RETRO NA TRAČNICAMA

Ponovo vozi po Italiji: Pogledajte šarmantni povijesni vlak L‘Arlecchino iz 1960. u akciji

Talijanska državna željeznica obnovila je kultni povijesni ekspresni vlak ‘L‘Arlecchino‘ za korištenje u prijevozu putnika

Vlak Harlekin

 Youtube screenshot

Zlatno doba putovanja željeznicom - prelaženje kilometara u udobnosti i stilu, može se učiniti kao nepovratna relikvija prošlih vremena. To nije slučaj u Italiji, gdje je državna željeznica obnovila kultni povijesni ekspresni vlak "L‘Arlecchino" za korištenje u prijevozu putnika.

"L‘Arlecchino", što znači "Harlekin", kolokvijalni je naziv za FS Italiane Class ETR 250. Vlak je dobio ime po svojoj šarenoj unutrašnjosti, koja sa stolicama od vinila i prugastim zavjesama u glavnom vagonu podsjeća na retro kapsulu. Harlequin može prevesti 164 osobe kroz talijanski krajolik brzinom do 180 km/h.

ETR 250 izvorno je izrađen 1960. godine kao niz od četiri vlak koji su ušli u promet upravo na vrijeme za Ljetne olimpijske igre 1960. u Rimu. Klasa se redovito koristila do 1986., kada su tri jedinice obnovljene za korištenje u čarter uslugama, prije nego što su kasnije rashodovane na prijelazu tisućljeća.

image

Vlak ‘Harlequin‘, Italija

Twitter Screenshot

Jedinica 252 ipak je izbjegla tu sudbinu, te je 2016. poslana u Trenitalia depo u Anconi na potpuno osvježenje i modernizaciju. To je počelo nadogradnjom elektronike, od pretvarača koji pokreću pomoćne uređaje do pogonskih motora i kontrola. Naravno, to je uključivalo integraciju modernih sustava kritičnih za sigurnost kao što su signalizacija kabine i centralno zaključavanje vrata. Unutrašnjost je također restaurirana ponovno tapeciranim sjedalima od vinila i moderniziranim kuhinjskim vagonom.

ETR 252 trebao je ponovno ući u promet 2019. godine, u vrijeme kada je interes za putovanja starom željeznicom ponovno počeo rasti u Italiji. Anketa koju je proveo FS Italiane pokazala je da je 54% Talijana bilo zainteresirano za putovanje obnovljenim klasičnim vlakovima.

image

Vlak ‘Harlequin‘, Italija

Twitter Screenshot

Iako je povratak vlaka možda bio odgođen, ETR 252 je doista ponovno u prometu od 3. listopada 2021. Videozapis snimljen na putovanju u svibnju pokazuje njegovo stanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:30