poslušali kupce

Umjesto umirovljenja Volvo je predstavio osvježeni SUV XC90: Pogoni su mild i plug-in hibridni

XC90 je zaista lijepo ostario i uz manje zahvate na karoseriji opet djeluje vrlo atraktivno i prilično moderno

Volvo XC90

 Volvo Cars

Neki automobili dobro stare i ne trebaju puno osvježavanja u tipičnom životnom vijeku. No životni vijek ovog automobila traje još od 2014. godine kada je auto službeno predstavljen da bi godinu dana kasnije krenuo u prodaju. Prvi redizajn je napravljen 2019. godine, a ovaj je malo tko očekivao. Još do nedavno se mislilo da će model uskoro biti ukinut jer je zamjena, električni EX90 već tu.

I što nam to donosi redizajn? XC90 je zaista lijepo ostario i uz manje zahvate na karoseriji opet djeluje vrlo atraktivno i prilično moderno. Revidirana su svjetla s Thor‘s Hammer svjetlosnim potpisom u stilu s električnim EX90 koji je konačno pušten u prodaju. Tu je i nova maska s dijagonalnim uzorkom i novi odbojnik. Straga su promjene minimalne.

image

Volvo XC90

Volvo Cars

Unutrašnjost je također suptilno poboljšana, uz dodatak novih materijala i okomitog zaslona osjetljivog na dodir koji sada ima 11,2 inča umjesto dosadašnjih 9 inča. Također, njegov je operativni sustav preinačen kako bi aplikacije bile pristupačnije s manje pritisaka prstima.

Tu je i novi 2+1 držač za čaše koji može "uhvatiti" tanke limenke i boce tako da ne zveckaju i ne tresu se u prostoru koji je inače dizajniran za veću ambalažu. To je praktična novost i očito dolazi kao odgovor na povratne informacije kupaca, kao i dodatni prostor za pohranu na središnjoj konzoli i premješteni punjač za bežični telefon.

image

Volvo XC90

Volvo Cars

Novi T8 plug-in hibridni pogon i dalje spaja dvolitreni benzinski motor od 310 KS s električnim motorom od 145 KS (snaga sustava 455 KS), i s jednim punjenjem baterije može priječi 70 kilometara, kao i do sada. Blagi hibridi su prerađeni te sada troše manje, bez da im je mijenjana snaga. Osnovni B5 i dalje razvija 250 KS, a snažniji B6 ima 300 KS.

image

Volvo XC90

Volvo Cars

Revizije ovjesa i zvučne izolacije čine XC90 tišim i udobnijim jer standardni ovjes sada dolazi s frekvencijski selektivnim prigušenjem (FSD) za veću udobnost vožnje. Cijene za novi XC90 u Hrvatskoj još nisu objavljene, a ne zna se ni kada dolazi u prodaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 23:18