SVJETSKA PREMIJERA

Ovo je Mercedes EQS, prva električna luksuzna limuzina na svijetu koja ima domet od čak 770 km

Stražnji ili pogon na sve kotače, od 333 do 524 KS i puno tehnologije. Uskoro će biti dostupan i sportska verzija od 761 KS
Mercedes EQS
 Mercedes

Fotografije golemog digitalnog zaslona instrumenata "Hyperscreen" od 56 inča Mercedesa EQS, koji se proteže cijelom širinom kokpita, već smo imali prilike vidjeti, a danas je Mercedes premijerno predstavio i luksuzni krstaricu. RIječ je o prvoj električnoj limuzini marke iz Stuttgarta i prvoj električnoj limuzini visoke klase uopće.

"Wow"efekt je postignut, no EQS koji predstavlja svojevrsnu električnu inačicu S-klase izgledom i nastupom nije veliki Mercedes na kakve smo dosad navikli. No zato je riznica tehnike i tehnologije.

Generalno, cilj Mercedesove inicijative "Ambition 2039" je da do početka 2030. godine polovina vozila koje prodaju ima elektrificirane pogonske sustave, drugim riječima, potpuno električni automobile i plug-in hibride, pa je u svijetu automobilske industrije novi EQS danas definitivno glavna vijest. Limuzina je to kojom je potpuno redefiniran Mercedesov asortiman luksuznih automobila.

image
Mercedes EQS
Mercedes

Za početak, novi EQS je postavljen na potpuno novu MEA (Modular Electric Architecture) platformu samo za električne automobile jer nije dovoljno kombinirati kvalitete platforme postojeće S-klase i novih tehnologija s nula emisija da biste dobili luksuz, udobnost, el. pomagaće u vožnji u vožnji i najnoviju generaciju MBUX Hyperscreen infotainmenta na najbolji mogući način. Na novoj platformi Mercedesu EQS osigurano je sve to zajedno uz pogon na stražnje kotače ili uz 4Matic pogon na obje osovine, a sve uz puno snage, udobnosti, stila i sigurnosti, sve što je Mercedes oduvijek jamčio.

image
Mercedes EQS
Mercedes

Dugotrajna suradnja stručnjaka za aerodinamiku s dizajnerima rezultirala je najboljom vrijednosti koeficijenta otpora zraka općenito, stoga je EQS naviše aerodinamičan serijski proizveden automobil na svijetu. Vrlo dobre rezultate postiže i u obnavljanju energije, a to je postignuto kočenjem bez uporabe papučice.Što se dimenzija tiče, po veličini je EQS vrlo blizak S-klasi s duljinom od 5,21 metra i širinom od 1,92 metra.

Prvi model 450+ nudi maksimalan doseg od 770 kilometara i ukupnu snagu do 385 kW, što su odlične vrijednosti za veliku limuzinu iz segmenta S-klase. U kraćoj budućnosti očekuje se i verzija visokih performansi sa snagom od 560 kW, koji će uz električni pogonski sklop (eATS) na stražnjoj osovini imati još jedan i sprijeda.

image
Mercedes EQS
Mercedes

Za veliki domet zaslužna je nova generacija baterije sa značajno višom gustoćom energije, zbog čega EQS ima 26 posto veći udio iskoristive energije od modela EQC. Baterija se može puniti snagom do 200 kW na brzim punjačima, što znači da ćete za 15 minuta za EQS-om moći voziti 300 kilometara. Na konvencionalnim punionicama ili kod kuće, s ugrađenim punjačem, EQS se može puniti snagom do 22 kW.

image
Mercedes EQS
Mercedes

Proces punjenja koristi 'Mercedes me Charge' uslugu, koja jamči punjenje energijom iz obnovljivih izvora. Punjenje se odvija na principu Plug & Charge, tako da sve što morate napraviti je otvoriti zaklopku i spojiti priključak. Novi EQS dolazi i s godinu dana besplatnog korištenja mreže brzih punjača, koja se sastoji od 500,000 lokacija u 31 državi, od kojih je preko 200,000 u Europi.

image
Mercedes EQS
Mercedes

Još jedna od inovacija EQS-a je sustav navigacije koji koristi 'Electric Intelligence' funkciju koja uključuje samostalno izračunavanje potrošnje energije i planiranje najbrže rute do punionica. Kompletno je osvježen i infotainment sustav koji se proteže na zakrivljenom 12,3-inčnom zaslonu ('MBUX Hyperscreen'). Sustav po prvi puta preuzima i aktivira ažuriranja bežičnim putem (over-the-air updates – OTA), i omogućuje da se od početnog konfiguriranja određene EQS-ove funkcije prilagode osobnim željama vlasnika, a dostupne će biti i pretplate, privremene aktivacije i besplatne faze testiranja funkcija.

