ŽURI MU SE

Veliki planovi: Elon Musk želi da samovozeće Tesle budu spremne prije kraja ove godine

Tijekom energetske konferencije koja je prošlog ponedjeljka održana u Norveškoj, direktor Tesle razgovarao je s novinarima

Elon Musk

 AFP

Elon Musk se nada da će Tesla imati potpunu tehnologiju samovožnje spremnu prije kraja ove godine, nadajući se da bi je proizvođač automobila mogao koristiti u SAD-u i u Europi ako propisi to dopuste. Također je govorio o tekućoj energetskoj krizi i o tome da još uvijek moramo koristiti fosilna goriva dok idemo prema održivijoj budućnosti.

Tijekom energetske konferencije koja je prošlog ponedjeljka održana u Norveškoj, direktor Tesle razgovarao je s lokalnim novinarima. Musk je rekao da je posjetio skandinavsku zemlju u znak zahvalnosti za podršku norveškog naroda električnim vozilima. Zanimljivo je da se u isto vrijeme u Norveškoj održavaju veliki prosvjedi nezadovoljnih kupaca.

Kako izvješćuje Automotive News Europe, Musk je također otkrio svoje glavne prioritete za ostatak godine: “Dvije tehnologije na koje sam fokusiran, pokušavajući ih idealno završiti prije kraja godine, su odvođenje našeg Starshipa u orbitu, a zatim imati automobile koji mogu samostalno voziti.

image

Tesla testiranje FSD sustava

Tesla Motors

Tesla konstantno nadograđuje svoj vlastiti Full Self Driving (FSD) Beta sustav temeljen na radaru čineći ga boljim u raznim scenarijima stvarnog života, ali softver je još uvijek daleko od razine 5 (potpuna autonomija). Nismo sigurni misli li Musk na razinu 4 ili razinu 5, ali razlika je u tome što sustavima razine 4 postoji opcija ljudskog upravljanja, dok u razini 5 automobil obavlja sve zadatke vožnje bez ikakve ljudske intervencije.

Osim svojih komentara o tehnologiji autonomne vožnje, Musk je također govorio o važnosti fosilnih goriva u svjetlu trenutne energetske krize. Predložio je da svijet mora nastaviti s vađenjem nafte i plina dok radi na održivijim izvorima energije: “Realno, mislim da moramo kratkoročno koristiti naftu i plin, jer će se inače civilizacija raspasti”.

image

Tesla Model 3

Tesla Motors

Europa se trenutno bori s ogromnim porastom cijena električne energije uzrokovanim tekućim sukobom s Rusijom. Fond od 280 milijardi eura pomoći će u snižavanju cijena za potrošače, dok europski premijeri traže dugoročna rješenja. U tom kontekstu, Musk je rekao da bi proizvodnja energije vjetra u Sjevernom moru u kombinaciji s baterijskim paketima mogla postati "snažan i održiv izvor energije zimi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:34