ISTRAŽIVANJE

Testovi pokazali: Automatsko kočenje u nuždi uopće nije tako sigurno kao što se očekivalo

Istraživanje je otkrilo da automatsko kočenje u nuždi nije sposobno pomoći u nizu uobičajenih scenarija sudara

Testiranje automatskog kočenja u nuždi

 AAA

Nedavno testiranje Američkog automobilskog udruženja (AAA) otkrilo je ograničenja uobičajenih sustava automatskog kočenja u nuždi (AEB) na modernim automobilima. AAA je uzeo niz modernih vozila opremljenih značajkom automatskog kočenja u nuždi kako bi utvrdio koliko dobro ti sustavi rade u praksi.

Testiranje se odnosilo na bočne sudare i incidente s automobilima koji skreću ulijevo u prometu, kao i udare u stražnji dio drugog automobila pri brzinama od 50 i 65 km/h. Testovi su obavljeni s odabranim popularnim SUV modelima, poput Honde CR-V, Forda Explorera i Toyote RAV4.

Pri brzini od 50 km/h, AAA-ovo testiranje pokazalo je da je automatsko kočenje u nuždi uspjelo izbjeći sudar u potpunosti 17 puta od 20, što je stopa uspješnosti od 85 posto.

U ostala tri slučaja brzina je smanjena za 86 posto prije sudara. Rezultati su lošiji na 65 km/h, gdje je AEB izbjegao sudar samo 6 puta od 20 (stopa uspješnosti od 30 posto). Brzina sudara smanjena je u prosjeku za 62 posto u 14 testova u kojima je došlo do sudara.

Performanse automatskog kočenja u nuždi prilikom skretanja ulijevo i udara u bočni dio automobila bile su razočaravajuće. Automobili koji su se kretali ravno nisu mogli otkriti ove prijetnje i nisu uspjeli izbjeći sudare, usporiti ili čak upozoriti vozača prije sudara.

image

Testiranje automatskog kočenja u nuždi

AAA

Ovi scenariji daleko su teži od uobičajenih NHTSA testova za AEB, koji uključuju sudare u stražnji dio automobila pri brzinama od 20 i 40 km/h. Testiranje AAA-a imalo je za cilj istaknuti činjenicu da je u scenarijima stvarnog svijeta tehnologija možda ograničenija nego što vozači mogu očekivati.

"Zahtjevi za testiranje ove tehnologije, ili bilo kojeg sigurnosnog sustava vozila u tom slučaju, moraju se ažurirati kako bi se nosili s bržim, realističnijim brzinama i scenarijima s najvećim sigurnosnim prednostima za vozače", rekao je Greg Brannon, direktor AAA-ovog odjela za automobilski inženjering.

AEB je prvi put implementiran na vrhunskim luksuznim modelima, ali je sada uobičajeno dostupan na većini automobila koji se danas prodaju. Automobili opremljeni AEB-om obično koriste kamere, lidar ili radar za otkrivanje potencijala za sudar i aktiviraju kočnice kako bi smanjili ozbiljnost sudara ili ga, idealno, u potpunosti izbjegli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 06:48