KOBNA PIROTEHNIKA

Pošlo je po krivom: Pokušali proslaviti vatrometom i ‘digli vlastiti automobil u zrak‘

Umjesto da rakete odlete u nebo, vatromet je zakazao i eksplodirao na tlu, a rakete su uletjele u prtljažnik pun pirotehnike

Screenshot incidenta

 Twitter Screenshot

Amerikanci 4. srpnja, svoj Dan nezavisnosti tradicionalno obilježavaju vatrometima. Da baš nije pametno igrati se s vatrometom u blizini monovolumena koji je pun raketa pokazuje nam snimka koja se nedavno proširila društvenim mrežama.

Ne zna se gdje je točno nastao video, no očito je da se radi o tipičnom američkom predgrađu. Na snimci je vidljivo kako se grupa ljudi okupila na travnjaku ispred jedne kuće. Dio njih opušteno je sjedio dok i promatrao nekoliko muškaraca koji su samo par metara od njih pokušali aktivirati vatromet. Onda je sve pošlo po zlu.

Umjesto da rakete odlete u nebo i razvesele okupljene ljude, vatromet je zakazao i eksplodirao na tlu, a rakete su poletjele na sve strane. Neke od njih pogodile su skupinu koja je sjedila u blizini, no da stvari budu gore, rakete su uletjele i u otvoreni prtljažnik monovolumena koji je bio parkiran samo nekoliko matera dalje.

Ono što je uslijedilo bilo je mnogo spektakularnije od prvotno zamišljenog vatrometa. Za nekoliko sekundi iz prtljažnika automobila počela je sukljati vatra. Okupljeno društvo se u panici razbježalo dok su iz automobila odjekivale zaglušujuće eksplozije i letjele raznobojne rakete.

Očito je da je prtljažnik automobila bio pun pirotehnike koju je jedna od zalutalih raketa aktivirala i pokrenula lančanu reakciju. Ne zna se je li u ovoj nesreći netko ozlijeđen, no poruka je jasna. Ne držite vatromet u automobilu, pogotovo ako u blizini namjeravate ispaljivati rakete.

Amerikanci i inače imaju velik problem s nekontroliranim privatnim vatrometima, pogotovo tijekom proslave Dana nezavisnosti kada zbog suhog vremena postoje veliki izgledi za požar. Godišnje u SAD-u vatrometi izazovu oko 300 požara na vozilima, oko 1300 na kućama i zgradama čak 17.000 požara u prirodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:33