultu spada u najudobnije i najsigurnije modele u klasi.

image

Renault Austral

Renault

Pritom ne treba zaboraviti ni najnoviju generaciju sustava Multi-Sense i 4Control s kojima Austral donosi novu razinu užitka u vožnji.

Motorna ponuda je isključivo hibridna, a novi Austral raspolaže naprednim E-TECH pogonom s 48 V baterijom te novim mild hibridnim pogonom (Mild Hybrid Advanced) s 12 V baterijom. Novi Austral E-TECH je maksimalno učinkovit ali i brz s među ubrzanjem od 80 do 120 km/h za samo 5,9 sekundi.

Pritom se regenerativno kočenje automatski aktivira prilikom usporavanja i kočenja, a u kombinaciji s litij-ionskom baterijom visokog kapaciteta pomaže puniti vozilo u vožnji te optimizira potrošnju hibridnog motora. Omogućuje 80 posto gradske vožnje na posve električni pogon i ušteda goriva do 40 posto prema Renaultu (potrošnja 4,6 litara/100 km).

image

Renault Austral

Renault

Na raspolaganju je i mild hibridni pogon, po karakteristikama svojevrsna zamjena za dizelaša koji premijeru ima upravo u Australu. Riječ je o 1,2-litrenom trocilindarskom turbo benzincu s 48 V litij-ionskom baterijom i elektropokretačem koji povećava snagu termičkog motora (pri kretanju s mjesta i ubrzavanju) te pomaže smanjiti potrošnju goriva koji raspolaže sa 130 KS koji snagu na prednje kotače šalje putem 6-stupanjskog ručnog mjenjača.

image

Renault Austral

Renault

U Austral se ugrađuje i 1,3-litreni četverocilindarski turbo benzinac s izravnim ubrizgavanjem koji je već dostupan u nizu Renaultovih vozila, a u radu mu pomažu elektropokretač i 12 V litij-ionska baterija.

Raspolaže s dvije snage od 140 KS i 160 KS i dolazi s automatskim mjenjačem X-TRONIC, dok je inačica snage 140 KS dostupna i sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem.

Narudžbe za novi Renault Austral diljem Europe otvaraju se sredinom ove godine, a službena prodaja kreće od jeseni...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 06:25