Zanimljiv eksperiment

Tesla ima domet od 2500 kilometara s Turbo Diesel Range Extenderom, evo i po kojoj cijeni

Ako je jedan od razloga zašto ste zainteresirani za tihi električni luksuz vožnje na struju onda ovo možda nije za vas

Tesla Model S s dizelskim motorom

 YouTube Screenshot

Zabrinutost oko dometa jedna je od najvećih briga za ljude koji razmišljaju o kupnji novog električnog auta. Jedan od najpopularnijih načina da ga se u potpunosti riješite je hibridni "produživač dosega" koji teoretski nudi prednosti EV pogona uz pogodnost i punjenja spremnika gorivom.

YouTube kanal Warped Perception odlučio je saznati i staviti turbo dizel motor u Teslu Model S P85D kako bi mu pomogao da dovrši putovanje dugo 4023 km uz što manje punjenja.

Iako sve skupa ne izgleda loše, dizelski motor je iznimno glasan. Ako je jedan od razloga zašto ste zainteresirani za tihi luksuz, možda ne biste željeli ugraditi ovaj motor na stražnji dio vašeg automobila.

“S tim zvukom u pozadini cijelo vrijeme, ili pokušajte zaboravite na to, ili ćete poželjeti otvoriti vrata na autocesti i iskočiti van... Ipak ovakva kombinacija će vas odvesti vrlo daleko, piše Insider.

Još jedan problem otkriva se tijekom vožnje: hlađenje. Tijekom putovanja, dizelski motor se neprestano pregrijava, sprječavajući generator od 25 KS (19 kW) da napuni baterije što je brže moguće.

image

Tesla Model S s dizelskim motorom

YouTube Screenshot

Nažalost, automobil nije cijelo vrijeme radio na vrhuncu učinkovitosti, što je značilo da je tijekom snimanja ovog videa moralo biti potrošeno 291 litru goriva. U vožnji, to je oko 6,7 litara na 100 kilometra, što je otprilike broj koju Honda Civic iz 2023. može postići samo sa svojim motorom.

Iako je Tesla veća, teža i snažnija od Civica, ostaje prilično razočaravajuća brojka uštede goriva ako ste ekološki nastrojeni. Druga iteracija ovog koncepta hibridnog modela S, Warped Perception kaže da sada razmatra korištenje rotacijskog motora s kompresorom za punjenje baterija, kako bi automobil bio još učinkovitiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:55