pogledajte VIDEO

Porscheov PDK jedan je od najbržih automatskih mjenjača: Evo i je li brži na GT3 od ručnog

Oba pogoni isti 4.0-litreni atmosferski motor sposoban za 509 KS (374 kW) i 470 Nm okretnog momenta

Porsche 911 GT3 PDK i Porsche 911 GT3

 YouTube Screenshot

Porscheov PDK mjenjač s dvje spojke jedan je od najbržih automatskih mjenjača na svijetu, ali je li doista toliko brži od usporedivog ručnog mjenjača s vještim vozačem za volanom? To je pitanje na koje Carwow nastoji odgovoriti, suprotstavljajući dva Porschea 911 GT3 - jedan s PDK-om i jedan s ručnim.

Oba pogoni isti 4.0-litreni atmosferski motor sposoban za 509 KS (374 kW) i 470 Nm okretnog momenta, iako Touring teži 17 kilograma manje od običnog GT3 zahvaljujući lakšem prijenosu.

U prvoj utrci ubrzanja, 911 s ručnim mjenjačem je imao dosta proklizavanja kotača, ali je PDK varijanta naišla na probleme s mijenjanjem brzina, tako da je ručni na kraju pobijedio za oko 2 duljine automobila. U drugoj utrci ručni je preskočio početak i zeznuo u mijenjanju brzina, tako da je pobijedio PDK, ali samo za otprilike jednu duljinu automobila.

Treća i posljednja utrka ubrzanja zapravo je bila prilično ujednačena u početku, ali nakon treće brzine, varijanta s automatskim mjenjačem počela se udaljavati. Uz to, ovo je bila najnapetija utrka, jer je varijanta s ručnim mjenjačem završila na braniku varijante s automatskim mjenjačem.

Sveukupno, najbrže vrijeme na četvrt milje (402 m) koje je zabilježio GT3 s PDK-om iznosilo je 11,4 sekunde, dok je GT3 s ručnim mjenjačem ostvario sprint za 11,5 sekundi.

Prelazeći na utrke s "letećim startom", u prvoj je pri start s 48 km/h pobijedio GT3 s ručnim pogonom. U drugoj rundi, također pri 48 km/h, uslijedio je obrnuti rezultat, s varijantom s ručnim mjenjačem na braniku varijante s PDK-om. U trećoj utrci, koja je započela pri 80 km/h, varijanta s ručnim mjenjačem je pobijedila, s automatskom varijantom otprilike pola duljine iza nje.

Imajući sve ovo na umu, sve su to bile utrke na ravnoj liniji na relativno kratkoj udaljenosti, i sasvim je moguće da bi se prednost PDK-a u brzom mijenjanju brzina pokazala bolje na pravoj trkaćoj stazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 07:44