video, foto

Testirali smo električnu Škodu Enyaq Coupe RS iV s 299 KS: Česi drže lekcije konkurentima

Coupe, SUV i još na struju... Novo je vrijeme, s dva elektromotora i 299 KS zaslužuje oznaku RS

Skoda Enyaq iV RS Coupe

 Darko Tomaš/CROPIX

Ako je riječ o najsnažnijoj Škodi ikad, te njihovom prvom strujnom modelu s oznakom RS, onda se to mora i prepoznati na cesti. Specifična fluorescentna "Mamba" zelena nijansa bila je boja lansiranja modela u siječnju prošle godine, ali i boja s kojom je testni primjerak Enyaq Coupe RS IV stigao na naš test. Pristaje mu savršeno.

Doduše, ovaj smo automobil već imali prilike voziti na Škoda 4×4 Winter Experienceu, adrenalinskim vožnjama po zaleđenom jezeru u Švedskoj ove zime, kada smo svjedočili i obaranju Guinnessovog rekorda. Tamo je, naime, britanski automobilski novinar Richard Meaden Enyaqom IV RS driftao gotovo punih 16 minuta i napravio 39 krugova, ili 7,35 kilometara. No, je li time opravdao RS oznaku?

image

Skoda Enyaq iV RS Coupe

Darko Tomaš/CROPIX

To smo provjerili na višednevnom druženju s fluorescentnim češkim električnim kolosom od 299 KS što nam je dalo više uvida u njegove sposobnosti i mogućnosti. Koncepcijski, sve do središnjeg nosača krova, coupe varijanta je jednaka običnom Enyaqu, prihvaćenom SUV-u koji se na našem tržištu pojavio u svibnju 2021.

Za razliku od njega, kod RS varijante dojam podiže diodama osvijetljena prozirna prednja maska, uska diodna svjetla, položeniji vjetrobran te krov koji se od središnjeg nosača blago spušta prema prtljažniku.

image

Skoda Enyaq iV RS Coupe

Darko Tomaš/CROPIX

Pritom auto nije nepregledan prilikom parkiranja unatrag jer se serijski isporučuje s kamerom od 360 stupnjeva za vožnju unatrag. Usto, unatoč silaznoj liniji krova prtljažnik gotovo da i nije izgubio na prostranosti – 570 litara prema 585 s koliko raspolaže obični Enyaq RS iV. To je samo 15 litara manje.

U kabini osim boljih presvlaka i finijih materijala (sportska, ali komforna jednodijelna sjedala su presvučena kombinacijom kože i alcantare, kojom je obložen i gornji dio nosača instrumentne ploče) nema puno toga novoga.

image

Skoda Enyaq iV RS Coupe

Darko Tomaš/CROPIX

Tu su jednostavna digitalna instrumentna ploča, na dodir osjetljivi središnji zaslon i minijaturna satelitska ručica mjenjača što već smo već vidjeli i u standardnom Enyaqu.

Vesele posljednja generacija operativnog sustava ME3 koji čuva bateriju, ali i zgodni tehnološki detalj: projekcija podataka na vjetrobran (head-up) koji sada uključuje i proširenu stvarnost. Tu su i bežično punjenje telefona, navigacija i ručice za podešavanje jačine regenerativnog kočenja iza upravljača.

image

Skoda Enyaq iV RS Coupe

Darko Tomaš/CROPIX

Pritom, po našem mišljenju, "coupe" izgleda privlačnije i što je još važnije kad je o električnim automobilima riječ ima povoljniji koeficijent otpora zraka: 0,234 prema 0,265.

Praktične prednosti su niža potrošnja i veći doseg s jednim punjenjem - prema tvorničkim podacima do 523 kilometara.

Nama je u prosjeku Enyaq Coupe RS iV trošio od 18,5 kWh na otvorenoj cesti do 25 kWh na autocesti, što znači da smo s jednim punjenjem litij-ionske baterije od 82 kWh (neto 77 kWh) prelazili između 300 i 420 kilometara, ovisno o stilu vožnje. Uglavnom bez zaustavljanja na javnim punionicama na kojima se, dobro je znati, napuni s početnih 10 do 80 posto za samo pola sata jer podržava punjenje snagom od 135 kW.

image

Skoda Enyaq iV RS Coupe

Darko Tomaš/CROPIX

Na brzim punionicama od 50 kW napuni se za sasvim pristojnih sat i pol od 10 do 100 posto, a na kućnom wallboxu tijekom noći, kad je struja jeftinija, napuni se za osam sati. Trošak? Oko 7 do 8 eura.

U vožnji, veliki češki coupe SUV s mjesta do stotke stiže za kratkih 6,5 sekundi, a na autocesti uhvati (za električni automobil) solidnih 180 km/h (slabije Enyaq Coupe inačice inače imaju ograničenje na 160 km/h). Uz 460 Nm pretjecanja su "mačji kašalj", a trenutna dostupnost momenta u načinu vožnje Sport je fantastična.

image

Skoda Enyaq iV RS Coupe

Darko Tomaš/CROPIX

U gradu se unatoč 4,65 metara duljine sjajno snalazi i zahvaljujući krugu okretanja od malih 10,8 metara, a ovakva Škoda pruža i vozačke užitke vozaču u vožnji zavojima, ali tek donekle, jer se masa od 2,3 tone ne može tek tako sakriti. Zato je kočenje uvjerljivo zahvaljujući plutajućim dvoklipnim kliještima i samoventiliranim diskovima od čak 330 milimetara i bubnjevima straga.

Na koncu, ovakav Enyaq koji dijeli MEB platformu isključivo za električne modele s VW-om ID.5 GTX i Audijem Q4 e-tron Sportback, s 299 KS (sprijeda je smješten elektromotor od 109 KS, a straga 204 KS), pogonom na sva četiri kotača te RS najboljim paketom stoji 65.948 eura.

image

Skoda Enyaq iV RS Coupe

Darko Tomaš/CROPIX

Coupe RS iV

Tehnički podaci

Motor2 elektromotora (109 + 204 KS)

Snaga299 KS

Okretni moment460 Nm

Baterija litij-ionska, 80 kWh (77 kWh)

Snaga punjenja11 kW (AC) i 135 kW (DC)

Pogonna sva četiri kotača

Dimenzije 465 x 188 x 161 cm

Osovinski razmak 277 cm

Prtljažnik 570- 1610 litara

Gume 235/45 R 21 i 255/40 R 21

Težina 2333 kg

Najveća brzina180 km/h

0-100 km/h6,5 sekundi

Potrošnja22 kWh/100 km

Cijena 65.948 eura

S doplatama 74.858 eura

Serijska oprema RS - trozonska automatska klima • Matrix svjetla • aktivni tempomat • el. podesiva i grijana prednja sjedala • sportski ovjes i papučice • el. podesivi, grijani i sklopivi retrovizori • panoramski krov • navigacija • grijani sportski upravljač • podešavanje jačine regenerativnog kočenja • bežični punjač • parkirni senzori + kamera • crna stražnja stakla • el. otvaranje prtljažnika • osvijetljena prednja maska • crni detalji na karoseriji • sigurnosni paket • alu naplaci 20“...

Doplate TESTNOG AUTA - Kabel za punjenje 11 kW • alu naplaci 21” • projekcija podataka na vjetrobran (head-up) • prednja sjedala s memorijom i masažom • grijana stražnja klupa • hi-fi Canton... ukupno 8910 eura

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 07:26