video, foto

Premijera: Suzuki je predstavio duži Jimny s pet vrata, ali samo s 1,5-litrenim benzincem za tržište Indije

Novi model s pet vrata je dug 3985 mm, a međuosovinski razmak je produžen za 340 mm, na ukupno 2590 mm

Jimny 5V

 Suzuki

Baš kako su i najavili: Suzuki je napokon predstavio svoj mikro terenac Jimny s peterim vratima. Danas je debitirao na Salonu automobila Auto Expou 2023. u New Delhiju što i ne čudi jer je riječ o domaćem proizvodu koji dolazi iz pogona Maruti Suzukija u gradu Gurugramu.

Dakle, mali, ali istinski terenac sa šasijom je u produljenoj izvedbi i s dvojim dodatnim vratima postao itekako zanimljivijim i upotrebljivijim.

image

Jimny 5V

Suzuki

Dosadašnji Jimny s trojim vratima, dok se još prodavao u civilnoj inačici u Europi, mjerio je u dužinu 3645 mm (sada je dostupan samo u komercijalnoj verziji).

Novi model s pet vrata je dug 3985 mm, a međuosovinski razmak je produžen za 340 milimetara na ukupno 2590 milimetara. Pritom je širok 1645 milimetara i visoko 1720 milimetara, s obje vrijednosti odgovaraju modelu s trojim vratima. "Veliki" Jimny teži 1195 do 1210 kg što je 75 do 125 kg više nego kod manjeg brata.

Izgledom je također identičan trovratnom modelu, ima naplatke od 15 cola s gumama dimenzija 195/80, a peti, rezervni kotač smješten je iza crnog poklopca na petim vratima.

image

Jimny 5V

Suzuki

I unutrašnjost je u velikoj mjeri preuzeta od standardnog Jimnyja, ali sada stražnja klupa prima troje putnika dok prtljažnik raspolaže obujmom od 208/332 litre.

Tehnologije današnjice ne manjka: u sredini kokpita smješten je ekran 9-inčnog infotainment sustava (7 u osnovnoj verziji) s Android Auto bežičnim i Apple CarPlayom, a dva su paketa opreme - Alpha i Zeta. Potonji dolazi s kamerom za vožnju unazad, Arkamys audio sustavom, LED svjetlima, tempomatom, upravljačem presvučenim kožom, automatskom klimatizacijom...

image

Jimny 5V

Suzuki

Što se sigurnosti tiče, model s peterim vratima ima sustave Hill Start Assist i Hill Descent Assist, kao i šest zračnih jastuka, ESP i sustav raspodjele sile kočenja (EBD).

Ispod poklopca je smješten poznati 1,5-litreni atmosferski benzinski motor koji isporučuje 105 KS i 134 Nm pri 4400 okretaja u minuti, a snaga se prenosi na sustav pogona na sve kotače. Opcije prijenosa uključuju ručni mjenjač s pet stupnjeva prijenosa ili četverostupanjski automatik.

Moguće je odabrati nekoliko modusa vožnje putem prekidača AllGrip Pro AWD sustava: 2WD, 4WD te redukciju, a prohodnost na terenu jamče razmak od tla od 210 milimetara, prilazni kut od 36 stupnjeva sprijeda te odlazni od 50 stupnjeva straga.

image

Jimny 5V

Suzuki

Nažalost, mogućnost da Jimny s peterim vratima dobije moderniji 1,0-litreni mild-hibridni BoosterJet turbo benzinac od 100 KS nije se ostvarila, što znači da ga u Europi zbog strogih pravila o ispušnim plinovima nećemo dočekati. U Indiji prve isporuke kreću u lipnju, a potom i u zemljama Afrike i Latinske Amerike te u Australiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 15:24