VIDEO

Prva vožnja Top Geara: Hennessey Venom F5 ispunio svoje obećanje od gotovo 2000 KS

Kao i od svakog drugog Hennesseyja, performanse su glavni prioritet Venoma F5. Pokreće ga 6,6-litreni V8 s dva turba

Hennessey Venom F5

 YouTube Screenshot

Hennessey Venom F5 jedan je od najmonstruoznijih serijskih automobila lansiranih u posljednje vrijeme, a nakon što je godinama bio u razvoju, Top Gear je nedavno dobio priliku sjesti u divlji hiperautomobil.

Kao i od svakog drugog automobila iz Hennesseyja, performanse su glavni prioritet Venoma F5. Pokreće ga 6,6-litreni V8 s dva turba sposoban za gotovo 2000 KS i 1617 Nm okretnog momenta. To znači da ima više snage od Bugattija Chirona, unatoč činjenici da ima 8 cilindara i dva turba manje. Snažniji je i od Koenigsegga Jeska čiji 5,1-litreni twin-turbo V8 isporučuje 1603 KS.

Hennesey tvrdi da je Venomu F5 potrebno samo 2,6 sekundi da ubrza do 100 km/h i 4,7 sekundi do 200 km/h. Također se čini da može postići jezivih 402 km/h za 15,5 sekundi. Maksimalna brzina navodno će narasti do 500 km/h dok hiperautomobil ne bude spreman za proizvodnju.

image

Hennessey Venom F5

YouTube Screenshot

Kada je prvi put testirao automobil, Jack Rix iz Top Geara ostao je zapanjen ubrzanjem, napominjući da mijenja brzina teže nego bilo što drugo što je vozio. Nakon što se malo zabavio na Henneseyevoj privatnoj stazi, Rix se uputio na neke lokalne teksaške ceste kako bi vidio kako Venom F5 rješava svakodnevne zadatke vožnje.

image

Hennessey Venom F5

YouTube Screenshot

Ne iznenađuje da je Venom F5 mnogo siroviji i agresivniji od većine drugih superautomobila i hiperautomobila iz Europe. Prema Rixu, "McLaren 720S se čini mnogo pitomijim i ima posebno čvrstu karoseriju". Poluautomatski mjenjač sa sedam stupnjeva prijenosa koji se nalazi na razvojnom automobilu koji vozi Rix dobit će neke dodatne dorade prije nego što se hiperautomobil pusti u proizvodnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:16