HIPERAUTOMOBIL

Red Bull objavio detalje svojeg cestovnog bolida RB17. Dugo smo čekali i još ćemo se načekati

Za pogon će biti zadužen V8 hibrid koji će razvijati više od 1100 KS, a mnoge komponente će biti preuzete s Formule 1

Red Bull RB17 (najava)

 Red Bull

Red Bull je konačno objavio detalje svojeg dugo očekivanog hiperautomobila kojeg najavljuju već godinama. Kako stvari stoje još ćemo se dosta načekati jer novi automobil bi na cestu trebao stići tek 2025. godine, no barem je stigla službena potvrda da će automobila biti. U pogledu imena Red Bull nije bio maštovit. Auto će se zvati RB17, što znači da preuzimaju način imenovanja bolida Formule 1. Red Bullov F1 bolid za 2020 i 2021. zvao se RB 16, a aktualni je RB18.

Davanjem naziva po Formuli 1, Red Bull je htio naglasiti kakav nam to automobil stiže. Ranije su već najavljivali da će njihov hiperautomobil imati performanse poput Formule 1 i da će biti nešto najbrže što smo ikada vidjeli na cesti.

RB17 je dizajnirao legendarni F1 konstruktor Adrian Newey. Radi se o hiperautomobilu s dva sjedala koji će na trkaćoj stazi pružiti iskustvo kakvo do sada nije niti jedan cestovni automobil, tvrdi Red Bull u svojem priopćenju. Proizvest će se 50 primjeraka.

Kako će automobil izgledati Red Bull još nije otkrio, objavili su samo video u kojem se može vidjeti prilično avangardna skica koja vjerojatno otkriva siluetu budućeg modela.

"RB17 sažima sve što znamo o stvaranju pobjedničkih bolida F1 u paket koji pruža ekstremne razine performansi u jednom dvosjedu. RB17 pomiče tehničke i dizajnerske granice mnogo dalje od onoga što je do sada bilo dostupno za entuzijaste i kolektore automobila", izjavio je Adrian Newey.

Za pogon će biti zadužen V8 hibridni motor koji će razvijati više od 1100 KS, a mnoge komponente će biti preuzete s Formule 1 ili inspirirane njom. Kompletni tehnički detalji bit će objavljeni u dogledno vrijeme.

Automobil će koštati od 5,8 milijuna eura bez poreza. Osim automobila kupci će dobiti pristup simulatorima vožnje, samom programu razvoja R17 i treninzima vožnje na trkaćoj stazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:57