SVJETSKA PREMIJERA

Struja sa znakom škorpiona: Novi Abarth 500 stiže sa 155 KS i hvata stotku za 7 sekundi

Elektromotor proizvodi 155 KS i 235 Nm okretnog momenta, što predstavlja povećanje od 37 KS i 15 Nm u usporedbi s Fiatom 500e

500 e Abarth

Abarth je predstavio svoj prvi potpuno električni model koji se temelji na Fiatu 500e s nizom poboljšanja usmjerenih na performanse. Abarth 500e dobiva poseban agresivniji komplet karoserije, sportske postavke šasije, snažniji elektromotor, nove načine vožnje i generator zvuka zbog čega zvuči kao da je ispod poklopca moćni benzinac.

Počevši od nadogradnje pogonskog sklopa, elektromotor proizvodi 155 KS i 235 Nm okretnog momenta, što predstavlja povećanje od 37 KS i 15 Nm u usporedbi s Fiatom 500e. Zahvaljujući pojačanoj snazi, električni Abarth sposoban je ubrzati od 0 do 100 km/h za 7 sekundi, što je za pune 2 sekunde brže od Fiatove verzije.

image

500 e

Abarth

Električni talijanski hot hatch ima 10 KS manje od novog Abartha 595 s pogonom s unutarnjim izgaranjem, čija je proizvodnja planirana još samo jednu godinu prije nego što bude ukinut.

Unatoč maloj razlici u snazi, Abarth opisuje električnu verziju "bržom i uzbudljivijom u gradskoj i prigradskoj vožnji" zahvaljujući "poboljšanoj raspodjeli težine, boljem okretnom momentu i širem međuosovinskom razmaku".

image

500 e

Abarth

Vozač Abartha 500e imat će pristup trima načinima vožnje. Turismo smanjuje snagu na 136 KS (100 kW) i 220 Nm okretnog momenta u korist učinkovitosti. Scorpion Street daje pristup punim performansama uz maksimiziranje regenerativnog kočenja, dok je Scorpion Track način koji uopće ne mari o dostupnom dometu.

image

500 e

Abarth

Govoreći o dometu, Abarth 500e zadržao je bateriju od 42 kWh svog brata Fiata 500, ali koristi novi sustav brzog punjenja od 85 kW. To može dodati oko 40 km dometa za manje od 5 minuta, dok se punjenje od 0-80 posto dovršava za 35 minuta. Abarth nam nije dao podatke o dometu, ali je sigurno pretpostaviti da će biti manji od 321 km Fiata 500e.

image

500 e

Abarth

Abarth nije marka koja je stvorena za proizvodnju tihih električnih vozila pa je svom novom modelu dao različite zvukove. Prije svega, melodija Nino Rota Fiata 500e zamijenjena je zvukom gitare koji svira kada prvi put prijeđete preko 20 km/h. Zatim, tu je opcijski sustav Sound Generator, koji replicira urlik Abarthovog benzinskog motora. Ako niste ljubitelj, postoji prekidač za isključivanje kontroverzne značajke.

image

500 e

Abarth

Vizualno, najupečatljivija promjena modela Abarth 500e u usporedbi sa skromnim Fiatom je redizajnirano lice. Zadržao je izgled bez rešetke, ali ima natpis Abarth i dublji branik s umjetnim usisnicima sportskog izgleda. S profila, upečatljiva Acid Green nijansa, jedinstveni 18-inčni aluminijski naplatci, Abarthova grafika i bočni pragovi jamče da ga nitko neće zamijeniti s Fiatom. Straga su promjene ograničene na umetak difuzora zbog nepostojanja ispušnih cijevi.

image

500 e

Abarth

Abarth 500e bit će ekskluzivno dostupan u Acid Green ili Poison Blue nijansi eksterijera, u kombinaciji sa standardnim 18-inčnim aluminijskim naplatcima, fiksnim staklenim krovom i staklom za privatnost straga. Iznutra dolazi s presvlakama od alcantare na kontrolnoj ploči i sportskim školjkastim sjedalima, umetcima u sivoj boji Titanium Grey, oznakama Acid Green Scorpion i čeličnim papučicama.

image

500 e

Abarth

Standardni 10,25-inčni zaslon osjetljiv na dodir za Uconnect infotainment i digitalna ploča s instrumentima dobivaju novu grafiku "Performance Pages" koja je jedinstvena za Abarth. Abarth 500e Scorpionissima Edition dostupan je za online predbilježbe – isključivo za članove zajednice Abarth tijekom prvog mjeseca. Abarth nije naveo konkretne datume, ali očekujemo prve isporuke sljedeće godine. U početku će se nuditi u Europi, ali ga proizvođač planira kasnije izvoziti i na druga tržišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:07