KOŠTA 450.000 EURA

Ovaj Ferrari ne može potegnuti brže od 24 km/h, a nije igračka. U čemu je tajna?

Ne, ne radi se o sofisticiranoj igrački ili maketi, već je ovo pravi pravcati Ferrari iz Maranella s pravim V12 motorom

Ferrari F12tdf prototip

Ferrari se kupuje radi prestiža, pokazivanja statusa, zvuka motora, ali i zbog uživanja i brze vožnje. 300 km/h nije ništa posebno za svaki tipični Ferrari, no ovaj model ne može voziti brže od 24 km/h. Ne, ne radi se o sofisticiranoj igrački ili maketi, već je ovo pravi pravcati Ferrari iz Maranella s pravim V12 motorom. U čemu je onda tajna smiješno male brzine ovog modela koji se trenutno prodaje na aukciji na Bring A Trailer, stranici specijaliziranoj za prodaju skupih superautomobila i oldtimera. Na stranici su obavili i video automobila kako punom brzinom "juri" po parkiralištu.

Riječ je o modelu F12tdf, a tražena cijena za njega je trenutno 450.000 dolara. No zašto bi netko platio toliko mnogo za Ferrari kojeg ne može voziti brže od bicikla i koji uopće ne smije na cestu? Prema opisu na stranici ovaj prototip je zapravo bio modificirana F12 Berlinetta koja je korištena kao razvojna mula za konačno, vrlo posebno izdanje modela F12tdf.

image

Ferrari F12tdf prototip

Nakon što je ovaj primjerak poslužio svrsi, Ferrari je elektronički ograničio snagu motora i maksimalnu brzinu na samo 24 km/h. Automobil je naposljetku kupio jedan trgovac Ferrarija i uvezao ga u SAD da bi mu služio kao izložbeni model. Sada ga taj trgovac prodaje.

image

Ferrari F12tdf prototip

Iako je ovaj automobil trenutno praktično nekoristan, osim kao ukras, postoji mogućnost da mu se vrati izvorna snaga jer mehanički dio 6,3-litrenog V12 motora nije diran. Ipak, onaj tko ga kupi ipak ga neće moći registrirati. To znači da bi ga se smjelo voziti samo po stazi. No kako je F12tdf zamišljen kao inačica normalnog coupea usmjerena na stazu, možda to i nije tako veliki problem.

image

Ferrari F12tdf prototip

Ako se pitate zašto je Ferrari uopće ograničio svoj prototip, moramo naglasiti da je onesposobljavanje testnih "mula" uobičajena praksa svih proizvođača. Neki automobili se nakon testa uništavaju, a druge, važnije i "uglednije" modele poput ovog Ferrarija se onesposobljava raznim metodama, pa čak i tako ekstremnim kao što je ulijevanja betona u provrte cilindara. To se čini kako bi se osiguralo da se automobil nikada ne bi vozio na cesti.

image

Ferrari F12tdf prototip

Ako se pitate zašto umjesto najsporijeg jednostavno ne kupiti pravi F12tdf, odgovor je cijena. Najjeftiniji F12tdf ikad prodan na Bring a Trailer postigao je 960.000 dolara, dok je najskuplji "otišao" za 1.389.000 dolara. Dakle, 450.000 se u odnosu na to čini pravom sitnicom, pogotovo za auto s tek malo više s 30.000 kilometara. Osim toga kupac će postati i vlasnik dijela povijesti Ferrarija koji je korišten za stvaranje jednog od najluđih automobila s prednjim motorom koji su ikada napustili Maranello.

image

Ferrari F12tdf prototip

Iako se kupnja najsporijeg Ferrarija na svijetu i za najmanje pola milijuna dolara čini kao suluda ideja, izgleda da će auto pronaći svog kupca. Naime, već je devet ljudi licitiralo za njega i očekuje se da će cijena još rasti. Tko zna, možda na kraju zaista završi na nekoj stazi ili pak kao ukras u nečijem dnevnom boravku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:19