PANDAMONIUM

Video, Foto: M-Sport je izradio najluđu Pandu 4X4 za reli ikad koja raspolaže s 300 KS i 500 Nm

"Panda" je dobila niz modifikacija kako bi se uklopila u šasiju trkaćeg automobila, a razvoj je trajao nekoliko mjeseci

M-Sport Pandamonium Fiat Panda 4x4

 M-Sport

M-Sport je poznat na WRC natjecanjima sa svojom Ford Fiestom, koju će uskoro zamijeniti hibridni Ford Puma. Ipak, njihov najnoviji projekt je sasvim drugačiji. Radi se o 'Pandamoniumu', prilagođenoj verziji reli automobila koji je dobila karoseriju kultne, prve generacije Fiat Pande 4x4, s ozbiljnom snagom ispod poklopca motora i u specifikacijama za šljunak ili asfalt.

image

M-Sport Pandamonium Fiat Panda 4x4

M-Sport

No, Pandamonium možda izgleda kao Fiat s proširenim kompletom karoserije, ali se automobil zapravo temelji na šasiji prve generacije Ford Fieste R5. To znači da se ispod poklopca motora krije 1,6-litreni EcoBoost s turbopunjačem kojeg je M-Sport podesio da proizvodi oko 300 KS (224 kW) i 450 Nm okretnog momenta. Snaga se šalje na sva četiri kotača putem Sadevog pet-stupanjskog sekvencijalnog mjenjača uz pomoć prilagođenih prednjih/stražnjih diferencijala.

Izvorna Fiat Panda imala je dug životni vijek od svoje premijere 1980. godine do 2003. kada je proizvodnja prekinuta. Model koji je M-Sport koristio kao bazu za eksterijer je faceliftirani primjerak iz 90-ih. Kao što biste i očekivali, Panda je dobila niz modifikacija kako bi se uklopila u šasiju trkaćeg automobila, a razvoj je trajao nekoliko mjeseci.

image

M-Sport Pandamonium Fiat Panda 4x4

M-Sport

Prije svega, međuosovinski razmak je duži - iznosi 248 centimetara umjesto originalnih 216, sa znatno širim prednjim i stražnjim kotačima obuvenim u Pirelli P-Zero gume. Kutijasti oblik skromne Pande je zadržan, iako je dignut na potpuno novu razinu širokim kompletom karoserije. Neki od posebno dizajniranih dijelova uključuju novi prednji branik s većim otvorima i integriranim razdjelnikom, šire bočne pragove i stražnji difuzor u kojem je integrirana ispušna cijev.

image

M-Sport Pandamonium Fiat Panda 4x4

M-Sport

U unutrašnjosti možemo vidjeti FIA homologirani kavez, odgovarajuća trkaća sjedala, novi upravljač i ništa drugo osim potrebnih prekidača za upravljanje vozilom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:00