‘nevera‘ za četvero

Rukavica u lice Rimcu: Drako Dragon Hyper-SUV s 2000 KS do 100 km/h stiže ispod 2 sekunde!

Potencijalno se može napuniti do 500 kW i tako postići od 10 do 80 posto napunjenosti baterije za 10 minuta

Drako Dragon

 Drako

Kalifornijski startup Drako predstavio je svoj drugi proizvodni model, potpuno električni hiper-SUV pod nazivom Dragon.

Temelji se na monokoku od ugljičnih vlakana, a ima pogonski sklop s četiri elektromotora koji proizvode monstruoznih 2000 KS.

Drakov prvi SUV dizajnirao je Lowie Vermeersch i njegov torinski studio GranStudio, a SUV forma uključuje dvoja velika vrata koja se otvaraju poput galebovih krila (gullwing), krov koji je izveden u stilu coupea i alu naplatke od 23 cola.

image

Drako Dragon

Drako

Proporcije su pritom impresivne: Dragon je dugačak 5,05 m, širok 2,05 m i visok 1,60 m. Razmak od tla varira od 16 do 31 cm, ovisno o načinu vožnje.

Osim LED svjetala futurističkog izgleda, Drako može računati i na dodatna prednja svjetla postavljena na krovu koja poboljšavaju vidljivost u najtežim uvjetima vožnje.

Pozornost je dakako, pridodana održivosti: kako bi se smanjila težina i ekološki otisak, mnogi paneli izrađeni su od prirodnih vlakana i reciklirane plastike.

image

Drako Dragon

Drako

U kabini se četvero putnika smješta u futurističkom i intimnom okruženju za izradu kojeg je korišteno puno kože i karbonskih vlakana.

Pogledom na kokpit u oči upada šesterokutni upravljač i golemi 17,1 inčni zaslon putem kojeg se upravlja infotainmentom, načinima vožnje i svim funkcijama.

Ispred vozača se nalazi digitalni instrumentni klaster s konfigurabilnom grafikom, dok se nekoliko fizičkih kontrola kokpita (pokazivači smjera, brisači vjetrobranskog stakla, svjetla i rogovi, na primjer) nalaze na krakovima upravljača.

image

Drako Dragon

Drako

Putnici straga smješteni su vrlo udobno, a na raspolaganju su im dva zaslona za gledanje filmova i mnogi drugi sadržaji.

Tehnološka platforma Drako DriveOS temelji se na jednoj upravljačkoj jedinici koja upravlja svakim aspektom automobila. Od infotainmenta do navigacije, preko upravljanja baterijama i ADAS-om, sve se obrađuje u nanosekundama.

Drako kaže da je intenzivno radio i na kibernetičkoj sigurnosti i povezanosti, toliko da se operativni sustav može ažurirati bez odlaska na radionicu.

image

Drako Dragon

Drako

Kad smo već kod arhitekture, Dragon se temelji na pogonskom sklopu Draka GTE s četiri elektromotora, po jedan za svaki kotač, koji su u stanju prenijeti okretni moment odmah i vrlo precizno ovisno o situaciji u vožnji.

Potencijalno se Dragon može napuniti do 500 kW i tako postići od 10 do 80 posto napunjenosti baterije za 10 minuta dobivajući 540 km dodatnog dometa (ukupno 676 km u EPA ciklusu). Problem je zasadu tome što je trenutno najbrže punjenje 360 kW i bit će potrebno pričekati nekoliko godina prije nego što vidimo takvu snažniju infrastrukturu u široj upotrebi.

image

Drako Dragon

Drako

Snaga od 2000 KS omogućuje SUV-u od 2,2 tone da za 1,9 sekundi stigne od 0 do 100 km/h, četvrt milje pokriva za 9 sekundi dok najveća brzina iznosi preko 320 km/h.

Pritom, dakako, ne nedostaje ni snage kočenja zahvaljujući 10-klipnim karbonsko-keramičkim diskovima promjera 420 mm sprijeda i 6-klipnih promjera 410 mm straga.

Drako Dragon će se proizvoditi u SAD, u planiranih 5000 primjeraka godišnje s prvim isporukama od 2026. godine. Iako se to čini daleko, Drako je već otvorio predbilježbe s pologom (mogućnost povrata) od 500 dolara za modele po osnovnoj cijeni od oko 290.000 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:50