ekskluzivno

Šef dizajna BMW-a Domagoj Đukec za čitatelje Jutarnjeg: ‘Evo što se točno krije iza studije Neue Klasse‘

BMW Neue Klasse, Domagoj Đukec

 BMW

BMW je jučer, tri dana uoči otvorenja salona automobila IAA u Münchenu, predstavio studiju čitave generacije novih električnih automobila Vision Neue Klasse, a čiji će se prvi predstavnik – limuzina formata serije 3 najvjerojatnije s oznakom i3, pojaviti za dvije godine, a zatim će slijediti i karavan, pa SUV...

S obzirom da je još riječ o studiji, a ne već gotovom automobilu, zamolili smo šefa dizajna BMW-a Domagoja Đukeca da nam objasni što Vision Neue Klasse donosi kad je riječ o izgledu, ali i koji su to detalji koje ćemo vidjeti i na serijskom automobilu 2025.

Zaštitni znak Neue klasse koncepta? Bubrezi koji umjesto u visinu kao na M3 ili seriji 7 idu u širinu i obuhvaćaju oba prednja svjetla. I proporcije su potpuno drukčije, jer nema uzdužno ugrađenih motora i dugih poklopaca, već je prednji kraj za bavarskog proizvođača neuobičajeno kratak, a na njega se nastavlja gotovo položeni vjetrobran, nizak krov i stražnje staklo koje polako prelazi u prtljažnik. Aerodinamika je ključna kad je riječ o električnim automobilima.

image

Neue klasse

BMW

Zadržan je, međutim, prepoznatljivi stražnji nosač krova, tzv. Hofmeister kink nazvan prema Wilhelmu Hofmeisteru, najznačanijem dizajneru u povijesti tvrtke BMW, zaslužnom i za originalnu Neue Klasse.

image

Neue klasse

BMW

Unutrašnjost je neobično prostrana, što i nije rijetkost kad je o električnim automobilima riječ, ali i prozračna zahvaljujući staklenom panoramskom krovu. Instrumentne ploče nema, već se sve za vožnju važne informacije projiciraju duž donjeg dijela vjetrobrana, a radijem, ventilacijom i navigacijom se rukuje putem središnjeg na dodir osjetljivog ekrana.

image

Domagoj Đukec na IAA Munchen

BMW
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 03:38