CILJA NA PREMIUM

Video, foto: Novi CX-60, najjača Mazda, ide na VW Tiguan, ali i Audi Q5

S plug-in hibridom od 327 KS, ali i novim 6-cilindrašima, Japanci žele preoteti pokojeg kupca Tiguana, ali i Audija Q5

Mazda CX-60

 Mazda

Deset godina nakon što je s tržišta nakon samo šest godina netragom nestala CX-7, Mazda se u rujnu vraća u klasu srednje velikih SUV. I to kako! Veličanstvenim CX-60, kojeg smo dva tjedna uoči svjetske premijere mogli detaljno razgledati u specijalno za tu priliku unajmljenom foto-studiju u njemačkom Wiesbadenu, samo tridesetak kilometara udaljenom od Mazdine europske središnjice u Frankfurtu.

Japanski SUV sa svojih 4,75 metara duljine, 1,89 širine i 1,68 visine izgleda moćno, čak i u novoj bijeloj boji Rhodium White. Tajna, međutim, nije samo u centimetrima, nego i u za stražnji pogon karakterističnim proporcijama – kraćim prevjesima, duljem međuosovinskom razmaku i unatrag pomaknutom putničkom prostoru u odnosu na broj manji CX-5 – kao i detaljima poput markantne prednje maske, minijaturnih svjetala i kotača od čak 20 cola.

image

Mazda CX-60

Mazda

Prvi je to model japanskog proizvođača iz Hirošime na novoj velikoj platformi sa stražnjim pogonom, na kojoj će za europsko tržište nastati još i CX-80, odnosno u CX-70 i CX-90 za tržište SAD i Kanade. I cilja prije svega na Volvo XC60 i Jaguar F-Pace, odnosno Nissan X-Trail i VW Tiguan, a pokušat će preoteti i pokojeg kupca Audija Q5, BMW X3 i Mercedesa GLC.

image

Mazda CX-60

Mazda

Unutrašnjost je prostrana kao što se i očekuje od 4,75 metara dugog automobila – putnici na prednjim sjedalima uživaju u 4,4 centimetra više prostora za ramena nego u CX-5, na stražnjim je mjesta za noge čak 99 centimetara, a prtljažnik već u osnovnom položaju proguta čak 570 litara. I sprijeda i straga, dakle, opušteno putuju i viši od 190 centimetara. Više od prostora, međutim, raduju materijali poput javorovog drva, tkanine koja podsjeća na kimono i nappa kože, kao i filigranska izrada tipična za automobile iz Hirošime.

image

Mazda CX-60

Mazda

Osim toga, unutrašnjost se automatski prilagođava vozaču. Čim minijaturna kamera, naime, prepozna lice vozača, automatski mu prilagodi položaj upravljača, sjedala, retrovizora i projekcije na vjetrobran (head-up je sad triput veći, pregledniji i prikazuje više podataka nego postojeći u CX-5 ili Mazdi 6), ali i najčešće postavljenu temperaturu ili omiljene radiostanice… Sveukupno čak 250 detalja. Novost je i panoramski je krov, a konačno je stigla i ambijentalna rasvjeta. Nenametljiva, dakako, u skladu s tradicijom.

image

Mazda CX-60

Mazda

Uz novu malu platformu, na kojoj se kotrljaju Mazda 3 i CX-30, na velikoj platformi u iduće četiri godine stići će pet novih modela s hibridnim i još pet punjivih (plug-in) hibrida, plus tri električna automobila, a 2025. bit će predstavljena i nova, električna platforma Skyactiv EV.

image

Mazda CX-60

Mazda

Prvi iz serije upravo je CX-60, čija proizvodnja kreće već u ožujku i to s punjivim (plug-in) hibridnim pogonom e-Skyactiv PHEV. Riječ je o dotjeranom 2,5-litrenom atmosferskom četverocilindrašu sa 190 KS i 261 Nm, kojemu pomaže 136 KS jak elektromotor s 250 Nm koji energiju crpi iz baterije od 17,8 kWh, što mu je dovoljno da samo na struju prevali 60 kilometara. Sveukupno, dakle, 327 KS i okruglo 500 Nm. Najsnažnija Mazda, jača čak i od samo na američkom tržištu dostupnog 2.5 Turbo. Čak dvije tone težak SUV s pogonom na sva četiri kotača do stotke stiže za svega 5,8 sekundi i pojuri do elektronički ograničenih 200 km/h, a povuče i prikolicu od 2,5 tona. I u prosjeku, prema standardu WLTP troši svega 1,5 do 1,6 litara.

image

Mazda CX-60

Mazda

Nije stoga čudno što Japanci očekuju da će punjivi hibrid činiti čak dvije trećine ukupne prodaje, premda će mu se do kraja godine pridružiti još dva sasvim nova redna šesterocilindraša - 3,3-litreni dizelaš i 3,0-litreni s tehnologijom paljenja stlačivanjem smjese (e-Skyactiv X). Oba su izvedena iz postojećig četverocilindraša 2.0, odnosno 2.2 i isporučivat će se sa stražnjim pogonom, dok integralni ostaje rezerviran isklučivo za e-Skyactiv PHEV.

image

Mazda CX-60

Mazda

Još jedna novost je i automatski mjenjač bez prevarača momenta i s osam umjesto sadašnjih šest stupnjeva prijenosa. Prednost? Uz nižu potrošnju i emisiju ugljičnog dioksida, dakako, nema ni gubitaka, kao ni karakteristične zadrške prilikom kretanja ili naglog ubrzavanja, a zauzima i manje mjesta, pa je i više prostora oko papučica.

image

Mazda CX-60

Mazda

I za kraj, CX-60 će raspolagati sustavom KPC (Kinematic Posture Control), već viđenim na roadsteru sa stražnjim pogonom MX-5. Lagano kočenje stražnjim unutarnjim kotačem na ulasku u zavoj sprečava podizanje stražnjeg kraja automobila, što zna biti itekako neugodno kod visokim težištem pogođenih SUV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:45