image
Mercedes EQS
Mercedes

Pozornost je dana i kvaliteti zraka unutar kabine EQS-a. Sustav 'ENERGIZING AIR CONTROL PLUS' koristi senzore i ima jako visoku razinu filtriranja čime blokira nepoželjne supstance koje mogu ući s vanjskim zrakom. Detaljni podaci o zraku unutar kabine vidljivu su na izborniku o kvaliteti zraka, te ako je ona niska, sustav će sam preporučiti zatvaranje određenih prozora na automobilu.

image
Mercedes EQS
Mercedes

Jedna od opcija su i automatska "Comfort" vrata, koja će prilikom prilaska osobe automobilu izvući kvaku vrata, a zatim, ako se još približite, automatski ih otvoriti. Novi EQS broji više od 350 senzora koji prate razne stvari poput udaljenosti, brzine, ubrzanja, uvjeta rasvjete i slično. Na neki način, može se reći kako inteligentni EQS ima "mozak", tj. kontrolne jedinice koje uz pomoć raznih algoritama brzo donose odluke, a EQS može i samostalno učiti na osnovi novih iskustava.

image
Mercedes EQS
Mercedes

Moguće je postaviti i individualne akustičke postavke, a 'zvučna iskustva' ('Sound Experiences), koja se mogu uključiti na središnjem zaslonu, uključuju Burmester surround sustav, Silver Waves i Vivid Flux. 'ENERGIZING COMFORT' sustav nadopunjen je s tri 'NATURE' programa koji su namijenjeni kako bi osigurali realistično zvučno iskustvo: Forest Glade, Sound of the Sea i Summer Rain.

image
Mercedes EQS
Mercedes

Standardno upravljanje na stražnjoj osovini uključuje kut zakretanja do 4,5 stupnja, a moguće je naknadno aktivirati i kut zakretanja do 10 stupnjeva putem OTA-e. Ova značajka omogućuje limuzini dugačkoj preko pet metara krug okretanja od 10,9 metara, što je jednako mnogim modelima iz kompaktne klase. Odabir kuta zakretanja nalazi se u izborniku režima vožnje na središnjem zaslonu.

image
Mercedes EQS
Mercedes

Mnogi od ukupno 350 senzora rade za sustav parkiranja, a EQS je moguće parkirati putem pametnog telefona koristeći 'Remote Parking Assist' funkciju. Moguće je automatsko parkiranje vozila putem 'INTELLIGENT PARK PILOT' funkcije, a ako to nacionalni propisi dozvoljavaju, EQS može automatski parkirati i izaći s parkirališta bez vozača za volanom.

Opcija 'DRIVE PILOT' je opcija, a omogućuje autonoman režim vožnje do 60 km/h, međutim, u početku će dostupan biti samo u Njemačkoj. Najnovija generacija sustava pomoći u vožnji uključuje razne funkcije potpore vozaču, poput 'ATTENTION ASSIST'-a koji analizira pokrete zjenica vozača koristeći kameru u zaslonu.

image
Mercedes EQS
Mercedes

Po pitanju izgleda, ključne značajke prednjeg kraja su crna prednja maska ('Black panel') iznad koje se proteže svjetlosna traka, spajajući prednja svjetla. A već ekskluzivan dizajn može se još dodatno unaprijediti, tako da kao opciju možete izabrati trodimenzionalni uzorak zvijezde koji dolazi iz paketa vanjskih detalja 'Electric Art'. Inovativna prednja svjetla izrađena su od svjetlosnog modula s tri diode koriste 'DIGITAL LIGHT' tehnologiju, koja omogućuje projiciranje putanja ili znakova na cesti.

image
Mercedes EQS
Mercedes

Definitivno, Mercedes EQS baš kao i dosad svaka nova S-klasa želi biti najbolji i najnapredniji automobil na svijetu, a već je poznat i start prodaje: započinje 15.06. ove godine, a prvi primjerci u salonima se očekuju u studenom s tim da cijene zasad još nisu poznate.

Tehnički podaci

Mercedes EQS 450+

Snaga 333 KS

Pogon na stražnje kotače

Najveća brzina 210 km/h

Ubrzanje

6,2 sekunde

Baterija 107,8 kWh

Masa 2480 kg

Mercedes EQS 580 4MATIC

Snaga 523 KS

Pogon na obje osovine

Najveća brzina 210 km/h

Ubrzanje 4,3 sekunde

Baterija 107,8 kWh

Masa 2585 kg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2023 07:38