Srebrna strijela

Srušen rekord! Mercedes-AMG ONE je sada najbrži serijski automobil na Nürburgringu sa 6:35.183

Rekord je postavljen 28. listopada točno u 17:14, što je samo minutu prije zatvaranja Nürburgring-Nordschleifea

Mercedes AMG ONE, Nurburgring

 Mercedes AMG

Mercedes-AMG ONE je projurio kultnom stazom Nürburgring-Nordschleife gdje je postavio novi rekord za serijska vozila unatoč ne baš idealnim uvjetima.

Vozač Maro Engel postavio je vrijeme kruga od 6:35.183 oko staze od 20.832 km, u potpunosti iskoristivši tehnologiju Formule 1 i hibridni pogonski sklop koji isporučuje 1063 KS.

image

Mercedes AMG ONE, Nurburgring

Mercedes AMG

Najbolje zabilježeno vrijeme kruga AMG ONE-a je punih 8,43 sekundi brže od Mercedesa AMG-a GT Black Seriesa, i 3,65 sekundi brže od Manthey-Racing tuniranog Porschea 911 GT2 RS-a, prethodnog rekordera za cestovna vozila.

Mercedes je rekao da je, iako je vrijeme bilo sunčano, staza još uvijek bila vlažna i djelomično prljava na nekim područjima, što je otežavalo iskusnom vozaču utrka.

Postojao je i vremenski problem, s manje od sat vremena za dovršetak pokušaja rekorda, zbog čega je proizvođač automobila dovezao dva primjerka hiperautomobila na Nürburgring.

Konačno, rekord je postavljen 28. listopada točno u 17:14, što je samo minutu prije zatvaranja Nürburgring-Nordschleifea. Vozač DTM-a i ambasador Mercedes-AMG-a Maro Engel rekao je: “Bilo je to stvarno nezaboravno iskustvo. Nisam očekivao da ćemo s ovakvim uvjetima na stazi moći postaviti ovoliko vrijeme kruga.

U nekim ključnim dijelovima staze još se nije potpuno osušilo i stoga je bilo teško. To je bio poseban izazov”.

Engel je također komentirao da je AMG ONE "sigurno više kod kuće na stazi za Grand Prix nego na stazi Nordschleife" zbog duljine staze što je značilo da je morao pametno koristiti funkciju DRS i maksimizirati povrat energije tijekom kočenja.

image

Mercedes AMG ONE, Nurburgring

Mercedes AMG

Vozač se odlučio za program vožnje “Race Plus” koji iskorištava maksimalnih 1063 KS (782 kW) kombinirane snage iz 1,6-litrenog turbo V6 motora i četiri električnih motora, dodatno snižava prilagodljivi ovjes i prilagođava aktivnu aerodinamiku prema tome.

Tijekom rekordnog kruga, vozač je uspio postići 338 km/h na ravnici Döttinger Höhe, što je blizu najveće brzine hiperautomobila od 350 km/h.

image

Mercedes AMG ONE, Nurburgring

Mercedes AMG

Ostaje za vidjeti hoće li impresivan rekord Mercedes-AMG ONE izdržati test vremena budući da postoje neki prilično sposobni konkurenti koji bi ga mogli pokušati srušiti. Očito govorimo o Aston Martinu Valkyrie koji se smatra izravnim rivalom AMG-ovoj F1 "raketi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 15:50