pitanje prestiža

Novim statusnim superautom pohvalili se Ronaldo i Ibrahimović, evo kome je prvo isporučen

Obojica već imaju vrijedne kolekcije superautomobila, a ovih su se dana pohvalili novim ljubimcem u svojoj garaži

Ronaldo, Ibrahimović

 Profimedia

Ferrari takav automobil u ponudi još nije imao. Jer, Purosangue predstavljen na jesen 2022. godine osim što ima četvera vrata pritom je još i (svojevrsni) SUV. Bez obzira na to što su puristi i tradicionalni Ferraristi na taj model samo odmahnuli glavom, u Maranellu su itekako napravili dobar posao. Jednostavno su se (na najbolji i najmanje bolan način) prilagodili aktualnim trendovima u autoindustriji.

Premda Purosangue s tradicionalnim V12 atmosfercem i vratima koja se otvaraju nasuprot (kao vrhunski stilski i koncepcijski detalj) stoji mnogim "smrtnicima" nedostižnih, ali mnogim bogatašima sasvim prihvatljivih 400.000 eura, automobil je, naime, toliko tražen da su već na početku prodaje 2023. knjige narudžbi bile odmah zatvorene, a proizvodnja rasprodana sve do 2025. godine.

image

Ferrari Purosangue, Zlatan Ibrahimović

Profimedia

Razlog: u Ferrariju nisu željeli Purosangue učiniti masovnim modelom već ekskluzivnim (2200 do 3000 primjeraka godišnje) s tek 20 posto zastupljenosti u ukupnom "mixu". To znači da "štancanje" automobila kao na traci, kao što to radi Lamborghini pod kapom Audija i koji se diči rekordnim brojkama (10.000 prodanih auta u 2023.), za ljude iz Maranella ne dolazi u obzir.

Prve isporuke su se polako odvijale tijekom cijele prošle godine, a Ferrari je prvo isporučivao postojećim vlasnicima koji već imaju barem nekoliko rijetkih modela u kolekcijama i tzv. "prijateljima kuće" te potom svima ostalima.

image

Ferrari Purosangue, Zlatan Ibrahimović

Profimedia

U tu kategoriju svakako spadaju bivša nogometna zvijezda Ajaxa, Juventusa, Intera, Barcelone, Milana, PSG-a, Manchester Uniteda i LA Galaxyja, Šveđanin Zlatan Ibrahimović uvijek rado viđen gost kod gazdi u Maranellu te naravno, nogometna zvijezda mega formata, bivši igrač Reala i Manchester Uniteda te još uvijek aktivni nogometaš (trenutno igra za saudijski Al Nassr) - Portugalac Cristiano Ronaldo.

Obojica već imaju vrijedne kolekcije superautomobila, a ovih su se dana pohvalili novim ljubimcem u svojoj garaži - Ferrarijem Purosangue.

Ibrahimović koji se još 3. listopada prošle godine na svoj 42. rođendan pohvalio kupnjom Purosanguea na Instagramu, prvi je prije desetak dana viđen u svom novom ekskluzivnom Ferrari SUV-u u Milanu kako obavlja shopping, a prije dva dana i Ronaldo je na društvenim mrežama pokazao svog ljubimca.

image

Cristiano Ronaldo

Cristiano Instagram

Po svemu, Ibra je prije Ronalda dobio svoj Purosangue, što možda i ne treba čuditi, jer premda Ronaldo zarađuje 200 milijuna dolara godišnje u dresu Al Nassra i premda ima kolekciju superautomobila vrijednu 20 milijuna eura, Ibrahimović većinom kupuje ekskluzivne Ferrari modele (i vozi ih) poput kultnih modela Enzo i LaFerrari, rijetkih poput Daytone SP3 i Monze SP2 te najnovije poput SF90 Spider i sada Purosangue, što mu je kod ljudi iz Maranella sigurno dalo prednost pred Ronaldom.

image

Ferrari Purosangue

Ferrari

Nema sumnje da će obojica uživati u novim jurilicama jer Ferrari Purosangue pogoni 6,5-litreni atmosferski V12 koji razvija 715 KS i 716 Nm okretnog momenta. Motor se vrti do vrtoglavih 8250 okretaja u minuti i povezan je sa sustavom pogona na sve kotače i osmostupanjskim mjenjačem s dvostrukom spojkom. Iz stajanja do 100 km/h za 3,3 sekunde, od 0 do 200 km/h za 10,6 sekundi i postiže najveću brzinu od 310 km/h. Dakle performanse superautomobila, koji u ovom slučaju može komotno prevesti četiri osobe uz najveću razinu sportskog luksuza...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:03