AKTUALNO

Umjetnost aerodinamike: Peugeot predstavio trkaći 9X8 Endurance Racer trkaći hiperautomobil

Kada je Peugeot predstavio konceptualnu verziju svog 9X8 Hypercara, oduševio je svojim atraktivnim i "divljim" dizajnom

2022. Peugeot 9X8

 Peugeot Sport

Kada je Peugeot predstavio prvu konceptualnu verziju svog 9X8 Hypercara, oduševio je svojim divljim dizajnom i činjenicom da nema stražnji spojler. Čini se da stražnje krilo zaista više nije u modi, jer novo-predstavljeni 9X8 Endurance Racer također nema taj golemi aerodinamični dodatak.

Trkaći automobil će svoj debi imati na 6 sati Monze 10. srpnja 2022. Momčad je potvrdila da je nedostatak krila u skladu s FIA-inim Le Mans Hypercar propisima i vlastitim zahtjevima za performanse, a automobil će vjerojatno dobiti potrebnu potisnu silu od aero elemenata podvozja.

Predstavljen na pisti Autodromo do Algarve, poznatijem kao "Portimao", stražnje kotače automobila pokreće 2,6-litreni V6 motor s dva turbo punjača koji razvija 707 KS (520 kW), dok prednje kotače pokreće elektromotor visokih performansi od 272 KS (200 kW). Dugačak je 500 cm, što ga čini jednako dugačkim koliko i Genesis G80. Također je širok 200 cm i visok 115 cm te teži 1030 kilograma unatoč svojoj električnoj opremi.

Tijekom testnog procesa, Peugeot je prešao 9X8 više od 10.000 km tijekom 25 testnih dana. To rigorozno testiranje, kako se navodi, bilo je neophodno kako bi se osigurale performanse i pouzdanost automobila i dovelo do toga da je preskočio 24 sata Le Mansa ove godine.

Međutim, natjecat će se na 100. godišnjici Le Mansa sljedeće godine. U prvoj utrci u srpnju, Peugeot će sudjelovati s dva 9X8, koje će voziti Paul Di Resta, Loic Duval, Mikkel Jensen, Gustavo Menezes, James Rossiter i Jean-Eric Vergne.

image

2022. Peugeot 9X8

Peugeot Sport

Sa samo tjednima do svog prvog natjecateljskog izlaska u Monzi, Peugeot 9X8 bilježi kilometre testiranja na raznim stazama,” rekao je Olivier Jansonnie, tehnički direktor Peugeot Sporta.

“Na kraju dana, međutim, ne postoji zamjena za stvarne utrke i jedva čekamo otkriti potencijal našeg hibridno-električnog Hypercara koji je razvijen kod kuće kako bismo demonstrirali naše vještine u području hibridizacije i drugih područja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:25