IMPRESIVNA VOŽNJA

Porsche Taycan Turbo S srušio rekord Nürburgringa s vremenom 7:33:35: Brži i od snažnije Tesle

Brži je od Koenigsegga CCX, Koenigsegga CCR, Nissana GT-r, Lexusa LFA, McLarena 650S, aktualnog M3, M5...

Porsche Taycan Turbo S rekord

 Porsche

Porsche Taycan osvojio je najpoznatiju trkaću stazu na svijetu. 20,8 kilometara "zelenog pakla" Nürburgringa Taycan je odradio za 7 minuta 33 sekunde i 35 stotinki i tako srušio rekord staze za električne automobile. Rekord je do sada držao mnogo snažniji Tesla Model S Plaid.

Rekordno vrijeme u Taycanu Turbo S postigao je tvornički testni vozač Porschea Lars Kern koji je time za dvije sekunde srušio Teslin rekord iz rujna prošle godine.

Tesla se svojim rekordom prošle godine s trona svrgnula baš Porsche Taycan, no slabiju "Turbo" verziju kojoj za za krug po stazi trebalo više od 7 minuta i 42 sekunde.

Prema tvrdnjama iz Porschea, automobil korišten za rušenje rekorda bio je serijski, a jedina razlike su bile ugrađen sigurnosni kavez i druge gume. Riječ je o Pirelli P Zero Corsa gumama za trkaću stazu koje se smiju koristiti i na cestama. Stoga se ovaj rekord smatra važećim za klasu serijskih električnih automobila.

image

Porsche Taycan Turbo S rekord

Porsche

Taycan Turbo S razvija 761 KS te je osjetno snažniji od "običnog" turba koji ima 680 KS. No njegova snaga ipak je osjetno manja od one koju razvija Tesla Model S Plaid koja ima čak 1020 KS.

Očito je da je Taycan mnogo sposobniji i brži u zavojima, no i Tesli treba skinuti kapu jer je riječ o velikoj i teškoj limuzini koja nije baš predviđena za trkaću stazu.

image

Porsche Taycan Turbo S rekord

Porsche

Porsche je srušio rekord, no još uvijek je kilometrima daleko od ukupnog rekorda za električne automobile. Njega s nevjerojatnih 6:05:34 drži Volkswagen ID.R, no kako to nije serijski auto ne ulazi u istu kategoriju s Taycanom.

Taycanovo vrijeme impresivno je i kad ga usporedite sa serijskim automobilima koji nisu električni. Brži je od Koenigsegga CCX, Koenigsegga CCR, Nissana GT-r, Lexusa LFA, McLarena 650S, aktualnog M3, M5...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:22