POGLEDAJTE VIDEO

Ovako 82-godišnji bivši automobilistički as vozi bolid Formule 1 na trkalištu Laguna Seca!

U jednom intervjuu, Andretti je rekao kako je vožnja modernog F1 automobila za njega bila stvar koju mora učiniti

Mario Andretti u bolidu Formule 1

 Profimedia

Ako ste ljubitelj motosporta, posebno Formule 1, teško je da niste čuli za Andrettija. I pritom ne mislimo na Michaela Andrettija i njegovo nastojanje da osnuje novu momčad Formule 1, već na njegovog legendarnog oca Maria. 82-godišnjak je nedavno dobio priliku voziti McLarenov F1 bolid po Laguni Seci.

Ideja o ovoj jedinstvenoj vožnji pojavila se još u svibnju na inauguralnoj utrci F1 za Veliku nagradu Miamija. U intervjuu, Andretti je rekao izvršnom direktoru McLaren Racinga, Zaku Brownu, kako je vožnja modernog F1 automobila za njega bila stvar koju mora učiniti.

image

Mario Andretti u bolidu Formule 1

Profimedia

Na njegovo veliko iznenađenje, Brown je odmah odgovorio stvarnom ponudom: "Znate što? Mislim da ćemo to pokušati u Austinu". Pet mjeseci kasnije, to se i dogodilo, ali ne u Austinu u SAD-u, već na jednoj od najpoznatijih svjetskih staza.

Sa svojih 82 godine, Andretti tehnički nije najstarija osoba koja je vozila bolid Formule 1. Stirling Moss vozio je svoj stari Mercedes W196 na Goodwoodu 2015. s 85 godina. Ipak, Andretti je sada najstariji koji je sjeo za volan modernog bolida.

Također je vrijedno napomenuti da Andretti nije tjerao auto do krajnjih granica, ali je ipak vozio prilično brzo. Taj nedostatak "redlinea" nije nužno posljedica njegovih godina, već jednostavno nepoznavanje automobila. Naveo je neodgovarajuću opremu kao jednu od glavnih stvari koja ga je spriječila da se potpuno upozna s automobilom u svojoj relativno kratkoj testnoj vožnji.

image

Mario Andretti u bolidu Formule 1

Profimedia

"Bilo je super, ali očito sam mogao voziti mnogo brže", rekao je Andretti za RACER u intervjuu nakon vožnje. "Sve je u odabiru odgovarajuće opreme, a dio problema za mene bio je način na koji je moja kaciga bila u odnosu na upravljač. Nisam mogao vidjeti brojeve na nižem stupnju prijenosa. U nekim trenucima sam uspio, a u drugima nisam".

Bilo kako bilo, činjenica da ste u tim godinama sjeli u nešto toliko skučeno i snažno kao što je bolid Formule 1 je zadivljujuća i vrijedna aplauza, i upravo zbog toga Vaše će ime dugo godina ostati sinonim za brzinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 20:45